donderdag, juli 26, 2007

Zware zeebeving bij Molukken

In de buurt van de Molukken is een zware zeebeving geweest. In grote delen van Indonesië werd een tsunami-waarschuwing gegeven, maar die werd na enkele uren weer ingetrokken.

Volgens de Indonesische meteorologische dienst en een Amerikaans onderzoeksinstituut had de beving een kracht van ongeveer 6,7 op de schaal van Richter op 45 kilometer diepte. Eerder maar het Amerikaanse instituut gesproken van een kracht van 7,4.

De beving deed zich voor even na half drie 's middags (7.30 uur Nederlandse tijd). Het epicentrum lag zo'n 200 kilometer van het Noord-Molukse eiland Ternate. De beving was daar goed te voelen en veroorzaakte grote paniek, vertelde een lerares op het eiland. "Het duurde zo'n 15 seconden en de leerlingen renden in paniek naar buiten."

Atjeh
Er is nog niets bekend over eventuele slachtoffers of schade. De meteorologische dienst in Indonesië trok de tsunamiwaarschuwing in toen niets er op wees dat die zich voordeed, zei het hoofd van de dienst.

In sommige gevallen kan een zeebeving tot enorme vloedgolven leiden. Op Tweede Kerstdag 2004 veroorzaakte een zeebeving in Azië een enorme ramp. Meer dan 200.000 mensen kwamen om. Veel slachtoffers vielen toen in Atjeh.

Bij minder krachtige zeebevingen is de kans dat zoiets gebeurt klein, maar een beving van 6,7 op de schaal van Richter is wel krachtig genoeg om lokaal vloedgolven te veroorzaken.

Indonesië wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Verschillende aardschollen komen langs de archipel bij elkaar. Eerder op de dag had zich ook al een kleine zeebeving voor bij Atjeh voorgedaan.
Bron: nos.nl

0 reacties: