maandag, januari 28, 2008

Vogelgriep in Indonesië eist honderdste leven

(Novum/AP) - In Indonesië zijn een jongen van 9 en een vrouw van 20 zondag overleden aan vogelgriep. Beiden waren afkomstig uit de regio Jakarta. Dit hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt.

In Indonesië zijn nu in totaal honderd mensen aan volgelgriep overleden.

In de hele wereld heeft de ziekte sinds 2003 aan ruim tweehonderd mensen het leven gekost.

Vogelgriep wordt nu nog alleen op mensen overgebracht door ziek pluimvee, maar de vrees bestaat dat het virus zodanig muteert dat het overdraagbaar wordt van mens op mens.

Suharto met militaire eer bijgezet in familiegraf

(Novum/Ap) - De Indonesische oud-president Suharto is maandag met militaire eer bijgezet in het graf van zijn familie bij Solo, in Midden-Java. De begrafenisplechtigheid, die even voor het middaguur begon, werd geleid door president Susilo Bambang Yudhoyono.

Suharto overleed zondag op 86-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Jakarta waar hij de afgelopen drie weken kunstmatig in leven was gehouden. Onder Suharto's regime werden honderdduizenden linkse Indonesiërs vermoord, ingelijfde volkeren onderdrukt en de rijkdommen geplunderd door een kleine elite, maar omdat hij Indonesië ook economische ontwikkeling bracht wordt hem dat niet nagedragen en werd hij met de hoogste staatseer begraven.

Na het oplezen van een lange lijst van Suharto's wapenfeiten werd een ereschot afgevuurd en bracht Yudhoyono de oud-president een saluut. "We geven zijn lichaam aan het moederland", zei Yudhoyono. "Zijn staat van dienst is voor ons een voorbeeld." Onder het lezen van islamitische gebeden werd Suharto's lichaam in het graf neergelaten. Nabestaanden wierpen bloemblaadjes in het graf.

De bevolking van Solo was eerder massaal uitgelopen om de begrafenisstoet voorbij te zien trekken. Er werden bloemen op de lijkwagen gegooid en veel mensen huilden. Sommigen riepen de naam aan van de man die vooral wordt herdacht om de stabiliteit die zijn dictatoriale bewind bewerkstelligde. "Hij was een groot man", zei een 65-jarige vrouw, Sumartini. "Zijn dood heeft ons diep geraakt."

Voordat het stoffelijk overschot maandagmorgen naar Solo werd gevlogen vond in Suharto's huis in Jakarta nog een korte herdenkingsplechtigheid plaats waar de politieke elite Suharto de laatste eer kwam betuigen. "Moge God zijn zielen zegenen en hem zijn fouten en zonden vergeven", zei parlementsvoorzitter Agung Laksono.

zondag, januari 27, 2008

Soeharto morgen begraven

Jakarta, 27 jan (ANP). De overleden Indonesische ex-president Soeharto zal morgen worden begraven in het familiegraf bij Solo (Surakarta) in Midden-Java. De regering heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd.

Volgens Indonesische media zal het lichaam morgenochtend plaatselijke tijd naar Solo worden gevlogen, na vandaag te zijn opgebaard in het huis van Soeharto in Jakarta. Rond het ziekenhuis waar Soeharto stierf is een grote mensenmassa bijeengekomen. Delen van Jakarta zijn afgesloten voor het verkeer, onder meer de omgeving van het huis van Soeharto.

De huidige president Susilo Bambang Yudhoyono zal naar de residentie van de familie gaan en ook de begrafenis bijwonen. Soeharto's dochter Siti Hariyanti 'Tutut' Rukmana zei vandaag huilend voor tv-camera's dat ze heeft gebeden om vergiffenis voor haar vader. ,,Hij is teruggekeerd naar God''.

Soeharto overleden

Zondag 27 janauri 2008, JAKARTA (ANP) - De voormalige president van Indonesië Soeharto is zondagmorgen overleden op 86-jarige leeftijd. Dat heeft een woordvoerder van de politie meegedeeld, aldus Indonesische media. Hij overleed rond 07.10 uur Nederlandse tijd. De zeer omstreden ex-president stierf in een ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta.

Volgens het persbureau Antara waren zijn zes kinderen aanwezig bij zijn overlijden. Bij het ziekenhuis arriveerden kort na de mededeling leden van speciale legereenheden die voor de beveiliging van het gebouw gingen zorgen. De familie wil het lichaam opbaren in Soeharto's huis in een buitenwijk van Jakarta.
De ex-dictator had eerder in de nacht van zaterdag op zondag voor de tweede keer last van het uitvallen van meerdere vitale organen tegelijk. Hij moest worden gereanimeerd.
Soeharto was ruim drie weken geleden in het ziekenhuis opgenomen met problemen aan hart, long en nieren. Soeharto was van 1968 tot 1998 president van Indonesië.
Onder zijn bewind werden meer dan een half miljoen mensen vermoord, voornamelijk Chinezen, Oost-Timorezen en mensen die communist zouden zijn. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft de bevolking opgeroepen te bidden voor het voormalige staatshoofd.

Soeharto in coma

Jakarta, 27 jan. Oud-president Soeharto van Indonesië is in coma geraakt. Dit heeft een van de behandelende artsen vandaag laten weten. Eerder op de dag was de toestand van Soeharto al omschreven als ,,zeer kritiek''.

Soeharto had vannacht voor de tweede keer last van het uitvallen van meerdere vitale organen tegelijk. Hij moest worden gereanimeerd. Soeharto heeft hersenschade opgelopen.

De 86-jarige Soeharto was ruim drie weken geleden in het ziekenhuis opgenomen met problemen aan hart, long en nieren. Soeharto is nu buiten bewustzijn en wordt beademd.

Soeharto was van 1968 tot 1998 president van Indonesië. Onder zijn bewind werden meer dan een half miljoen mensen vermoord, voornamelijk Chinezen, Oost-Timorezen en mensen die communist zouden zijn.

vrijdag, januari 25, 2008

Twintig jaar voor moord op activist Munir

JAKARTA (ANP) - Het Hooggerechtshof in Indonesië heeft vrijdag een ex-piloot twintig jaar gevangenisstraf opgelegd wegens de moord op de mensenrechtenactivist Munir Said Thalib.

De toen 38-jarige Munir werd in september 2004 vergiftigd toen hij in een toestel van luchtvaartmaatschappij Garuda van Jakarta naar Amsterdam reisde.
De straf voor Pollycarpus Priyanto valt zwaarder uit dan die lagere rechters eerder in de zaak oplegden. Nieuwe bewijzen toonden volgens de opperrechters aan dat Priyanto de moord met voorbedachte rade pleegde.

woensdag, januari 23, 2008

Gezondheid Suharto opnieuw achteruit

(Novum/AP) - De gezondheid van de Indonesische oud-dictator Suharto is woensdag opnieuw achteruit gegaan, enkele dagen nadat hij juist weer zelfstandig kon spreken en bewegen na twee weken aan de beademing te hebben gelegen. Volgens zijn artsen lijdt de 86-jarige Suharto aan een levensbedreigende infectie en heeft hij naast een zware longontsteking tevens problemen met zijn spijsvertering.

'We zijn niet gelukkig met zijn toestand vandaag', aldus een van zijn artsen, Joko Raharjo, die zei dat er hard wordt gewerkt om de juiste antibiotica vast te stellen om de infectie gericht te bestrijden.

De oud-dictator werd op 4 januari met spoed in een ziekenhuis in Jakarta opgenomen. Zijn organen weigerden dienst, hij had een longontsteking en een bloedinfectie. De dokters pasten nierdialyse toe en gaven hem een bloedtransfusie. Heel Indonesië hield er rekening mee dat hij snel zou overlijden. De voorbereidingen voor een staatsbegrafenis waren reeds gestart en het mausoleum van Suharto's familie werd in orde gemaakt.

Zondag meldden de artsen echter een verbetering in Suharto's toestand en zeiden zelfs dat hij een goede kans maakte om te herstellen.

De voormalige generaal trad in 1998 af nadat studenten massaal de straat op waren gegaan en in het hele land rellen waren uitgebroken. De val van Suharto maakte de weg vrij voor democratie in de voormalige Nederlandse kolonie. Suharto trok zich terug uit het openbare leven. Slechts voor familiebijeenkomsten en bezoekjes aan de dokter verliet hij nog zijn comfortabele villa in Jakarta.

Een dode bij zware aardbeving in Indonesië

Bij een zware aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra is woensdagochtend plaatselijke tijd een persoon om het leven gekomen. Vijf anderen liepen volgens de lokale media verwondingen op. Volgens het meteorologisch en geofysisch instituut in de hoofdstad Jakarta bereikte de zeebeving een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag 24 kilometer ten zuidwesten van het eiland Nias ongeveer tien kilometer onder de zeebodem. In het stadje Gunungsitoli op Nias werd zware schade veroorzaakt. De mensen renden in paniek hun huizen uit. (dpa/sps)

zondag, januari 20, 2008

Geweld bij demonstratie tegen Soeharto

JAKARTA - Een demonstratie tegen de Indonesische ex-dictator Soeharto is zaterdag uitgelopen op een gewelddadig treffen tussen politie en demonstranten.

De actievoerders voor het ziekenhuis in Jakarta waar Soeharto is opgenomen, eisen dat de ex-president wordt veroordeeld en dat de lopende rechtszaken tegen hem worden voortgezet.

Nadat de circa honderd demonstranten de toegang tot het ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta was geweigerd, joegen tientallen politieagenten de menigte uiteen. Daarop volgde een gevecht tussen politie en de demonstranten, waarbij een journalist gewond raakte. Agenten hielden twee studenten aan, aldus Indonesische media.

Soeharto ligt al enkele weken met ernstige gezondheidsproblemen in een ziekenhuis in Jakarta. Hij had onder meer hart-, long- en nierproblemen en leek vorige week nog op sterven na dood. Artsen maakten zaterdag evenwel bekend dat het ‘heel goed’ gaat met de 86-jarige Soeharto. Mogelijk mag hij binnenkort weer naar huis.

De voormalige dictator regeerde 32 jaar lang met ijzeren vuist over Indonesië. In die tijd zou hij voor miljarden euro's overheidsgeld hebben doorgesluisd naar zijn familieleden. Justitie heeft halfslachtige pogingen ondernomen om hem voor het gerecht te brengen, maar tot nog toe zonder succes.

De meningen over de voormalige heerser zijn verdeeld in Indonesië. Naast de honderd demonstranten kwamen zondag ook tweehonderd in witte kleren gestoken weeskinderen naar het ziekenhuis. Zij baden er voor Soeharto's herstel.

Dokter optimistisch over toestand Soeharto

De Indonesische oud-dictator Soeharto heeft een goede kans te herstellen. Dat heeft zijn dokter gezegd. Soeharto ligt nog aan het beademingsapparaat, maar zijn hart en longen gaan vooruit en zijn bloedinfectie is bijna weg. Soeharto is bij bewustzijn en antwoordt op vragen.

Ziekenhuis
De 86-jarige Soeharto ligt al meer dan twee weken in het ziekenhuis. Zijn organen weigerden dienst, hij had een longontsteking en een bloedinfectie. De dokters pasten nierdialyse toe en gaven hem een bloedtransfusie. Heel Indonesië hield rekening met zijn snelle overlijden.

Gepensioneerd generaal
Soeharto, een gepensioneerd generaal, werd in 1998 afgezet, nadat studenten massaal de straat op waren gegaan en in het hele land rellen waren uitgebroken. De val van Soeharto maakte de weg vrij voor democratie. Soeharto trok zich terug uit het openbaar leven. Slechts voor familiebijeenkomsten en bezoekjes aan de dokter verliet hij nog zijn comfortabele villa in Jakarta.

Beroertes
Een reeks beroertes beschadigde zijn hersenen permanent en bezorgde hem een spraakgebrek. Vanwege zijn slechte gezondheid heeft hij niet terechtgestaan voor corruptie en moord op grote schaal. Vlak nadat hij in 1965 de macht had gegrepen, werden meer dan een half miljoen mensen met linkse sympathieën vermoord. In de decennia die volgden werden nog eens honderdduizenden mensen vermoord. Niemand heeft voor die misdaden terechtgestaan.

Corruptie
De anticorruptiewaakhond Transparency International zegt dat Soeharto en zijn familieleden miljarden euro's uit de staatskas ontvreemden. In november gaf Soeharto één van zijn spaarzame interviews, nadat hij een aanklacht wegens smaad tegen Time had gewonnen. Het blad had beweerd dat Soeharto en zijn entourage in totaal 7,3 miljard euro hadden verduisterd. Time vecht het vonnis aan. (novum/ap/tdb)

donderdag, januari 17, 2008

Toestand Suharto leidt tot discussie euthanasie

(Novum/AP) - Door de ziekte van oud-dictator Suharto is in het overwegend islamitische Indonesië een voorzichtige discussie ontstaan over de vraag of patiënten in leven gehouden moeten worden door ze bijvoorbeeld aan de beademing te leggen.

De 86-jarige Suharto ligt sinds twee weken in het ziekenhuis met orgaanfalen, longontsteking en sepsis. Toen hij vorige week moeite kreeg met ademhalen vroegen zijn artsen aan minister van volksgezondheid Siti Fadilah Supari of hij aan de beademing moest worden gelegd. De minister vond dat de artsen Suharto op natuurlijke wijze moesten laten sterven en zei nee, maar Suharto's familie besliste anders. Sinds woensdag ademt Suharto weer gedeeltelijk op eigen kracht. Waar het actieve levensbeëindiging betreft speelt religie in Indonesië een grote rol. Wettelijke richtlijnen voor artsen zijn er niet.

De islam schrijft voor dat al het mogelijke moet worden gedaan om een stervende in leven te houden, zegt de arts Rusdy Malueka, die is gespecialiseerd in de islamitische ethiek. Malueka is een van de ruim honderd ziekenhuisdirecteuren, artsen en wetenschappers die deelnamen aan een door twee universiteiten georganiseerde workshop over levensbeëindiging die onlangs werd gehouden in Yogyakarta.

'Er bestaat geen systematisch beleid dat bepaalt hoe ziekenhuizen moeten omgaan met patiënten wier leven op zijn eind loopt', zegt de bio-ethica Retna Siwi Padmawati. Dat maakt het volgens haar voor artsen moeilijk om families van stervenden ervan te overtuigen dat het geen zin heeft de patiënt in leven te houden. Sommige artsen houden internationale richtlijnen aan, anderen winnen waar ze kunnen advies in, bijvoorbeeld via internet. Voor families die geen geld of ziektekostenverzekering hebben is het vooral een kwestie van geld of de patiënt in leven wordt gehouden. Als ze zich een dure behandeling niet meer kunnen veroorloven, vragen ze de artsen de stekker eruit te trekken.

De laatste keer dat de kwestie van actieve levensbeëindiging actueel was in Indonesië was in 2004, toen een man de rechter vroeg een dodelijke injectie voor zijn vrouw toe te staan. Voor de rechter uitspraak deed kwam de vrouw, die na een keizersnee drie maanden in coma lag, bij.

dinsdag, januari 15, 2008

Elf mensen bedolven door grondverschuiving in Indonesië

Een door aanhoudende regen veroorzaakte grondverschuiving heeft in de Indonesische provincie Papoea elf mensen bedolven. Vier lijken werden al geborgen, vijf mensen met verwondingen werden gered.

Reddingsploegen zoeken onder tonnen slijk nog naar zeven vermisten. Maar na meer dan twaalf uur zonk de hoop ze nog levend terug te vinden. Onder de vermisten bevond zich een zes maanden oude baby.

De modderlawine was na de zware regenval maandagnacht van een berghelling naar beneden gegleden en begroef in de provinciehoofdstad Jayapura verschillende huizen. Door de regen zijn ook de rivieren in de stad buiten hun oevers getreden. Vele woningen staan onder water. (belga/gb)

Suharto's bloed raakt vergiftigd

(Novum/AP) - De doodzieke Indonesische oud-president Suharto ontwikkelt sepsis, een vergiftiging van het bloed die waarschijnlijk het gevolg is van longonsteking. Dat hebben zijn artsen dinsdag gezegd. Ook is zijn hart instabiel geworden. Sepsis kan leiden tot stagnatie van de bloedsomloop, verdere uitval van organen en uiteindelijk de dood.

De 86-jarige Suharto werd op 4 januari met bloedarmoede en een gevaarlijk lage hartslag opgenomen in een ziekenhuis in Jakarta. Hij reageerde aanvankelijk goed op een bloedtransfusie en nierdialyse, maar daarna ging zijn gezondheid weer hard achteruit. Medewerkers zeiden privé dat hij verscheidene malen op het randje van de dood zweefde.

Maandag werd nog enige verbetering in zijn toestand gemeld. Hoewel zijn longen en nieren nauwelijks meer functioneerden, toonde zijn hart enig herstel en reageerde hij op familieleden en regionale leiders die aan zijn bed zaten.

zondag, januari 13, 2008

Toestand Soeharto 'zeer kritiek'

JAKARTA (ANP) - De gezondheidstoestand van voormalig president Soeharto van Indonesië is zondag wederom verslechterd en is momenteel 'zeer kritiek'. Dat heeft een van zijn artsen zondag tijdens een persconferentie laten weten.

,,Vanochtend moesten we ineens ingrijpen om blokkades in het ademhalingskanaal te verwijderen'', aldus de arts. Volgens hem zijn bijna alle orgaanfuncties sterk achteruitgegaan. De arts gaf Soeharto 50 procent kans.

zaterdag, januari 12, 2008

Soeharto weer bij bewustzijn

JAKARTA (ANP) - De gezondheidstoestand van de Indonesische oud-president Soeharto, die ernstig ziek in een ziekenhuis in Jakarta ligt, is wat verbeterd. Hij is weer bij bewustzijn, maar Soeharto ligt nog steeds aan de beademing. Dat hebben zijn behandelende artsen zaterdag laten weten.

De 86-jarige Soeharto werd op 4 januari vanwege nierproblemen en vocht in de longen in het Pertamina-ziekenhuis opgenomen. Aanvankelijk leek hij goed te herstellen, maar vrijdag verslechterde zijn toestand sterk. Soeharto raakte buiten bewustzijn, verscheidene organen vielen uit en hij moest aan de beademing. Soeharto's toestand zou de laatste uren zijn verbeterd door de beademing en toegediende medicijnen.
Zijn familieleden hebben zich bij hem gevoegd. Ook vicepresident Jusuf Kalla bracht een bezoek en verliet het ziekenhuis na enkele uren zonder commentaar te geven aan de verzamelde pers. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft een bezoek aan Maleisië ingekort en is op de weg terug naar Indonesië in verband met Soeharto.

vrijdag, januari 11, 2008

Soeharto verliest bewustzijn

Jakarta, 11 jan. De voormalige Indonesische president Soeharto heeft het bewustzijn verloren. Verder zijn vitale functies uitgevallen en heeft het voormalige staatshoofd moeite met ademhalen.

Dat heeft het ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta, waar Soeharto is opgenomen, vandaag laten weten. De Indonesische radiozender Elshinta meldde dat de zes kinderen van Soeharto naar het ziekenhuis zijn gekomen.

Soeharto heerste 32 jaar over het eilandenrijk dat ooit Nederlandsch-Indië heette. Hij moest in 1998 na hevige protesten het veld ruimen. Soeharto (86) werd op 4 januari in zorgelijke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

dinsdag, januari 08, 2008

Gezondheidstoestand Suharto iets beter

(Novum/Ap) - De Indonesische oud-dictator Suharto (86) lijkt goed te reageren op de nierdialyse die zondag werd uitgevoerd. Wel ligt hij nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, zeggen dokters.

Vrijdag werd Suharto opgenomen met gezwollen organen, bloedarmoede en een gevaarlijk lage hartslag. Toen de dialyse zaterdagavond in gang werd gezet, ging het wat beter met hem. Presidentieel lijfarts Mardjo Subiandono verklaarde evenwel dat zijn toestand kritiek blijft. De oud-dictator heeft onder meer bloedtransfusies en een tweede pacemaker nodig. Een team van veertig specialisten is samengesteld om Suharto bij te staan. Zij moeten voorkomen dat zijn organen het begeven, zei dokter Joko Roharjo.

Nadat Suharto in 1998 was afgezet, werd hij in 2000 vervolgd op verdenking van het verduisteren van ruim 400 miljoen euro. Het proces werd geseponeerd vanwege Suharto's zwakke gezondheid. Na een opeenvolging van beroertes zou hij blijvende hersenbeschadiging en gedeeltelijk spraakverlies hebben opgelopen.

In september 2007 werd het tijdschrift Time veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 75 miljoen euro aan Suharto. Het blad had beweerd dat Suharto en zijn entourage in totaal 7,3 miljard euro hadden verduisterd.

"We bidden voor een goede afloop, en hopen dat de pogingen om zijn gezondheid te verbeteren zullen slagen", zei de huidige Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono.

zaterdag, januari 05, 2008

Soeharto's toestand verslechtert

JAKARTA (ANP) - De gezondheid van de voormalige Indonesische president Soeharto is aan het verslechteren. Dat hebben zijn artsen zaterdag bekendgemaakt, een dag nadat hij in een ziekenhuis was opgenomen.

De 86-jarige voormalige dictator van Indonesië kwam in het ziekenhuis in Jakarta aan met bloedarmoede en lage bloeddruk. Soeharto's nierfunctie verslechterde en hij kampte met overmatig vocht in zijn longen. De gezondheid verbeterde ook op de tweede dag in het ziekenhuis niet, aldus de leider van zijn medische team. Artsen zullen Soeharto intensiever behandelen.
De Indonesiër leidde zijn land 32 jaar met ijzeran hand. Na massale straatprotesten, gevoed door een economische crisis, trad Soeharto in 1998 af. Soeharto kwakkelt al langer met zijn gezondheid. Hij is de laatste jaren nauwelijks in de openbaarheid verschenen.