dinsdag, oktober 16, 2007

Indonesische vulkaan Kelud op punt van uitbarsten

JAKARTA(ANP) - De Indonesische autoriteiten hebben dinsdag de hoogste alarmfase afgekondigd wegens de dreigende uitbarsting van vulkaan Kelud op het eiland Java.

Iedereen die woont binnen een straal van tien kilometer rond de vulkaan moet vertrekken. Volgens Indonesische media waren dinsdagavond al zeker 115.000 mensen vertrokken naar veiliger oorden, ook mensen die buiten de nu aangewezen gevarenzone wonen.

Kelud, nabij Surabaya, is een bijzonder actieve vulkaan die voor het laatst in 1990 uitbarstte. Toen vielen er enkele tientallen doden. In 1919 was er een erg grote eruptie waarbij zeker 5.000 doden vielen.

De regering heeft in de afgelopen twee weken al veel voorzorgsmaatrgelen genomen. Zo zijn er op 135 lokaties dammen gebouwd om eventuele lavastromen tegen te houden of af te buigen. Ook zijn er 100.000 maskers uitgedeeld aan de bevolking om ademhalingsproblemen te voorkomen als gevolg van asregens. Er zijn al berichten over stank en beginnende asregens.

De autoriteiten hebben bulldozers gereed staan en er is een medisch team van vijftig doktoren paraat, aldus verscheidene Indonesische media.

0 reacties: