donderdag, juni 28, 2007

EU weert alle vliegtuigen uit Indonesië

BRUSSEL - Met ingang van volgende week is het voor alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen, waaronder de bekende maatschappij Garuda, verboden naar de Europese Unie te vliegen. Dit meldde de Europese Commissie donderdag bij het bekendmaken van de nieuwe zwarte lijst voor luchtvaartmaatschappijen.

Ook de Angolese maatschappij TAAG en een maatschappij uit Oekraïne worden in de ban gedaan. Maatschappijen uit Rusland, Bulgarije en Moldavië staan niet op de zwarte lijst, maar zijn wel onderhevig aan bepaalde beperkingen.

Twaalf van de 33 Pakistaanse vliegtuigen die in maart werden verboden, zullen opnieuw worden toegestaan.

De EU houdt een zwarte lijst bij om de veiligheid van luchtvaartverkeer binnen de Unie te waarborgen. Op dit moment vliegt geen Indonesische maatschappij naar Europa, maar de zwarte lijst moet volgens de Commissie ook als informatiedienst naar de Europese burgers toe worden gezien.

„Burgers die reeds een transitvlucht binnen Indonesië hebben geboekt bij een Europese reisorganisatie kunnen vanaf volgende week hun geld terugvragen”, aldus een woordvoerder van de commissie. De lijst is een stok achter de deur om vliegmaatschappijen veilig te houden.

Het verbod op alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen was mede het gevolg van het gebrek aan informatie van de Indonesische regering. „Als een regering nauwelijks accurate gegevens over hun vliegtoestellen kan verschaffen is alleen dat al voor ons een belangrijke indicatie dat te weinig aandacht wordt besteed aan de veiligheid”, aldus de woordvoerder. Ook woog zwaar dat er recentelijk vier ongelukken zijn geweest met Indonesische vliegtuigen.

Eerder deze week trok de Indonesische regering zelf de licentie in van vier vliegtuigmaatschappijen. In de archipel wordt veel gevlogen met oude en slecht onderhouden toestellen.
bron: telegraaf.nl

0 reacties: