woensdag, december 26, 2007

Tientallen doden door aardverschuiving op Java

Jakarta, 26 dec(ANP) Door aardverschuivingen zijn vandaag op het Indonesische eiland Java ongeveer tachtig mensen omgekomen.

Tientallen mensen worden vermist.

De aardverschuivingen zijn het resultaat van langdurige zware regenval. Op sommige plaatsen staat het water een meter hoog. Een bestuurder in midden-Java sprak van de ergste aardverschuivingen van de afgelopen vijfentwintig jaar in de regio. Duizenden mensen hebben hun overstroomde of onder de modder bedolven huizen moeten verlaten.

De zwaarst getroffen steden op oost- en midden-Java zijn onder meer Solo, Madiun, Banyuwangi, Jombang en Tawanmangu. Delen van dorpen zijn verdwenen in modder en aarde. Veel dorpen en gebieden zijn ook volledig geïsoleerd geraakt. Hulpmaterialen kunnen in veel gevallen niet de zwaarst getroffen gebieden bereiken vanwege het slechte weer en weggeslagen doorgaande wegen.

Ook de evacuatie van de slachtoffers verloopt moeizaam. Ondanks de problemen zijn het Rode Kruis en het leger druk in de weer met het verlenen van eerste hulp en evacuaties. De weerdeskundigen in Indonesië zeggen dat het hoogtepunt van de grote regenval pas in Januari zal zijn.

Ook de hoofdstad Jakarta kampt met problemen. Wijken in het noorden van Jakarta staan al ruim een week onder water.

0 reacties: