donderdag, augustus 16, 2007

Aanklagers vragen hof zaak-Munir te heropenen

(Novum/AP) - Aanklagers hebben het Indonesische hooggerechtshof donderdag verzocht de zaak tegen de enige verdachte in de gifmoord op de prominente Indonesische mensenrechtenactivist Munir Thalib te heropenen. Volgens de aanklagers zijn er nieuwe bewijzen dat ex-piloot Pollycarpus Priyanto schuldig is aan de moord.

Ook is er bewijs dat Pollycarpus in contact stond met de Indonesische inlichtingendienst. Munir werd op 9 september 2004 onderweg naar Amsterdam vergiftigd. Hij vloog met een toestel van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda.

Pollycarpus werd als enige in deze zaak veroordeeld, tot veertien jaar gevangenisstraf. Eind vorig jaar kwam hij op vrije voeten nadat het hooggerechtshof in hoger beroep had geoordeeld dat er onvoldoende bewijs was om Pollycarpus wegens moord te veroordelen.

Aanhangers van Munir hebben steeds beweerd dat Pollycarpus als zondebok fungeerde en dat eigenlijk hooggeplaatste figuren binnen de Indonesische inlichtingendienst achter de moord zitten. Ook een onafhankelijke onderzoekscommissie heeft gezegd dat de inlichtingendienst mogelijk bij de moord op de mensenrechtenactivist betrokken is geweest. Het zou in het belang van de Indonesische regering zijn de zaak niet op te lossen, om te voorkomen dat de banden tussen de inlichtingendienst en de regering aan het licht zouden komen.

De aanklagers zeggen dat nieuw bewijs aantoont dat Pollycarpus banden onderhield met de inlichtingendienst. Ook is er volgens hen bewijs dat Munir op de luchthaven van Singapore is vergiftigd voordat hij op het vliegtuig naar Amsterdam stapte. Tot dusverre was aangenomen dat Munir aan boord van het Garuda-toestel was vergiftigd, ergens onderweg tussen Jakarta en Singapore, waar het toestel een tussenlanding had gemaakt.

Munir oefende al onder het regime van dictator Suharto openlijk en veelvuldig kritiek uit op het Indonesische leger. Zo beschuldigde hij leden van de strijdkrachten onder meer van mensenrechtenschendingen in Oost-Timor, Atjeh en West-Papoea, en betrokkenheid bij illegale houtkap en drugssmokkel.
bron: trouw.nl

0 reacties: