maandag, mei 21, 2007

Grote schade in Indonesië door reuzengolven

ANP

JAKARTA - Metershoge golven hebben sinds donderdag in grote delen van Indonesië grote schade veroorzaakt. In de provincie Atjeh op Sumatra zijn tien dorpen met de grond gelijkgemaakt en duizenden huizen verwoest, aldus The Jakarta Post maandag op gezag van lokale autoriteiten.

Ook op Java, Bali en Papua zijn door de enorme golfslag overstromingen ontstaan. Inwoners van het district Garut op West-Java zeiden dat door de golven tientallen huizen en vissersboten zijn vernield. In het district Bantul in de Javaanse provincie Yogyakarta werden honderden huizen verwoest. De vissers vonden de situatie zo gevaarlijk, dat ze niet durfden uit te varen.

Ook Thailand, de Maldiven en het westen van Australië werden de afgelopen dagen getroffen door enorme golven die in sommige gebieden een hoogte van 7 meter bereikten. Op onder meer het vakantie-eiland Phuket werd zaterdag een zwemverbod ingesteld. De meeste stranden in Thailand zijn sinds maandag weer toegankelijk.

Meteorologen lieten weten dat de enorme golfslag is veroorzaakt door een opeenstapeling van winden op een plek in de Indische Oceaan. Triwahyu Hadi, een meteoroloog van het Instituut van Technologie in de Javaanse stad Bandung repte van afwijkende windpatronen in de Indische Oceaan.

0 reacties: