maandag, januari 29, 2007

'Indonesie kan tweeduizend eilanden verliezen'

(Novum/AP) - Door de verwachte stijging van de zeespiegel kunnen tegen 2030 tweeduizend Indonesische eilanden onder water komen te liggen en volgend jaar wordt een tekort aan rijst verwacht tengevolge van heftige weersomstandigheden die aan de klimaatverandering worden toegeschreven. Dat heeft minister van milieu Rachmat Witoelar maandag gezegd. 'Het is heel, heel ernstig', zei hij.

Het was de zwartste prognose die de overheid ooit heeft gegeven over de gevolgen van de klimaatverandering voor Indonesie, dat ongeveer 18.000 eilanden telt, waarvan de meeste onbewoond zijn. Witoelar zei dat zijn prognose gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Of de eilanden die volgens hem op punt van verdwijnen staan al dan niet bewoond zijn, zei hij niet.

Witoelar verscheen op een persconferentie samen met Yvo de Boer, hoofd van het klimaatverdragsecretariaat van de Verenigde Naties. Deze was in Jakarta om een klimaatconferentie voor te bereiden die later dit jaar op Bali wordt gehouden. Milieuministers van tachtig landen gaan zich daar buigen over wat er moet gebeuren als in 2012 de periode afloopt waarvoor milieuafspraken zijn gemaakt in het klimaatverdrag van Kyoto.

0 reacties: