woensdag, juni 06, 2007

Nederlands protest tegen doodstraf Nederlander

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft woensdag officieel protest aangetekend bij Indonesië tegen de doodstraf die de Nederlander Dick N. heeft gekregen. Nederlandse ambassadeur in Jakarta, Nikolaos van Dam, heeft bij het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken aangedrongen op omzetting van straf.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekendgemaakt. De ambassadeur heeft in het gesprek de Nederlandse principiële bezwaren tegen de doodstraf kenbaar gemaakt. Ook in Europees verband is bezwaar aangetekend. Afgelopen vrijdag heeft het ministerie ook al bij de Indonesische ambassadeur in Nederland erop aangedrongen dat Indonesië geen onomkeerbare maatregelen neemt.

De 62-jarige Nederlander werd vorige week in cassatie ter dood veroordeeld wegens zijn aandeel in de productie van xtc. Zes anderen anderen kregen dezelfde straf. Vorig jaar legde een Indonesische rechtbank Dick N. levenslang op maar in cassatie is zijn straf zwaarder uitgevallen. De reden daarvan is dat de betrokkenen volgens de Indonesische rechters banden hadden met internationaal georganiseerde misdaad.

0 reacties: