zaterdag, december 09, 2006

Voor het eerst plaatselijke verkiezingen in Atjeh

(Novum/AP) - Een voormalige rebellenleider maakt een goede kans bij de gouverneursverkiezingen die maandag in de Indonesische provincie Atjeh worden gehouden. Het is voor het eerst dat hier plaatselijke verkiezingen worden gehouden. De verkiezingen moeten het vredesakkoord bestendigen dat de Indonesische regering en de rebellenbeweging GAM vorig jaar na 29 jaar oorlog sloten. Behalve een gouverneur en een vice-gouverneur worden er ook districtsbestuurders en burgemeesters gekozen. Er wordt een hoge opkomst verwacht.

Behalve een voormalige politieke leider van de GAM, Irwandi Yusuf, zijn er nog zeven kandidaten voor het gouverneurschap, onder wie een oud-generaal. Waarschijnlijk zal geen van de kandidaten voldoende stemmen halen om in een keer te worden gekozen en is een tweede ronde tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen nodig. De voorlopige uitslag wordt maandag al verwacht, maar de officiële uitslag wordt pas op 2 januari bekendgemaakt.

Er werd geen melding gemaakt van verkiezingsgeweld, al brachten onbekenden rond zonsopgang wel een kleine bom tot ontploffing in een school in aanbouw. De schade was niet groot.

'Ze hebben kogels ingeruild voor stembiljetten', zei vertrekkend gouverneur Azwar Abubakar zondag. 'En als de GAM wint, fijn voor ze. Dat is democratie. Iedereen is bereid dat te accepteren.'

Sidney Jones van de Internationale Crisisgroep, een in Brussel gevestigde denktank, denkt echter dat de kansen van de GAM aanmerkelijk worden verkleind doordat in de beweging een tweedeling bestaat tussen de oude garde, rebellenleiders die een groot deel van de burgeroorlog in ballingschap in Zweden doorbrachten, en de jongeren die in Atjeh bleven om te vechten. Als die verschillen niet worden overbrugd, zal de GAM er volgens Jones mogelijk niet in slagen om voor 2009, als er in Indonesië parlementsverkiezingen worden gehouden, tot een levensvatbare politieke partij te zijn uitgegroeid.

0 reacties: