woensdag, augustus 23, 2006

Aanslag beraamd vanuit cel

Een van de daders van de bomaanslagen op Bali (2002) hielp vorig jaar vanuit de cel met het beramen van een tweede aanslag op het eiland.

De terrorist Imam Samudra kon vanuit zijn cel op Bali maandenlang ongehinderd chatten met andere militante moslims. Hij beschikte over een naar binnen gesmokkelde laptop met een draadloze verbinding, aldus het hoofd van de digitale recherche, Petrus Golose.

Via de chatrooms van Café Islam en Ahlusunnah gaf Samudra instructies voor de

aanslagen in oktober 2005. ,,Hij regelde de financiering voor de tweede aanslag,’’ aldus Golose. Bij die aanslag vielen twintig doden.

Samudra werd in 2003 samen met twee andere hoofddaders Amrozi en Ali Ghufron ter dood veroordeeld wegens de bomaanslagen in het uitgaanscentrum van Kuta. Bij die aanslagen werden 202 mensen gedood, onder wie vier Nederlanders.

De politie ontdekte Samudra’s rol in de nieuwe aanslag na de arrestatie van twee ‘cyberterroristen’. Bij hen vond men het garantiebewijs van de laptop die Samudra sinds juni 2005 in de gevangenis in Bali gebruikte, voordat hij werd overgeplaatst naar het gevangeniseiland Nusa Kambangan op Java. Een van de arrestanten, een docent informatica, bleek de laptop per koerier naar een gevangenisbewaker in Bali te hebben gestuurd. De cipier gaf de computer aan Samudra.
bron: ad.nl

0 reacties: