vrijdag, augustus 29, 2008

’Nieuwe hoop voor Sumatraanse olifant en tijger'

(ANP)De omvang van het Tesso Nilo Nationaal Park op Sumatra wordt verdubbeld tot 86.000 hectare. Dit maakt de Indonesische overheid donderdag bekend, zo meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Het gebied geldt als het laatste bos op Centraal-Sumatra dat geschikt is om een levensvatbare populatie van de Sumatraanse olifant in stand te houden. Daarnaast leven er nog zeker vijftig exemplaren van de ernstige bedreigde Sumatraanse tijger. Het WNF zet zich sinds 2000 actief in voor de bescherming van dit belangrijke natuurgebied.

Tesso Nilo is een van de laatste laaglandbossen in de Indonesische provincie Riau op Sumatra. Het gebied is ongeveer 150.000 hectare groot en vormt een belangrijke schakel in een netwerk van verschillende natuurgebieden. Het bos is van groot belang voor de toekomst van de laatste olifanten op Sumatra. Het aantal olifanten op het eiland is de afgelopen zeven jaar gehalveerd tot ongeveer 350 exemplaren. Daarvan leven naar schatting zestig tot tachtig dieren in Tesso Nilo. Ook zijn zeker 40.000 mensen voor hun dagelijks bestaan van dit bos afhankelijk.

In 2004 werd al 38.000 hectare van het bos uitgeroepen tot Nationaal Park. De Indonesische overheid breidt dat beschermde gebied nu per december 2008 uit met nog eens 48.000 hectare.

Het WNF zet zich al jaren in voor uitbreiding van het beschermd gebied in Tesso Nilo en is blij met de toezegging van de Indonesische overheid. „Binnen het netwerk van andere beschermde gebieden biedt Tesso Nilo niet alleen ruimte aan olifanten, tijgers en veel andere bijzondere dier- en plantsoorten. Behoud van deze bossen is ook van groot belang om klimaatverandering tegen te gaan,” zegt Johan van de Gronden, directeur WNF.

Uit een onderzoek dat het WNF begin dit jaar publiceerde, bleek dat in Riau de afgelopen 25 jaar 65 procent (4,2 miljoen hectare) van het bos is verdwenen door houtkap en de aanleg van oliepalmplantages. Gemiddeld kwam hierbij jaarlijks 190 miljoen ton van het broeikasgas kooldioxide vrij. Dat is meer dan de hoeveelheid broeikasgas die Nederland jaarlijks produceert.

0 reacties: