maandag, augustus 21, 2006

Executie daders aanslagen Bali uitgesteld

JAKARTA - De voor dinsdag geplande executie van drie Indonesische moslimextremisten die ter dood zijn veroordeeld voor de in oktober 2002 gepleegde aanslagen op twee discotheken op Bali gaat niet door, omdat de drie op het laatste moment hebben besloten in beroep te gaan. Dat heeft de Indonesische procureur-generaal maandag bekendgemaakt.

‘We moeten de rechten van de veroordeelden respecteren, aangezien ze ons hebben laten weten dat ze in beroep willen gaan’, aldus een woordvoerder van de procureur-generaal. De drie, Amrozi Nurhasyim, Ali Gufron en Imam Samudra, hebben weliswaar bekend, maar hun advocaten beroepen zich erop dat de antiterreurwet op grond waarvan ze zijn veroordeeld met terugwerkende kracht is toegepast.

Volgens waarnemers speelt bij het uitstel mogelijk ook een rol dat drie militante christenen die ter dood zijn veroordeeld voor hun aandeel in religieuze rellen die zes jaar geleden op Sulawesi aan tweehonderd moslims het leven kostten nog altijd niet zijn geëxecuteerd. Volgens hen zou het moeilijk te verkopen zijn om de islamitische daders van de aanslagen op Bali eerder ter dood te brengen dan de drie christenen, die een minderheid vertegenwoordigen.

De aanslagen op Bali kostten aan 202 mensen het leven, onder wie veel jonge Australische toeristen. De vader van één van hen, de Australische advocaat Brian Deegan, reageerde verheugd op het nieuws dat de drie vooralsnog niet worden geëxecuteerd. Vorige week vroeg Deegan aan Amnesty International Indonesië op te roepen de levens van het drietal te sparen. ‘Uit juridisch oogpunt ben ik blij met het besluit, omdat iedereen dezelfde rechten heeft, ongeacht de misdaad die ze hebben begaan, dus hun recht om in beroep te gaan moet worden gerespecteerd’, aldus Deegan. ‘Vanuit filosofisch oogpunt ben ik faliekant tegen de doodstraf. Het enige minpunt is dat het rouwproces hierdoor voor mij langer duurt.’

bron: volkskrant.nl

0 reacties: