maandag, december 18, 2006

Bot ontmoet Sultan van Yogyakarta

YOGYAKARTA - Vandaag heeft minister van Buitenlandse zaken Bot tijdens zijn bezoek aan Indonesië een intentieverklaring ondertekend met zijn Indonesische collega Nur Hasan Wirajuda waarmee de weg is vrijgemaakt voor een comprehensief partnerschap tussen Indonesië en Nederland op het gebied van politieke- en veiligheidssamenwerking, economische ontwikkeling, en sociale en culturele samenwerking.

De Nederlandse minister die morgen slachtoffers van de aardbeving in Yogyakarta van afgelopen jaar zal bezoeken, maakte ook bekend dat Nederland 540 duizend euro zal schenken voor de heropbouw van tien scholen in het rampgebied en heropbouw van beschadigde delen aan het monumentale paleis van de sultan in Yogyakarta, de Kraton.

De Indonesische minister Wirajuda benadrukte het belang van de nieuwe vriendschap tussen Nederland en diens oude kolonie. Minister Bot wordt gezien als de architect voor de nieuwe vriendschap tussen Indonesië en Nederland die lang een zeer politiek gevoelige verhouding hadden.

“De nieuwe vriendschap begon toen Minister Bot vorig jaar augustus als eerste Nederlandse regeringsvertegenwoordiger de Indonesische onafhankelijkheidsviering bijwoonde. Met deze intentieverklaring nemen we weer een goede stap in de richting van een comprehensief partnerschap,” aldus minister Wirajuda die eind agustus dit jaar nog Nederland bezocht. “Ik ben hier geboren en heb altijd een heel speciaal gevoel als ik hier ben,’ zo vertelde minister Bot die zelf in 1937 in het oude Batavia, het huidige Jakarta, geboren is en inmiddels vier keer Indonesië heeft bezocht.

De twee ministers brachten eerder op de middag een bezoek aan de Kraton, het beroemde paleis van Sultan Hamengkubuwono de Tiende waar minister Bot met de Indonesische media sprak die vooral grote interesse toonden voor het mogelijke Burkha-verbod in Nederland. “Moslims mogen in ons land moskeeën bouwen, maar wij mogen in hun landen geen kerken bouwen. Dat is echte discriminatie,” zo vertelde minister Bot aan een Indonesische journalist die zich afvroeg of de nieuwe wetgeving voor het burkha-verbod ook voor Sinterklaas zou gelden.

Minister Bot voegde toe: “We hebben een miljoen moslims in Nederland en de meesten zijn erg blij om in ons land te leven. Nederlanders zijn zo tolerant als maar zijn kan en moslims kunnen naar onze scholen en universiteiten. Je ziet dan ook dat veel moslim-meisjes nu afstuderen en bijvoorbeeld dokter worden, terwijl veel moslim-mannen in Nederland hierin toch achterblijven.”

Ook kwam de zetelwinst van de Groep Wilders dat in het grootste moslimland tot enige verontwaardiging zorgde, ter sprake waarop de minister de lokale media gerust stelde: “Ze hebben maar negen zetels en zijn niet invloedrijk in onze regering.”

De minister uitte vervolgens de hoop dat Turkijke spoedig Cyprus zal erkennen. “Als je onderhandelt met 25 landen, moet je de 25 landen ook allemaal erkennen.Maar we komen niet uit de details van de onderhandelingen en we hebben de bespreking van acht onderdelen die deel uitmaken van het toetredings-proces uitgesteld. Eind volgend jaar zullen we opnieuw naar de situatie kijken.” Ook hoopte Minister Bot dat Syrië een rol zal spelen in het vredesproces in Palestina en Libanon.

Minister Bot zal morgen vanuit Jakarta Indonesië verlaten.
bron: telegraaf.nl

0 reacties: