dinsdag, april 17, 2007

Vermelding godsdienst op identiteitskaart gecontesteerd

JAKARTA (RKnieuws.net) - In Indonesië is de vermelding van de godsdienst op de identiteitskaart verplicht. In naam van de vrijheid en om geweld te voorkomen gaan er stemmen op om de godsdienst niet langer op de identiteitskaart te vermelden.
"Er zijn al mensen gedood bij sectaire conflicten omdat de godsdienst op de identiteitskaart is vermeld", stelt een vertegenwoordiger van een NGO.

Zo’n 85 tot 90 procent van de Indonesiërs bekent zich tot de islam. De meesten van hen zijn gematigd maar in sommige streken zijn er hevige interconfessionele spanningen.

Indonesië erkent slechts zes godsdiensten: de islam, het katholicisme, het protestantisme, het boedhisme, het hindoeïsme en het confucianisme. De wet vereist dat één van deze zes godsdiensten op de identiteitskaart voorkomt. Het feit herkenbaar te zijn als behorend tot een (minderheids)godsdienst kan een bron van gevaar zijn. Vele Indonesische steden kennen christelijke- en moslimwijken. Om problemen te vermijden laten veel Indonesiërs de vermelding ’islam’ op hun identiteitskaart aanbrengen. (tb)

0 reacties: