dinsdag, januari 08, 2008

Gezondheidstoestand Suharto iets beter

(Novum/Ap) - De Indonesische oud-dictator Suharto (86) lijkt goed te reageren op de nierdialyse die zondag werd uitgevoerd. Wel ligt hij nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, zeggen dokters.

Vrijdag werd Suharto opgenomen met gezwollen organen, bloedarmoede en een gevaarlijk lage hartslag. Toen de dialyse zaterdagavond in gang werd gezet, ging het wat beter met hem. Presidentieel lijfarts Mardjo Subiandono verklaarde evenwel dat zijn toestand kritiek blijft. De oud-dictator heeft onder meer bloedtransfusies en een tweede pacemaker nodig. Een team van veertig specialisten is samengesteld om Suharto bij te staan. Zij moeten voorkomen dat zijn organen het begeven, zei dokter Joko Roharjo.

Nadat Suharto in 1998 was afgezet, werd hij in 2000 vervolgd op verdenking van het verduisteren van ruim 400 miljoen euro. Het proces werd geseponeerd vanwege Suharto's zwakke gezondheid. Na een opeenvolging van beroertes zou hij blijvende hersenbeschadiging en gedeeltelijk spraakverlies hebben opgelopen.

In september 2007 werd het tijdschrift Time veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 75 miljoen euro aan Suharto. Het blad had beweerd dat Suharto en zijn entourage in totaal 7,3 miljard euro hadden verduisterd.

"We bidden voor een goede afloop, en hopen dat de pogingen om zijn gezondheid te verbeteren zullen slagen", zei de huidige Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono.

0 reacties: