woensdag, december 06, 2006

Nevelpanter bestaat uit twee soorten

De nevelpanters van Indonesië vormen een aparte soort ten opzicht van de nevelpanters die op het vastland van Azië leven.

Dat blijkt uit biologisch onderzoek van de verschillende populaties, zo bericht het vaktijdschrift Current Biology.

Aparte soorten
De nevelpanter (Neofelis nebulosa) is een prachtige middelgrote kat die zijn naam dankt aan de op nevelachtige wolken lijkende vlekken op de vacht. Die geven het roofdier een perfecte schutkleur in zijn leefgebied, de tropische bossen en moerassen van Zuidoost-Azië.

Daar leiden de zeldzame katachtigen een schuw bestaan. Biologen weten nog maar weinig van hun levenswijze in de vrije natuur en zelfs de ordening van de nevelpanter als soort herbergt nog verrassingen. Biologen gingen ervan uit dat er vier ondersoorten van de nevelpanter bestonden, maar die stelling is nu herzien.

Uit morfometrische analyses (leer van het ontstaan der vormen van lichamen in de natuur) van 57 huidmonsters van nevelpanters die afkomstig zijn uit het hele verspreidingsgebied, blijkt dat de nevelpanters van het Aziatische vasteland en die van Sumatra en Borneo twee aparte soorten vormen.

Het gemaakte onderscheid wordt versterkt door recent uitgevoerde genetische analyses, zo schrijven de onderzoekers. In de Current Biology hebben de twee soorten al een Latijnse naam gekregen: de Neofelis nebulosa voor de nevelpanters op het vasteland van Azië en de Neofelis diardi voor de nevelpanters die Indonesië bevolken.

Bescherming

De nieuwe taxonomische indeling kan van invloed zijn op de bescherming van de zeldzame katachtigen. Beschermingsmaatregelen hangen vaak samen met het voorkomen van bijzondere soorten in een bepaald gebied. De als kwetsbaar te boek staande populatie van de nevelpanters bestaat in totaal naar schatting uit minder kan tienduizend volwassen exemplaren.

0 reacties: