donderdag, december 07, 2006

Indonesië wil van polygamie af

JAKARTA - De Indonesische regering wil de polygamiewet aanscherpen. Aanleiding is een storm van protest tegen het tweede huwelijk van een razend populaire moslimpredikant.

President Bambang Yudhoyono verordonneerde de wetswijziging nadat bezorgde echtgenotes hem hadden bestookt met boze sms-berichten. De president wil een polygamieverbod ‘voor de hele bevolking’.

Nu is het alleen voor ambtenaren verboden om met meer dan één vrouw te trouwen. Andere moslimmannen in het overwegend islamitische Indonesië mogen formeel maximaal vier vrouwen huwen.

Steen des aanstoots is het controversiële tweede huwelijk van moslimpredikant en tv-persoonlijkheid Abdullah Gymnastiar, beter bekend als AA Gym. Zijn religieuze rechtvaardiging van polygamie heeft veel kwaad bloed gezet, vooral bij zijn grotendeels vrouwelijke fanclub.

Veel echtgenotes vrezen dat hun mannen het voorbeeld van de 45-jarige AA Gym zullen volgen, inclusief zijn argumentatie: de ‘software’ van vrouwen is monogaam, maar mannen zijn nou eenmaal ‘anders’ geprogrammeerd.

President Yudhoyono voelt zich ‘moreel verplicht’ tegengas te geven. ,,De president heeft grote aandacht voor vrouwen en wil rust in de samenleving,’’ aldus de minister van Vrouwenzaken. Samen met het ministerie van Religie buigt zij zich over de nieuwe wet die polygamie moet uitbannen. Het ambtelijke en bestuurlijke apparaat zou met boetes als eerste worden aangepakt.

Religieus experts benadrukken dat een polygamieverbod niet indruist tegen het islamitische geloof.
bron: ad.nl

0 reacties: