woensdag, januari 23, 2008

Gezondheid Suharto opnieuw achteruit

(Novum/AP) - De gezondheid van de Indonesische oud-dictator Suharto is woensdag opnieuw achteruit gegaan, enkele dagen nadat hij juist weer zelfstandig kon spreken en bewegen na twee weken aan de beademing te hebben gelegen. Volgens zijn artsen lijdt de 86-jarige Suharto aan een levensbedreigende infectie en heeft hij naast een zware longontsteking tevens problemen met zijn spijsvertering.

'We zijn niet gelukkig met zijn toestand vandaag', aldus een van zijn artsen, Joko Raharjo, die zei dat er hard wordt gewerkt om de juiste antibiotica vast te stellen om de infectie gericht te bestrijden.

De oud-dictator werd op 4 januari met spoed in een ziekenhuis in Jakarta opgenomen. Zijn organen weigerden dienst, hij had een longontsteking en een bloedinfectie. De dokters pasten nierdialyse toe en gaven hem een bloedtransfusie. Heel Indonesiƫ hield er rekening mee dat hij snel zou overlijden. De voorbereidingen voor een staatsbegrafenis waren reeds gestart en het mausoleum van Suharto's familie werd in orde gemaakt.

Zondag meldden de artsen echter een verbetering in Suharto's toestand en zeiden zelfs dat hij een goede kans maakte om te herstellen.

De voormalige generaal trad in 1998 af nadat studenten massaal de straat op waren gegaan en in het hele land rellen waren uitgebroken. De val van Suharto maakte de weg vrij voor democratie in de voormalige Nederlandse kolonie. Suharto trok zich terug uit het openbare leven. Slechts voor familiebijeenkomsten en bezoekjes aan de dokter verliet hij nog zijn comfortabele villa in Jakarta.

0 reacties: