woensdag, mei 23, 2007

Indonesisch meisje (5) overlijdt aan vogelgriep

(Novum/AP) - Een 5-jarig Indonesisch meisje is overleden aan de vogelgriep. Dat heeft het Indonesische ministerie van volksgezondheid woensdag bekendgemaakt. De voor mensen gevaarlijke variant H5N1 heeft in Indonesië al 77 levens geëist, meer dan in enig ander land. Wereldwijd zijn tot nu toe zeker 185 mensen overleden aan vogelgriep.

Vietnam meldde voor het eerst in anderhalf jaar weer een geval van vogelgriep bij een mens. De patiënt is een 30-jarige man uit de noordelijke provincie Vinh Phuc, bij wie drie dagen geleden het H5N1-virus werd vastgesteld.

De man ligt aan de beademing en verkeert in kritieke toestand, zei de directeur van het Bach Mai ziekenhuis in Hanoi, Tran Quy. Familieleden hebben verteld dat hij ziek werd na te hebben geholpen kippen te bereiden voor een huwelijksreceptie. "Hij heeft hoge koorts, ademt moeilijk en hoest en zijn longfoto is helemaal wit - allemaal symptomen die kenmerkend zijn voor vogelgriep", zei Quy.

Het nieuws over de zieke man volgt na berichten dat de vogelgriep zich ondanks massale inenting van pluimvee over het land blijft verspreiden. Vietnam gold als een succesverhaal omdat de autoriteiten door rigoureus optreden in staat waren de vogelgriep, die sinds eind 2003 42 menselijke slachtoffers in het land maakte, terug te dringen. In 2006 werden geen nieuwe uitbraken onder pluimvee meer gemeld, maar begin dit jaar dook het virus weer op. Dinsdag werd gemeld dat het zich afgelopen week verder had verspreid over vier provincies en de dood had veroorzaakt van ongeveer tweeduizend eenden en ganzen, terwijl vierduizend dieren ter preventie werden geruimd.

In 2005 vaardigde de regering een verbod uit op het fokken en aankopen van nieuwe eenden en ganzen, omdat watervogels H5N1 bij zich kunnen dragen zonder ziek te worden. Mede omdat de meeste boeren het aan hun laars lapten werd het verbod in maart opgeheven. De regering ontkende dat dit besluit oorzaak was van de verdere verspreiding en weet die vooral aan nalatigheid van veel boeren om hun watervogels te laten inenten.

0 reacties: