ANP/AFP/RTR
JAKARTA - Hulporganisaties hebben na de krachtige aardbeving op Sumatra donderdag geld en hulpverleners naar Indonesië gestuurd. Ze meldden opgelucht te zijn dat de schade niet zo groot is als in eerste instantie werd gedacht.
De aardbeving had een kracht van 8.4 op de schaal van Richter, en werd gevolgd door vele naschokken. De Verenigde Naties concluderen voorlopig dat de Indonesische regering zich zonder veel hulp van buitenaf zal weten te redden. Zij hebben onder andere gezorgd voor tenten en medische hulp voor de slachtoffers. Er is echter nog te weinig informatie over de toestand in de kustgebieden, die volgens de eerste berichten zwaarder zijn getroffen dan verwacht.
Tot nu toe zijn er ten minste tien doden geteld. Ook liggen veel slachtoffers waarschijnlijk nog onder het puin.
Verwoestingen lijken mee te vallen
De reeks aardbevingen lijkt minder verwoestend te zijn geweest dan aanvankelijk werd gevreesd. Honderden huizen zijn beschadigd, maar de schade en het aantal slachtoffers lijken mee te vallen, meldden functionarissen uit het getroffen gebied.
‘We hebben nu een totaal van zes doden in Bengkulu’, aldus een medewerker van de provinciale rampenbestrijdingsdienst. Circa 25 mensen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. Uit de aangrenzen provincie West-Sumatra kwamen berichten van drie doden. Meer dan tweehonderd huizen zouden zijn ingestort. De meeste mensen konden echter tijdig naar buiten komen.
Het Amerikaanse geologische instituut meldde voor de beving van donderdag een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Een soortgelijk Indonesisch instituut meldde 7,7 op dezelfde schaal. De Indonesische autoriteiten hebben onmiddellijk een nieuwe waarschuwing doen uitgaan tegen vloedgolven. De beving van donderdag kwam veertien uur na de vorige in dezelfde regio. Die richtte veel schade aan op Sumatra, voor zover bekend vooral in de stad Padang ten noorden van het epicentrum.
De aardbeving van woensdag, die zich onder de zeebodem voordeed en een momentmagnitude had van 8,4, had volgens Mike Turnbull van de Australische universiteit Central Queensland gemakkelijk weer een verwoestende tsunami kunnen veroorzaken. Dat dit niet is gebeurd komt doordat het water door de beving zeewaarts werd gestuwd. Turnbull: "Het had net zo goed andersom kunnen zijn."
Naschokken
Officieel zijn dus zes doden geteld na die zware beving. Maar de autoriteiten en reddingswerkers sloten donderdag meer slachtoffers niet uit, nadat er zich zeer zware naschokken hadden voorgedaan.
Naschokken vagen vaak in armere landen in korte tijd structuren weg die de eerste aardbeving redelijk leken te hebben overleefd. Donderdag was er een nieuwe aardbeving met een kracht van 7,7 of 7,8 op de schaal van Richter in het gebied van de eilanden van Mentawai voor de zuidwestkust van Sumatra. Daar volgde donderdag nog een naschok op die een kracht had van 6,7. In totaal sloegen de autoriteiten vanaf woensdag vier keer tsunami-alarm.
2004
Een zeebeving voor de Sumatraanse kust eind 2004 veroorzaakte een van de grootste rampen uit de moderne geschiedenis met meer dan 230.000 doden als gevolg van vloedgolven langs de kusten van Azië en Afrika.
donderdag, september 13, 2007
Hulpverlening Sumatra komt op gang na aardbeving
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten