maandag, december 10, 2007

Indonesië werkt aan redding orang-oetang

(Novum/AP) - Indonesië heeft een tienjarenplan in gang gezet om orang-oetangs voor uitsterven te behoeden. Op grond van het plan zal een miljoen hectare oerwoud op de Indonesische helft van het eiland Borneo worden beschermd tegen houtkap, mijnbouw en palmoliewinning, maakte president Susilo Bambang Yudhoyono maandag bekend in de wandelgangen van de klimaatconferentie op het Indonesische eiland Bali.

Door de inkrimping van hun leefmilieu zijn er de afgelopen 35 jaar zo'n 50.000 orang-oetangs verdwenen en als dat zo doorgaat zullen die prachtige dieren in 2050 uitsterven, zei Yudhoyono. 'Om de orang-oetangs te redden moeten we de bossen redden.'

Tweederde van Borneo's dertig miljoen hectare bos is al vernietigd en milieuorganisaties zeggen dat de rest verdwijnt met een snelheid van driehonderd voetbalvelden per uur. Erik Meyaard van Nature Conservancy, een overkoepelende organisatie van milieu-ngo's, zei dat er 9.800 orang-oetangs kunnen worden gered met het plan, waaraan zijn organisatie een miljoen dollar bijdraagt.

In januari 2004 werd het aantal orang-oetangs op Sumatra geschat op 6.650 en dat op Borneo op 55.000.

0 reacties: