vrijdag, augustus 25, 2006

Jakarta verdeeld over vredesmacht

JAKARTA - Indonesië worstelt nog met zijn deelname aan de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon. De uitzending van duizend militairen naar het Midden-Oosten blijkt gevoeliger te liggen dan president Susilo Bambang Yudhoyono had gedacht toen hij ze een maand geleden aan de VN beloofde.


Vooral de vraag of VN-militairen moeten meewerken aan de ontwapening van Hezbollah ligt de Indonesiërs zwaar op de maag. Aan de andere kant blijkt Israël liever geen troepen uit het overwegend islamitische Indonesië en buurland Maleisië aan zijn grenzen te hebben. Ook dat zit Jakarta niet lekker.

Indonesië was een van de eerste landen die troepen toezegden voor de 15 duizend man sterke vredesmacht in Zuid-Libanon. Een Indonesisch contingent in het Midden-Oosten zou het internationaal niet al te beste imago van het Indonesische leger kunnen opvijzelen.

De gevoeligheid van de missie werd echter meteen onderstreept toen de minister van Defensie, Juwono Sudarsono, openlijk verkondigde dat Indonesische troepen ‘onder geen beding’ kunnen worden ingezet bij het ontwapenen van Hezbollah. Deze shi’itische beweging heeft met zijn hardnekkige verzet in de confrontatie met Israël veel bewondering geoogst in Indonesië, waar zo’n 80 procent van de bevolking moslim is. Honderden jonge Indonesische moslims meldden zich aan om naar Libanon te reizen en zich bij Hezbollah aan te sluiten. De regering lijkt beducht de moslims voor het hoofd te stoten.

De regering heeft niets gedaan om de ‘jihadisten’ tegen te houden en heeft eveneens verzuimd potentiële zelfmoordenaars te veroordelen. Integendeel: de minister van Jeugd en Sportzaken Adyaksa Dault zou volgens een Indonesisch persbureau hebben gezegd dat hij zelf op jihad naar Libanon zou zijn gegaan als hij jonger was geweest.

Tijdens een gesprek met buitenlandse journalisten bevestigde minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirayuda deze week dat de regering niet wil meewerken aan de ontwapening van Hezbollah. Dat zou de uitzending van de troepen kunnen verstoren. ‘De gesprekken over het mandaat van de VN-missie zijn nog niet afgerond, maar wij gaan ervan uit dat ontwapening van Hezbollah een taak wordt voor het Libanese leger, en niet voor de VN. Wij wachten af hoe het uiteindelijke mandaat zal luiden, en daarna beslissen wij of de troepen zullen gaan.’

Minder mild was de minister voor Israël. De regering van dat land heeft de VN laten weten geen prijs te stellen op de aanwezigheid van VN-troepen uit landen waarmee het geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt: dat zijn Indonesië en Maleisië. Die opmerking is in Jakarta slecht gevallen. Wirayuda: ‘De situatie in Zuid-Libanon is het gevolg van Israëlische agressie. Hoe kunnen de Israëliërs nu een vetorecht claimen over de samenstelling van de VN-macht die het resultaat van die agressie komt oplossen?’

De minister noemde de Palestijnse kwestie en de oorlog in Libanon als oorzaken van het geweld in het Midden-Oosten en van het internationaal terrorisme. ‘De westerse landen willen niet zien dat de oorlogen in Palestina en Libanon het radicalisme aanwakkeren. Zodra de Palestijnse kwestie is opgelost, zal het internationaal terrorisme veel van zijn kracht verliezen.’

Het Indonesische weekblad Tempo onthult deze week een potentieel schandaal dat rond de missie naar Libanon speelt. De legerleiding wil de uitzending van de VN’ers gebruiken om gauw voor 240 miljard rupiah (ruim 20 miljoen euro) 32 nieuwe Franse pantserwagens aan te schaffen. Die aanschaf wordt als ‘onkosten’ weggewerkt in de begroting, aldus het weekblad. De regering heeft daarmee ingestemd. Niets mag een succesvolle VN-missie in de weg staan, als die doorgaat.

bron: volkskrant.nl

0 reacties: