(Novum/AP) - Een Indonesische rechtbank heeft de oud-inlichtingenofficier Muchdi Purwoprandjono woensdag vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord, in 2004, op mensenrechtenactivist Munir Thalib.
Munir stelde militair wangedrag aan de kaak uit de regeringsperiode van president Suharto. Tijdens een vlucht naar Amsterdam bezweek Munir, aan boord van een toestel van de Indonesische staatsluchtvaartmaatschappij Garuda, aan een arsenicumvergiftiging.
Volgens de aanklagers wees alles erop dat de 59-jarige gepensioneerde generaal Purwoprandjono, destijds onderdirecteur van de nationale Indonesische inlichtingendienst, het brein achter de moord was. Purwoprandjono ontkende en de districtsrechtbank van Zuid-Jakarta stelde hem woensdag in het gelijk. Hij werd op alle aanklachten vrijgesproken.
De zaak tegen Purwoprandjono wordt van grote betekenis geacht, omdat voor het eerst een voormalig topman van de Indonesische inlichtingendienst BIN was aangeklaagd.
De vrijspraak leidde tot verontwaardigde reacties van aanhangers van Munir. Zijn weduwe zei dat ze niet alleen haar man kwijt is, maar dat ook de gerechtigheid ver te zoeken is.
In januari werd een ex-piloot, de 46-jarige Pollycarpus Priyanto, door het hooggerechtshof veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Bewezen werd geacht dat hij de gifmoord op Munir daadwerkelijk heeft gepleegd. Een andere voormalig medewerker van Garuda kreeg een jaar cel wegens medeplichtigheid.
Het onderzoek en de rechtszaken rond de dood van Munir worden gezien als een graadmeter voor de mate waarin Indonesië is veranderd sinds de dagen van Suharto. Die regeerde het land van 1967 tot 1998, toen grootschalige protesten een eind maakten aan zijn regime.
Munir overleed in september 2004 op een vlucht van Jakarta naar Amsterdam, nadat hij tijdens een tussenstop in Singapore een met arsenicum vergiftigd drankje had gedronken. Hij was 38 jaar.
Tijdens het proces tegen de tot twintig jaar cel veroordeelde ex-piloot Priyanto bleek dat deze voor de moord telefonisch contact had gehad met Purwoprandjono. Onafhankelijk onderzoek toonde later aan dat Priyanto zelfs tientallen malen belde met een telefoon die op naam van Purwoprandjono stond geregistreerd.
Volgens de aanklagers heeft Purwoprandjono opdracht tot de moord op Munir gegeven, omdat de activist de betrokkenheid van Purwoprandjono bij de ontvoering van dertien actievoerders had aangetoond. Die onthulling leidde tot het ontslag van Purwoprandjono als commandant van de Kopassus (de Speciale Strijdkrachten).
woensdag, december 31, 2008
Ex-spion vrijgesproken van moord op Munir
Labels: Overig
Gepost door Raoul op 6:29 p.m. 0 reacties
zondag, december 28, 2008
Voorspoedig herstel koraalrif gemeld na tsunami
(Novum/AP) - De koraalriffen bij de Indonesische provincie Atjeh herstellen zich voorspoedig na de verwoesting die de tsunami van 2004 heeft aangericht. Dat hebben wetenschappers vrijdag, op de kop af vier jaar na de tsunami, bericht.
De tsunami volgde op een zware aardbeving voor de kust van Sumatra. Meer dan 230.000 mensen in de kustgebieden rond de Indische Oceaan kwamen om, meer dan de helft in Indonesië. Later werd vastgesteld dat eenderde van het koraalrif van Indonesië, Thailand, India en Sri Lanka was beschadigd en dat het zeker tien jaar zou duren voor het zou zijn hersteld.
Wetenschappers van de Amerikaanse Wild Life Conservation Society (WCS) die zestig plaatsen langs de achthonderd kilometer lange kust van Atjeh hebben onderzocht, konden melden dat het met het Indonesische koraalrif de goede kant op gaat. En niet alleen op de plaatsen waar de tsunami huishield is een snelle groei van nieuw koraal te constateren, zei Stuart Campbell, coördinator van het onderzoek in Indonesië. Ook in gebieden waar eerder schade werd aangericht door agressieve visserijmethodes komt jonge koraal op.
Het WCS werkt samen met de Indonesische overheid en een Australisch centrum voor onderzoek van het koraalrif. Campbell zei dat lokale gemeenschappen in Atjeh gehoor hebben gegeven aan een oproep van de milieubeschermers om de riffen te beschermen. Vissers zijn gestopt met illegale vangsttechnieken als het gebruik van dynamiet en dorpelingen hebben koralen getransplanteerd naar de zwaarst getroffen plekken.
Gezond koraalrif is voor de bewoners van Atjeh van grote economische betekenis, zei Campbell. Ze zorgen voor vis en ze trekken toeristen.
Labels: flora en fauna, sumatra
Gepost door Raoul op 12:23 p.m. 0 reacties
donderdag, december 18, 2008
Indonesië neemt extra veiligheidsmaatregelen
JAKARTA (ANP) - Indonesië zet tijdens kerst en oud en nieuw bijna 50.000 agenten in verspreid over het land uit angst voor aanslagen. Dat meldde de Indonesische politie donderdag.
Vooral kerken en christelijke gemeenschappen worden scherp in de gaten gehouden. Maar ook grote steden als Jakarta en plekken waar veel buitenlanders komen, worden extra beveiligd tegen mogelijke aanslagen door moslimfundamentalisten.
De zegsman van de politie zei niet hoeveel extra agenten actief zijn. Maar de politiemacht is groter dan normaal.
Indonesië is het grootste moslimland ter wereld, maar in delen van het land leven grote groepen christenen. Bali is een belangrijk toeristenoord. Daar kwamen in 2002 ruim tweehonderd mensen, onder wie vier Nederlanders, om door aanslagen in de badplaats Kuta.
Labels: Overig
Gepost door Raoul op 7:33 p.m. 0 reacties
woensdag, december 10, 2008
Snellere ontbossing Indonesië door El Niño
In Indonesië vindt ontbossing tijdens droge jaren onder invloed van het klimaatsverschijnsel El Niño tot vijftien keer sneller plaats dan tijdens natte jaren.
De ontbossing geschiedt vaak door het platbranden van oerwoud voor palmolieplantages of andere soorten van landbouw.
Een groep aardwetenschappers van onder meer de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen Universiteit concludeert op basis van satellietgegevens ook dat de branden voor meer CO2 in de atmosfeer zorgen. Daarmee beïnvloeden de branden op hun beurt het klimaat, maakte de VU woensdag bekend.
Bij El Niño wordt rond de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan het normaal koele zeewater soms sterk opgewarmd. Het leidt in sommige delen van de wereld tot veel regen, maar in Indonesië juist tot meer droogte.
Toen op het zuidelijke deel van het eiland Borneo tijdens het natte jaar 2000 (een zogenoemd La Niña-jaar) elke maand neerslag viel, was het niet mogelijk vuur te gebruiken bij het ontbossen. De uitstoot van CO2 in Borneo was toen veel lager dan in de droge El Niño-jaren 2002 en 2006. De wetenschappers komen behalve uit Nederland ook uit de Verenigde Staten, Engeland en Indonesië.
BRON: ANP
Labels: flora en fauna
Gepost door Raoul op 7:36 p.m. 0 reacties