maandag, januari 28, 2008

Suharto met militaire eer bijgezet in familiegraf

(Novum/Ap) - De Indonesische oud-president Suharto is maandag met militaire eer bijgezet in het graf van zijn familie bij Solo, in Midden-Java. De begrafenisplechtigheid, die even voor het middaguur begon, werd geleid door president Susilo Bambang Yudhoyono.

Suharto overleed zondag op 86-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Jakarta waar hij de afgelopen drie weken kunstmatig in leven was gehouden. Onder Suharto's regime werden honderdduizenden linkse Indonesiërs vermoord, ingelijfde volkeren onderdrukt en de rijkdommen geplunderd door een kleine elite, maar omdat hij Indonesië ook economische ontwikkeling bracht wordt hem dat niet nagedragen en werd hij met de hoogste staatseer begraven.

Na het oplezen van een lange lijst van Suharto's wapenfeiten werd een ereschot afgevuurd en bracht Yudhoyono de oud-president een saluut. "We geven zijn lichaam aan het moederland", zei Yudhoyono. "Zijn staat van dienst is voor ons een voorbeeld." Onder het lezen van islamitische gebeden werd Suharto's lichaam in het graf neergelaten. Nabestaanden wierpen bloemblaadjes in het graf.

De bevolking van Solo was eerder massaal uitgelopen om de begrafenisstoet voorbij te zien trekken. Er werden bloemen op de lijkwagen gegooid en veel mensen huilden. Sommigen riepen de naam aan van de man die vooral wordt herdacht om de stabiliteit die zijn dictatoriale bewind bewerkstelligde. "Hij was een groot man", zei een 65-jarige vrouw, Sumartini. "Zijn dood heeft ons diep geraakt."

Voordat het stoffelijk overschot maandagmorgen naar Solo werd gevlogen vond in Suharto's huis in Jakarta nog een korte herdenkingsplechtigheid plaats waar de politieke elite Suharto de laatste eer kwam betuigen. "Moge God zijn zielen zegenen en hem zijn fouten en zonden vergeven", zei parlementsvoorzitter Agung Laksono.

0 reacties: