(Novum/AP) - Een Indonesische rechtbank heeft de oud-inlichtingenofficier Muchdi Purwoprandjono woensdag vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord, in 2004, op mensenrechtenactivist Munir Thalib.
Munir stelde militair wangedrag aan de kaak uit de regeringsperiode van president Suharto. Tijdens een vlucht naar Amsterdam bezweek Munir, aan boord van een toestel van de Indonesische staatsluchtvaartmaatschappij Garuda, aan een arsenicumvergiftiging.
Volgens de aanklagers wees alles erop dat de 59-jarige gepensioneerde generaal Purwoprandjono, destijds onderdirecteur van de nationale Indonesische inlichtingendienst, het brein achter de moord was. Purwoprandjono ontkende en de districtsrechtbank van Zuid-Jakarta stelde hem woensdag in het gelijk. Hij werd op alle aanklachten vrijgesproken.
De zaak tegen Purwoprandjono wordt van grote betekenis geacht, omdat voor het eerst een voormalig topman van de Indonesische inlichtingendienst BIN was aangeklaagd.
De vrijspraak leidde tot verontwaardigde reacties van aanhangers van Munir. Zijn weduwe zei dat ze niet alleen haar man kwijt is, maar dat ook de gerechtigheid ver te zoeken is.
In januari werd een ex-piloot, de 46-jarige Pollycarpus Priyanto, door het hooggerechtshof veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Bewezen werd geacht dat hij de gifmoord op Munir daadwerkelijk heeft gepleegd. Een andere voormalig medewerker van Garuda kreeg een jaar cel wegens medeplichtigheid.
Het onderzoek en de rechtszaken rond de dood van Munir worden gezien als een graadmeter voor de mate waarin Indonesië is veranderd sinds de dagen van Suharto. Die regeerde het land van 1967 tot 1998, toen grootschalige protesten een eind maakten aan zijn regime.
Munir overleed in september 2004 op een vlucht van Jakarta naar Amsterdam, nadat hij tijdens een tussenstop in Singapore een met arsenicum vergiftigd drankje had gedronken. Hij was 38 jaar.
Tijdens het proces tegen de tot twintig jaar cel veroordeelde ex-piloot Priyanto bleek dat deze voor de moord telefonisch contact had gehad met Purwoprandjono. Onafhankelijk onderzoek toonde later aan dat Priyanto zelfs tientallen malen belde met een telefoon die op naam van Purwoprandjono stond geregistreerd.
Volgens de aanklagers heeft Purwoprandjono opdracht tot de moord op Munir gegeven, omdat de activist de betrokkenheid van Purwoprandjono bij de ontvoering van dertien actievoerders had aangetoond. Die onthulling leidde tot het ontslag van Purwoprandjono als commandant van de Kopassus (de Speciale Strijdkrachten).
woensdag, december 31, 2008
Ex-spion vrijgesproken van moord op Munir
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten