zondag, januari 20, 2008

Dokter optimistisch over toestand Soeharto

De Indonesische oud-dictator Soeharto heeft een goede kans te herstellen. Dat heeft zijn dokter gezegd. Soeharto ligt nog aan het beademingsapparaat, maar zijn hart en longen gaan vooruit en zijn bloedinfectie is bijna weg. Soeharto is bij bewustzijn en antwoordt op vragen.

Ziekenhuis
De 86-jarige Soeharto ligt al meer dan twee weken in het ziekenhuis. Zijn organen weigerden dienst, hij had een longontsteking en een bloedinfectie. De dokters pasten nierdialyse toe en gaven hem een bloedtransfusie. Heel Indonesië hield rekening met zijn snelle overlijden.

Gepensioneerd generaal
Soeharto, een gepensioneerd generaal, werd in 1998 afgezet, nadat studenten massaal de straat op waren gegaan en in het hele land rellen waren uitgebroken. De val van Soeharto maakte de weg vrij voor democratie. Soeharto trok zich terug uit het openbaar leven. Slechts voor familiebijeenkomsten en bezoekjes aan de dokter verliet hij nog zijn comfortabele villa in Jakarta.

Beroertes
Een reeks beroertes beschadigde zijn hersenen permanent en bezorgde hem een spraakgebrek. Vanwege zijn slechte gezondheid heeft hij niet terechtgestaan voor corruptie en moord op grote schaal. Vlak nadat hij in 1965 de macht had gegrepen, werden meer dan een half miljoen mensen met linkse sympathieën vermoord. In de decennia die volgden werden nog eens honderdduizenden mensen vermoord. Niemand heeft voor die misdaden terechtgestaan.

Corruptie
De anticorruptiewaakhond Transparency International zegt dat Soeharto en zijn familieleden miljarden euro's uit de staatskas ontvreemden. In november gaf Soeharto één van zijn spaarzame interviews, nadat hij een aanklacht wegens smaad tegen Time had gewonnen. Het blad had beweerd dat Soeharto en zijn entourage in totaal 7,3 miljard euro hadden verduisterd. Time vecht het vonnis aan. (novum/ap/tdb)

0 reacties: