zaterdag, mei 05, 2007

Garuda nalatig bij dood mensenrechtenactivist

(Novum/AP) - De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda moet de weduwe van de vergiftigde mensenrechtenactivist Munir Said Thalib wegens nalatigheid 660 miljoen roepia (bijna 55 duizend euro) uitkeren. Dat heeft een rechter in Jakarta vrijdag bepaald.

Munir overleed in september 2004 tijdens een vlucht met Garuda van Jakarta naar Amsterdam, naar later bleek na te zijn vergiftigd. Een piloot van Garuda werd vorig jaar in hoger beroep vrijgesproken, na in eerste instantie voor de moord op Munir tot veertien jaar gevangenisstraf te zijn veroordeeld. Aanvankelijk werd gezegd dat Munir aan boord van het vliegtuig werd vergiftigd. Vorige maand zei de politie echter dat hij waarschijnlijk op de luchthaven van Singapore is vergiftigd, waar hij moest overstappen.

Vorige maand werden twee Garuda-medewerkers gearresteerd, omdat ze documenten die verband houden met de zaak vervalst zouden hebben. De piloot, Pollycarpus Priyanto, wordt echter ondanks zijn vrijspraak nog altijd als de belangrijkste verdachte gezien. Volgens Munirs weduwe Suciwati en mensenrechtenactivisten handelde hij in opdracht van de militaire inlichtingendienst. Munir stelde mensenrechtenschendingen van het leger aan de kaak.

Suciwati toonde zich teleurgesteld over de uitspraak van de rechter. "We wilden dat ze hun excuses zouden moeten aanbieden en dat er in het belang van andere passagiers een onderzoek zou worden uitgevoerd" bij Garuda, zei ze, "maar beide verzoeken zijn afgewezen."

0 reacties: