maandag, december 03, 2007

Langdurige celstraf voor zes moslimextremisten

(Novum/Ap) - Een rechtbank in Jakarta heeft maandag zes moslimextremisten tot langdurige gevangenisstraffen veroordeeld in verband met terreurdaden. De zwaarste straf, negentien jaar, kregen twee personen die schuldig waren bevonden aan de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes in 2005 en de moord op de priester Irianto Kongkoli in 2006 in de provincie Centraal-Sulawesi.

Het tweetal, Abdul Muis bin Kamarudin en Rahman Kalahe, werd ook veroordeeld wegens het neerschieten van twee middelbare scholieren en een bomaanslag op een drukke nieuwjaarsmarkt op 31 december 2005 waarbij acht mensen de dood vonden.

De rechtbank gaf de vier andere verdachten straffen variërend van tien tot achttien jaar wegens het maken van bommen en samenzwering tot het plegen van aanslagen op christenen. De straffen werden opgelegd krachtens de harde antiterreurwet die werd aangenomen na de bomaanslagen op Bali in 2002. Die kostten 202 mensen, meest buitenlandse toeristen, het leven.

Een van de veroordeelden, de 26-jarige Syaiful Anan, noemde de straf 'het gevolg van onze strijd'. Anan vond ook de achttien jaar die hij kreeg geen probleem. "Er komt een ander proces voor God", aldus zijn commentaar.

In de periode tussen 1998 en 2002 vielen in Centraal-Sulawesi, met een bevolking van ruwweg 50 procent christenen en 50 procent moslims, ruim tweeduizend doden. Indonesië heeft de grootste islamitische bevolking ter wereld. Bijna 90 procent van de 235 miljoen Indonesiërs is moslim.

Het was onduidelijk of beroep wordt aangetekend.

0 reacties: