maandag, december 11, 2006

Ex-rebel wordt gouverneur van Atjeh

BANDA ATJEH - De eerste democratische verkiezingen ooit voor het gouverneurschap van de Indonesische provincie Atjeh zijn maandag gewonnen door ex-rebel Irwandi Yusuf. Volgens verscheidene Indonesische media maandagavond kan de voormalige woordvoerder van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) rekenen op circa 40 procent van de stemmen.

De media baseerden zich op peilingen. Officiële uitslagen volgen nog. Als de uitslag wordt bevestigd, is een tweede stemronde niet nodig.

De Beweging Vrij Atjeh (GAM) streed gedurende 29 jaar voor onafhankelijkheid voor het landsdeel in het noorden van Sumatra. Aan de strijd, die bijna 15.000 levens eiste, kwam twee jaar geleden een einde. De GAM gaf de eis voor onafhankelijkheid op in ruil voor autonomie.

Yusuf, een dierenarts die in de Verenigde Staten studeerde, speelde een belangrijke rol binnen de GAM. Hij werd in 2003 nog in de cel gezet wegens rebellie. Hij wist in de chaos na de tsunami van eind 2004, die Atjeh heel hard trof, te ontsnappen. Daarna werkte hij mee aan verzoening tussen de opstandelingen en het landsbestuur in Jakarta.

Voorheen werden de bestuurders van Atjeh benoemd door de regering in Jakarta. In totaal konden circa 2,6 miljoen inwoners van Atjeh hun stem uitbrengen bij meer dan 8600 kieslokalen. Meer dan 10.000 agenten waren op de been om de verkiezingen rustig te laten verlopen.

Atjeh lijdt nog altijd onder de gevolg van de tsunami. Twee jaar later zijn nog steeds 25.000 families dakloos, aldus een redcent rapport van hulporganisatie Oxfam. Ondanks massale steun na het verwoestende natuurgeweld zijn in Atjeh pas 48.000 van de benodigde 128.000 nieuwe huizen gebouwd.

De verkiezingen werden gezien als de ultieme test voor het vredesproces. De GAM wil zich volgend jaar omvormen tot een politieke partij en dan meedoen aan lokale verkiezingen van twee jaar later. Dit standpunt leidde wel tot enige wrevel binnen de groepering.

Het nieuwe bestuur wacht een zware taak. Behalve de gevolgen van de tsunami hebben de inwoners hoge verwachtingen op economisch gebied. Bovendien moet de integratie van ongeveer 3000 voormalige strijders van de GAM in goede banen worden geleid.

0 reacties: