woensdag, januari 03, 2007

Indonesie zoekt door naar vliegtuig

JAKARTA - Reddingswerkers in Indonesië hebben de zoektocht hervat naar het passagiersvliegtuig met 102 mensen aan boord dat maandag verdween.

De zoektocht richt zich vooral op de zee nabij het eiland Soelawesi.

Gisteren werd gemeld dat het toestel was gevonden en dat twaalf passagiers de ramp hadden overleefd. Dit werd later tegengesproken. De verwarring die hierdoor ontstond, leidde bij de bevolking en in de media tot woedende reacties en kritiek op leger en politie.

Ook kreeg de Indonesische regering het verwijt dat zij veel te laat in actie kwam nadat het toestel van de radar was verdwenen.

Het vliegtuig van de maatschappij Adam Air was met 102 inzittenden onderweg van Soerabaya op Java naar Mindanao, op de noordpunt van Soelawesi, toen het na een uur een noodsignaal uitzond.

Laatste teken
Het laatste teken dat een Singaporese satelliet van de Boeing-737 oppikte, wijst erop dat het toestel dertig kilometer van de regionale hoofdstad Makassar in zee is gestort, meldde de leider van de nationale dienst voor het reddingswerk. Hij had de bevolking eerder zijn excuses aangeboden voor de verkeerde informatie.

De Indonesische marine heeft vandaag twaalf overlevenden gevonden van de schipbreuk van vier dagen geleden in de Java Zee. Ze waren in de nacht van vrijdag op zaterdag, toen hun veerboot in een storm was vergaan, op een onbemand olieplatform geklommen.

Volgens een woordvoerder van de marine zijn de twaalf, allen mannen, verzwakt, maar er verder redelijk aan toe. Tot dusver zijn zeker 212 opvarenden van de veerboot levend gevonden. Rond de vierhonderd mensen worden nog altijd vermist. Het zoeken gaat onverminderd door. (ANP)


© Het Parool

0 reacties: