donderdag, augustus 24, 2006

Indonesiërs willen geen rigide moslimstaat

JAKARTA (ANP) - Een meerderheid van de Indonesiërs is volgens opiniepeilers tegen een streng orthodoxe islamitische staat. Zeventig procent van de ondervraagden is voorstander van de handhaving van het huidige seculiere staatsbestel.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van de firma Indonesian Survey Circle. De westerse democratie wordt evenmin als alternatief gezien, want slechts 3 procent bleek daar voorstander van.

De opiniepeiling werd in juli en augustus uitgevoerd onder zevenhonderd van de circa 220 miljoen Indonesiërs. Het is in bevolkingsaantal het grootste islamitische land ter wereld. Ruim 85 procent procent van de bevolking is moslim, bijna 10 procent is christen.

Sharia

Circa 55 procent is tegenstander van de invoering van de sharia, het orthodoxe stelsel van wetten, geloofsleer en gedragsregels, die in een klein aantal islamitische landen het staatsbestel en/of het strafrecht domineert. Bij tal van praktische toepassingen van de sharia was de tegenstand met ruim driekwart van de ondervraagden nog veel groter.

De Indonesische staat is seculier en kent geen strikt islamitische wetgeving. De enige uitzondering vormt de provincie Atjeh in Noord-Sumatra, waar de rigide stromingen van de islam traditioneel veel aanhang hebben. Atjeh kreeg het recht eventueel de sharia toe te passen, omdat de centrale regering daarmee het separatisme in Atjeh wilde indammen.

bron: trouw.nl

0 reacties: