woensdag, december 12, 2007

Klimaattop Bali echt begonnen

Woensdag 12 december 2007 - NUSA DUA - De Indonesische minister voor Milieu en conferentievoorzitter Rachmat Witoelar heeft woensdag het officiële startschot gegeven voor de klimaattop op het eiland Bali. Hij verwelkomde onder anderen de nieuwbakken Australische regeringsleider Kevin Rudd.

Deze ondertekende recent het Kyoto-verdrag tegen de uitstoot van broeikasgassen. Ook verwelkomde Witoelar in zijn speech secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.
Tal van mensen zijn al sinds 3 december op Bali bijeen om de weg te bereiden voor een verdere reductie in de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen maar politici op het hoogste niveau ontbraken nog. De beslissende fase van de klimaattop begon woensdag met de rede van Witoelar. De Nederlandse milieuminister Cramer zal te zijner tijd ook het woord richten tot de verzamelde politieke leiders en hoge delegaties.
Ban Ki-moon riep woensdag de aanwezigen op uiterlijk in 2009 een omvattend akkoord te bereiken over de strijd tegen klimaatveranderingen. ,,De morele uitdaging van onze generatie moet nu tegemoet getreden worden'', aldus Ban. ,,De ogen van de wereld zijn niet alleen gericht op ons. Belangrijker nog is dat toekomstige generaties van ons afhankelijk zijn. We kunnen onze kinderen niet beroven van hun toekomst'', hield hij zijn gehoor voor.
De secretaris-generaal riep rijke landen op de lasten van de strijd eerlijk te delen.

0 reacties: