dinsdag, oktober 30, 2007

Doodstraf drugsverdachten in Indonesië toegestaan

(Novum/AP) - Het is niet strijdig met de grondwet om drugsverdachten de doodstraf op te leggen, zo heeft het constitutionele hof in Indonesië dinsdag bepaald. Drie jonge Australiërs die ter dood zijn veroordeeld omdat ze twee jaar geleden probeerden 8,3 kilo heroïne van Bali naar hun vaderland te smokkelen hadden het hof om een oordeel gevraagd.

In totaal werden destijds negen Australiërs gearresteerd. Drie anderen staat eveneens de doodstraf te wachten, twee verdachten zijn tot levenslang veroordeeld en een verdachte heeft twintig jaar gevangenisstraf gekregen.

Het hof oordeelde dat een artikel uit het wetboek van strafrecht dat bepaalt dat voor zware misdrijven de doodstraf mag worden opgelegd niet tenietgedaan wordt door het grondwetsartikel dat het recht op leven garandeert. Als het hof anders had geoordeeld zou dat niet automatisch hebben betekend dat de doodvonnissen van de drie Australiërs ongedaan werden gemaakt. De advocaten van de Australiërs hadden gehoopt de doodvonnissen met een voor hen gunstige uitspraak van het hof in hoger beroep ongedaan gemaakt te krijgen.

Eind vorig jaar zaten in Indonesië 123 ter dood veroordeelden, van wie 37 buitenlanders, in de dodencel. De meesten zijn veroordeeld voor drugsmisdrijven, maar ook vier voor aanslagen veroordeelde moslimextremisten zitten in de dodencel. Sinds 2000 zijn in Indonesië in elk geval acht doodvonnissen voltrokken.

0 reacties: