vrijdag, september 14, 2007

Weer aardbeving in westen Indonesië

JAKARTA - In het westen van Indonesië heeft zich vrijdag voor de derde achtereenvolgende dag een aardbeving voorgedaan. Net als de voorgaande dagen is er een tsunamiwaarschuwing uitgegaan maar deze is inmiddels weer ingetrokken.

Het epicentrum van de aardbeving van vrijdag, met een momentmagnitude van 6,6, bevond zich 153 ten noordwesten van Bengkulu onder de zeebodem.

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving woensdag is inmiddels opgelopen tot zeker dertien. Sindsdien zijn meer dan veertig deels zware naschokken gevoeld. Met name op het zwaar getroffen eiland Sumatra liggen daarom bij de bevolking de zenuwen bloot.

„Wij hebben wel een sirene, maar die doet het niet omdat na de aardbeving de stroom is uitgevallen”, aldus het dorpshoofd van Marsan tegen persbureau AFP. Daardoor kan hij zijn mensen niet goed waarschuwen bij gevaar. Ook al was er geen rampzalige tsunami zoals in 2004, er moet op Sumatra rekening worden gehouden met risico's voor de bevolking. Zo stonden er door kleine vloedgolven woensdag mensen tot hun middel in het water en zijn er hutten meters verplaatst. Ook donderdag deed zich opnieuw een zware aardbeving voor, maar zonder een tsunami van belang tot gevolg.

In tegenstelling tot de grote ramp rond de Indische Oceaan in 2004 is er deze keer geen grote internationale hulpactie nodig voor de slachtoffers van aardbevingen, naschokken en vloedgolfjes. Dit hebben de Verenigde Naties vrijdag in Jakarta laten weten.

Een team van de VN ging donderdag op onderzoek uit in Bengkulu, niet ver van de epicentra van de bevingen circa 600 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Jakarta. De Indonesiërs hebben doelmatig gereageerd op de bevingen en bleken goed voorbereid, meenden VN-medewerkers. De Indonesische vice-president Jusuf Kalla heeft de VN laten weten dat de hulpverlening vanuit Indonesië voldoende moet zijn.
bron: telegraaf.nl

0 reacties: