maandag, januari 29, 2007

'Indonesie kan tweeduizend eilanden verliezen'

(Novum/AP) - Door de verwachte stijging van de zeespiegel kunnen tegen 2030 tweeduizend Indonesische eilanden onder water komen te liggen en volgend jaar wordt een tekort aan rijst verwacht tengevolge van heftige weersomstandigheden die aan de klimaatverandering worden toegeschreven. Dat heeft minister van milieu Rachmat Witoelar maandag gezegd. 'Het is heel, heel ernstig', zei hij.

Het was de zwartste prognose die de overheid ooit heeft gegeven over de gevolgen van de klimaatverandering voor Indonesie, dat ongeveer 18.000 eilanden telt, waarvan de meeste onbewoond zijn. Witoelar zei dat zijn prognose gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Of de eilanden die volgens hem op punt van verdwijnen staan al dan niet bewoond zijn, zei hij niet.

Witoelar verscheen op een persconferentie samen met Yvo de Boer, hoofd van het klimaatverdragsecretariaat van de Verenigde Naties. Deze was in Jakarta om een klimaatconferentie voor te bereiden die later dit jaar op Bali wordt gehouden. Milieuministers van tachtig landen gaan zich daar buigen over wat er moet gebeuren als in 2012 de periode afloopt waarvoor milieuafspraken zijn gemaakt in het klimaatverdrag van Kyoto.

UNESCO Verifying Three Historical Sites in Bali

TEMPO Interactive, Denpasar: UNESCO is verifying three historical sites in Bali to be declared as world heritage sites.

These three sites include the Tukad Pakerisan riverbank (Gianyar), the 'subak' irrigation area at Jatiluwih (Tabanan) and the Ayun Park Temple at Mengwi (Badung).

Last week, the UNESCO team visited the three sites and concluded that the three sites must be equipped with maps and location details.

In addition, it is expected that there will be political commitment as well as the support of the respective local governments for the world heritage status.

The reason for this is that the status will seriously influence future policies regarding layouts and land management at the locations.

According to the Head of Special Team of World Cultural Heritage of Bali Province, Professor Parimartha, the three sites were only being nominated.

UNESCO will only decide on their status in 2008.
The three sites all possess philosophical, historical and artistic features.

vrijdag, januari 26, 2007

Bashir dreigt met jihad tegen politie Indonesië

JAKARTA (AP) - De extremistische Indonesische moslimleider Abu Bakar Bashir heeft donderdag de Indonesische antiterreurpolitie met een heilige oorlog gedreigd naar aanleiding van de dood van vijftien moslimextremisten op het eiland Sulawesi.

Bashir is er door Australië en de Verenigde Staten van beschuldigd een kopstuk van de aan al-Qaida gelieerde Jemaah Islamiyah te zijn en als zodanig betrokken te zijn geweest bij terreuraanslagen. Hij riep moslims op een bijeenkomst in Jakarta ertoe op niet langer te werken voor de antiterreurpolitie Densus 88 op Sulawesi. „Als moslims worden gedood moeten wij terug slaan”, zei de 69-jarige geestelijke voor het gebouw van de Nationale Mensenrechtencommissie in de hoofdstad. „Zo nodig moeten wij een jihad organiseren.”

De politie zegt de vijftien mannen maandag te hebben doodgeschoten nadat zij onder vuur was genomen na een inval in een gebouw in Poso, een bolwerk van militante moslims op Sulawesi. Er werd een grote hoeveel vuurwapens en explosieven in beslag genomen.

donderdag, januari 25, 2007

Zwarte doos van vermist vliegtuig gevonden

JAKARTA (ANP) - Een Amerikaans marineschip heeft in Indonesië de zogeheten zwarte doos gevonden van het passagiersvliegtuig dat op nieuwjaarsdag vermist raakte. Het marineschip onderschepte ultrasone signalen van de zeebodem, die op dezelfde frequentie werden uitgezonden als de zwarte dozen.
Dat meldde de Amerikaanse ambassade in Jakarta donderdag. Aan boord van het Indonesische passagiersvliegtuig waren 102 inzittenden. Van hen ontbreekt nog altijd ieder spoor.

Indonesië klaagt Soeharto aan

JAKARTA - De Indonesische justitie dient later deze maand een aanklacht in tegen oud-dictator Soeharto wegens vermeend misbruik van liefdadigheidsfondsen. Dat zei procureur-generaal Abdul Rahman Saleh donderdag.

De 85-jarige Soeharto is tot dusver uit handen van justitie gebleven. Hij wordt ervan beschuldigd tijdens zijn drie decennia durend bewind miljarden dollars achterover te hebben gedrukt. Wegens zijn slechte gezondheid is hij nog nooit voor de rechter verschenen.

Soeharto wordt nu aangeklaagd wegens vermeend mismanagement van het charitatieve fonds Supersemar. De oud-president stichtte deze instelling in 1974 en was er voorzitter van. Supersemar geeft studiebeurzen aan studenten. Het geld is onder meer afkomstig van zakenlieden.(ANP)

woensdag, januari 24, 2007

Terreurpolitie doodt 11 moslims

Van onze correspondent Michel Maas

JAKARTA - Bij een aanval van een Indonesische antiterreureenheid op een bolwerk van radicale moslims in het stadje Poso (centraal Sulawesi) zijn maandag zeker elf mannen doodgeschoten. Aan de kant van de politie viel één dode.

President Susilo Bambang Yudhoyono betreurt het grote aantal slachtoffers. Vice-president Jusuf Kalla heeft echter verklaard dat dit de nieuwe aanpak van de politie in Poso zal zijn, om eindelijk een einde te maken aan het conflict dat daar al jaren woedt.

De politie hield een razzia in een buurt waar zich enkele radicale moslimstrijders zouden bevinden. De mannen stonden op een lijst van verdachten die werden gezocht wegens een reeks bomaanslagen en de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes. Volgens de politie openden de verdachten het vuur.

De politie toonde na de razzia vuurwapens, bommen en grote hoeveelheden munitie die in het bezit van de mannen waren gevonden. Achttien verdachten werden opgepakt, en zes anderen meldden zich later bij de politie.

Bij een eerdere razzia, op 11 januari, waren al twee moslims gedood. Bij de begrafenis van een van hen werd een passerende politieman van zijn bromfiets getrokken en doodgeslagen. Veel moslims vinden dat de politie op de hand van de christenen is.

De politie is echter ook al door christenen aangevallen. Dat gebeurde na de executie van drie christenen die ter dood waren veroordeeld voor het uitmoorden van een islamitische kostschool, in mei 2000.

Deze moordpartij was een gruwelijk dieptepunt in een godsdienstoorlog die ruim een jaar eerder was begonnen met een dronkemansruzie in Poso. Die ontaardde in een gevecht tussen twee buurten, dat uitgroeide tot een oorlog waarin christenen en moslims elkaar afslachtten. Zeker duizend mensen vonden de dood voordat in 2002 een vredesakkoord werd getekend.

De bevolking was toen al volledig langs geloofslijnen gescheiden. De christenen uit Poso hebben zich teruggetrokken in het overwegend christelijke Tentena. De moslims uit dit christelijke gebied zijn naar Poso verhuisd.

De strijd ging op een laag pitje door, zonder dat de politie of het leger daar een einde aan maakten. De aanstichters van het geweld zijn nooit gearresteerd. Ook de moslimstrijders uit Java die op het hoogtepunt van de strijd naar Poso waren gekomen, bleven vrijwel ongemoeid en zijn nog altijd nadrukkelijk aanwezig. In politiekringen in Jakarta wordt het optreden tegen de moslimradicalen daarom van harte toegejuicht.

bron: volkskrant.nl

zondag, januari 21, 2007

Zware aardbeving in Indonesië

ANP

JAKARTA - Bij het Indonesische eiland Sulawesi is zondag een zware aardbeving waargenomen met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Dat heeft een Amerikaans geologisch instituut gemeld.

Volgens een Indonesisch seismologisch instituut in Jakarta had de beving een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. De beving heeft volgens dit instituut niet geleid tot een tsunami. Eerder zeiden Amerikaanse deskundigen dat er kans was op een vloedgolf.

Het epicentrum lag op 51 kilometer onder zee, op 160 kilometer afstand ten zuiden van Manado, de hoofdstad van Sulawesi. Volgens de lokale tv-zender Metro brak er paniek uit in Manado. De stroom viel uit en in muren ontstonden scheuren.

Over slachtoffers en schade is nog niets bekend.

zaterdag, januari 20, 2007

Weer dode door vogelgriep Indonesië

JAKARTA (ANP) - In Indonesië is opnieuw een vrouw overleden aan de vogelgriep. Het aantal slachtoffers in Indonesië komt hiermee op 62, aldus het Indonesische ministerie van Volksgezondheid zaterdag.

De 19-jarige vrouw kwam uit West-Java. Vorige week bezweken in Indonesië ook al twee vrouwen aan de gevaarlijke H5N1-variant. Het land wordt het zwaarst getroffen door het vogelgriepvirus. Sinds 2003 zijn wereldwijd meer dan 150 mensen omgekomen.
In Egypte is ook een vrouw overleden aan vogelgriep, waarmee het aantal slachtoffers in dit land op elf is gekomen, aldus de regering in Caïro zaterdag.

donderdag, januari 18, 2007

Verbod op pluimveehouderij in Jakarta zonder enige compensatie

Inwoners van Jakarta mogen met ingang van 1 februari geen pluimvee meer houden. Commerciële bedrijven en slachterijen moeten verplaatsen naar aangewezen gebieden, ver verwijderd van woonwijken.
Dat besluit heeft het bestuur van de Indonesische hoofdstad genomen om de vogelpest de baas te worden. De inwoners hebben twee weken de tijd gekregen hun kippen, eenden, kwartels, ganzen en duiven kwijt te raken. Naar schatting gaat het om 2,8 miljoen dieren, exclusief de 600.000 beesten die van buiten de stad naar de markten worden aangevoerd.

Vanaf 1 februari zijn deur-aan-deur-controles aangekondigd. Het pluimvee dat dan wordt aangetroffen, wordt inbeslaggenomen en gedood. De overheid is niet van plan de vogelbezitters te compenseren voor het verlies van hun dieren. Alleen voor pluimvee dat aantoonbaar geïnfecteerd is met het H5N1-virus wordt een vergoeding gegeven van maximaal ruim een euro per dier.

dinsdag, januari 16, 2007

Verkopen multinationals illegale koffie?

Multinationals in de voedingssector, zoals Kraft en Nestlé, verkopen koffie die op illegale wijze geoogst werd in een nationaal park in Indonesië. Dat maakte het Wereld Natuur Fonds dinsdag bekend. De granen uit het immense park Bukit Barisan Selatan (BBS) zijn terug te vinden in verschillende merken die verkocht worden in supermarkten in Europa, de Verenigde Staten en Japan. Dat zou blijken uit een langdurig onderzoek van de natuurorganisatie.

BBS is een bosreservaat dat in theorie beschermd is, en herbergt de laatste wilde tijgers, olifanten en neushoorns van Sumatra. Maar deze verdwijnen door de illegale koffievelden. "Als de praktijk van het illegaal ontginnen van het reservaat, voor grond voor verbouwing van koffie, niet stopt, zullen de neushoorns in minder dan tien jaar uitsterven", zei Nazit Foead, een van de verantwoordelijken van WWF-Indonesië. "Een groot deel van het wild heeft de zone trouwens reeds verlaten", stelt de organisatie.

Bron: Belga

Mogelijk neus van vermist vliegtuig gevonden

UTRECHT/JAKARTA - 16-01-2007 - Op de zeebodem voor de westkust van het Indonesische eiland Sulawesi is een object gevonden, dat mogelijk de neus is het een vliegtuig dat op nieuwjaarsdag is verdwenen. Het toestel van de prijsvechter Adam Air had 102 inzittenden.

Een Indonesisch schip dat bij de grootschalige zoektocht is ingezet, heeft verscheidene grote metalen objecten gevonden bij Pare-Pare, zei de leider van de speurtocht. De objecten zijn groot en symetrisch en op een van de sonarbeelden is iets te zien dat sterk lijkt op de neus van het toestel.

De piloot van het vliegtuig is mogelijk uitgeweken voor slecht weer, waarop het toestel verongelukte. Toen de Boeing 737-400 het water raakte, is het waarschijnlijk in brokstukken uit elkaar gevallen.

© Tiscali/ANP

Doden door treinongeluk Java

ANP
JAKARTA - Een treinongeluk op het Indonesische eiland Java heeft dinsdagochtend zeker vijf mensen het leven gekost.

Circa honderd reizigers raakten gewond toen een rijtuig van een volle passagierstrein in een droge rivierbedding viel. Het ongeluk vond plaats bij de stad Purwokerto op Midden-Java. Treinongelukken doen zich relatief vaak voor op het dichtbevolkte eiland, waar infrastructuur de grote economische en bevolkingsgroei niet kan bijbenen.

vrijdag, januari 12, 2007

Weer dode door vogelgriep in Indonesië

(Novum/AP) - Een 37-jarige vrouw uit de Indonesische plaats Tangerang is vrijdag overleden aan vogelgriep en een 22-jarige vrouw uit dezelfde plaats die de ziekte ook heeft verkeert in levensgevaar. Dat heeft het ministerie van volksgezondheid bekendgemaakt.

Eerder deze week overleed ook al een 14-jarige jongen uit het iets buiten de hoofdstad Jakarta gelegen Tangerang aan vogelgriep. De echtgenoot en de zoon van de vrijdag overleden vrouw liggen in het ziekenhuis met verschijnselen van vogelgriep. De 22-jarige vrouw werd volgens haar buren ziek na een dode kip te hebben opgeraapt.

In Indonesië zijn sinds 2003 zeker 59 mensen aan vogelgriep overleden.

Minstens 13 doden door aardverschuiving op Indonesisch eiland

(Belga) Bij een aardverschuiving op een afgelegen eiland in het noordoosten van de Indonesische archipel zijn vrijdag minstens dertien mensen om het leven gekomen. Eenentwintig mensen worden nog vermist op het eiland Sangihe, tussen Sulawesi en het Filipijnse eiland Mindanao, aldus een woordvoerder van de gezondheidsdienst in Manado op Sulawesi.
Manado was ook de bestemming van het vliegtuig van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Adam Air, dat op nieuwjaarsdag met 102 mensen aan boord van de radar verdween. De eerste wrakstukken van dat toestel werden donderdag teruggevonden voor de westkust van Sulawesi. De zoekactie werd vrijdag voortgezet. Lichamen werden nog niet gevonden. Op het eiland Sangihe, ongeveer 280 kilometer ten noorden van Manado, werden bij de grondverschuiving 64 huizen en twee kerken vernield. Reddingsteams zochten de hele dag met zwaar materieel naar mogelijke overlevenden. Pas begin deze week kwamen in West-Sumatra al dertien mensen om het leven door een aardverschuiving. Modderstromen na hevige regenval kostten in de provincie Atjeh, in het noordwesten van het land, in december al het leven aan meer dan honderd mensen.

donderdag, januari 11, 2007

Deel Indonesisch vliegtuig opgevist

In de zee tussen Sulawesi en Borneo is een stuk gevonden van de staart van de Boeing 737 die al tien dagen vermist wordt. Een Indonesische visser vond het stuk metaal in zijn netten in de Straat van Makassar, enkele honderden meters uit de kust van Sulawesi.

Dat is meegedeeld door het hoofd van het Indonesische onderzoeksteam. Eerder had een Amerikaans schip al sporen van metaal gevonden op de zeebodem.

Het toestel van Adam Air met 102 mensen aan boord was van de radar verdwenen op een vlucht van Java naar Sulawesi. De Boeing is mogelijk uit koers geraakt in een zware storm.
bron: nos.nl

woensdag, januari 10, 2007

Dode door vogelgriep in Indonesië

(Novum/AP) - Een 14-jarige jongen is woensdag in Indonesië overleden aan vogelgriep. Dat heeft het ziekenhuis waar de jongen in het weekeinde was opgenomen bekendgemaakt. Sinds 2003 heeft de ziekte in Indonesië aan 58 mensen het leven gekost. Dat is ruim eenderde van het totale aantal doden door vogelgriep in de wereld.

Het was zes weken geleden dat er iemand aan vogelgriep overleed en het aantal besmettingen en sterfgevallen is de laatste drie maanden sterk gedaald, mogelijk mede dankzij een voorlichtingscampagne van de overheid. Buitenlandse deskundigen hadden de regering ervan beschuldigd niet voldoende maatregelen te nemen tegen vogelgriep.

In China is een boer bij wie in december vogelgriep werd vastgesteld zaterdag uit het ziekenhuis ontslagen, zo werd woensdag gemeld in de Chinese pers. Het was voor zover bekend voor het eerst in zes maanden dat zich in China een geval van vogelgriep voordeed. Anders dan in het verleden stelde de Chinese overheid de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dit keer zeer snel op de hoogte en de woordvoerster van de WHO in Beijing, Joanna Brent, sprak hier haar waardering voor uit.

maandag, januari 08, 2007

Indonesische drenkelingen na negen dagen gered

UTRECHT/JAKARTA - 08-01-2007 - Negen dagen na het vergaan van de Indonesische veerboot Senopati Nusantara heeft een schip vijftien overlevenden van de scheepsramp uit zee opgepikt. Een van de drenkelingen overleed op weg naar de haven, meldde een functionaris van de Balinese reddingsdienst maandag.

'Ze werden opgepikt door een passerend schip, rond negen uur gisteravond, vlak ten oosten van het eiland Kangean', aldus de functionaris. De Senopati Nusantara verging op 29 december met naar schatting ruim zeshonderd mensen aan boord. Circa 250 mensen zijn tot nog toe levend teruggevonden.

© Tiscali/ANP

zaterdag, januari 06, 2007

Kalla maant tot rust in onderzoek vliegramp

MAKASSAR (ANP) - De vicepresident van Indonesië, Jusuf Kalla, heeft de bevolking tot kalmte gemaand nu het de autoriteiten al bijna een week niet is gelukt een vermist passagiersvliegtuig te vinden. ,,Het is een nationale kwestie geworden. Al duurt het nog een maand. We blijven zoeken."
Dit zei Kalla zaterdag volgens Indonesische media.
Een 17 jaar oude Boeing 737-400 van Adam Air met 102 mensen aan boord verdween maandag van de radar op een vlucht van Java naar Sulawesi. De zoektocht naar het toestel wordt gehinderd door slecht weer en de autoriteiten hebben steeds opnieuw hun zoekgebied uitgebreid bij gebrek aan resultaat. Een melding vorige week dat het toestel was gevonden, bleek vals.
Zes Amerikaanse experts, onder meer van Boeing, kwamen zaterdag in Indonesië aan om de Indonesische luchtvaartautoriteiten te adviseren in hun zoektocht naar het toestel. De Amerikaanse hulp bestaat niet uit materiële hulp voor de speurtocht, aldus media in het gebied.
De piloot van de Boeing heeft volgens de jongste gegevens van de overheid geen noodsignaal gegeven voordat zijn toestel verdween van de radar. Volgens het hoofd van de onderzoeksmissie is de piloot tweemaal van zijn koers afgeweken, mogelijk om ruw weer te vermijden boven het zuiden van Sulawesi.
Familie en vrienden van de vermiste passagiers en bemanningsleden zijn al dagen uitgebreid te zien en te horen op de Indonesische televisie en de radio. Velen laten op tv foto's zien van hun geliefden in de hoop dat iemand toevallig hun broer, zus, vader, moeder of echtgenoot heeft gezien.

Ramptoestel veranderde van koers

De piloot van de vermiste Boeing 737 van de Indonesische maatschappij Adam Air heeft geprobeerd uit een tropische storm te komen. Daarom is hij tot twee keer toe van koers veranderd.

Nu de reddinsgwerkers dat weten zijn ze in een veel groter gebied gaan zoeken naar het vermiste vliegtuig. Het toestel verdween afgelopen maandag van de radar en sindsdien ontbreekt ieder spoor. Aan boord waren 6 bemanningsleden en 96 passagiers.

Het toestel was op weg van Java naar Sulawesi. De zoekacties zijn niet alleen op het vasteland, ook in zee wordt naar het wrak van de Boeing 737 gezocht.
bron: nos.nl

donderdag, januari 04, 2007

Monument voor gesneuvelde marinemannen WOII

(Novum) - Op Java wordt over twee weken een monument onthuld voor de opvarenden van negentien Nederlandse marineschepen die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden op de wateren van het voormalig Nederlands-Indië. Het monument komt te staan op het Nederlandse ereveld Kembang Kuning in Surabaya. De 356 opvarenden van de negentien schepen vonden de dood in 1941 en 1942.

Het vlootmonument wordt 19 januari onthuld door vice-admiraal en commandant der Zeestrijdkrachten Jan Willem Kelder. Op het ereveld staat al het Karel Doorman Monument. Hierop staan de namen van diegenen die een zeemansgraf vonden bij de slag in de Javazee in februari 1942.

Op het monument zijn zes bronzen platen aangebracht waarop de namen komen te staan. De Oorlogsgravenstichting wil de gesneuvelde marinemannen gedenken omdat ze geen aanwijsbare rustplaats hebben. Ook hun namen staan nergens vermeld, en juist de namen zijn volgens de stichting het enige dat overblijft als zichtbare, hoorbare en herdenkbare herinnering.

woensdag, januari 03, 2007

Indonesie zoekt door naar vliegtuig

JAKARTA - Reddingswerkers in Indonesië hebben de zoektocht hervat naar het passagiersvliegtuig met 102 mensen aan boord dat maandag verdween.

De zoektocht richt zich vooral op de zee nabij het eiland Soelawesi.

Gisteren werd gemeld dat het toestel was gevonden en dat twaalf passagiers de ramp hadden overleefd. Dit werd later tegengesproken. De verwarring die hierdoor ontstond, leidde bij de bevolking en in de media tot woedende reacties en kritiek op leger en politie.

Ook kreeg de Indonesische regering het verwijt dat zij veel te laat in actie kwam nadat het toestel van de radar was verdwenen.

Het vliegtuig van de maatschappij Adam Air was met 102 inzittenden onderweg van Soerabaya op Java naar Mindanao, op de noordpunt van Soelawesi, toen het na een uur een noodsignaal uitzond.

Laatste teken
Het laatste teken dat een Singaporese satelliet van de Boeing-737 oppikte, wijst erop dat het toestel dertig kilometer van de regionale hoofdstad Makassar in zee is gestort, meldde de leider van de nationale dienst voor het reddingswerk. Hij had de bevolking eerder zijn excuses aangeboden voor de verkeerde informatie.

De Indonesische marine heeft vandaag twaalf overlevenden gevonden van de schipbreuk van vier dagen geleden in de Java Zee. Ze waren in de nacht van vrijdag op zaterdag, toen hun veerboot in een storm was vergaan, op een onbemand olieplatform geklommen.

Volgens een woordvoerder van de marine zijn de twaalf, allen mannen, verzwakt, maar er verder redelijk aan toe. Tot dusver zijn zeker 212 opvarenden van de veerboot levend gevonden. Rond de vierhonderd mensen worden nog altijd vermist. Het zoeken gaat onverminderd door. (ANP)


© Het Parool

dinsdag, januari 02, 2007

Ramptoestel Indonesië nog niet gevonden

MAKASSAR (ANP) - De Indonesische autoriteiten hebben dinsdagmiddag tegengesproken dat een maandag boven het eiland Sulawesi verongelukt vliegtuig is gevonden. Eerdere berichten dat het wrak van de Boeing van Adam Air was gelokaliseerd bleken onjuist, aldus een luchtmachtgeneraal.

De autoriteiten meldden eerder dat negentig mensen waren omgekomen toen het vliegtuig in ruig en moeilijk toegankelijk terrein neerstortte bij de stad Polewali. Dorpelingen zouden twaalf overlevenden hebben opgevangen, maar omwonenden hebben dinsdag gezegd dat dat niet klopt. Reddingsteams zijn nog steeds op zoek naar het verdwenen toestel.

Het passagiersvliegtuig van de vliegmaatschappij Adam Air, met aan boord ook een Amerikaan met twee dochters, verdween maandag tijdens slecht weer van de radar. De Boeing 737-400 heeft nog noodsignalen uitgezonden voordat het op 700 meter hoogte in bergachtig gebied zou zijn neergekomen.

Bergachtig terrein

Eerder meldde een functionaris dat het toestel om onbekende reden veel te laag vloog, waardoor het tegen een berg botste. Op Sulawesi zijn veel bergen en vulkanen met een hoogte van 3400 meter, bedekt met regenwouden.

Het verkeersvliegtuig was onderweg van Surabaya op Java naar Manado, in het noorden van Sulawesi. Aan boord van het vliegtuig zaten 85 volwassen passagiers, elf kinderen en zes bemanningsleden.

Probleem

Veiligheid is een groot probleem in de Indonesische luchtvaart. De sector wordt jaarlijks wordt getroffen door ernstige ongelukken.

Het is de tweede grote ramp in korte tijd in Indonesië. Een veerboot zonk vrijdag rond middernacht, terwijl het schip met ruim zeshonderd passagiers onderweg was van het eiland Kalimantan (Borneo) naar Java. De Senopati Nusantara kapseisde tijdens een zware storm en zonk volgens ooggetuigen in tien minuten. Velen konden het vaartuig niet op tijd verlaten.

Tot dinsdag waren 218 personen gered. Nog altijd wordt op zee gezocht naar overlevenden, maar reddingswerk wordt bemoeilijkt door slecht weer en een ruige zee. Twintig overlevenden bevonden zich in kritieke toestand. Volgens media zouden zestig lijken zijn geborgen.

Neergestort vliegtuig Indonesië gevonden

JAKARTA (ANP) - Het passagiervliegtuig met 102 mensen aan boord dat sinds maandag in Indonesië werd vermist, blijkt op het eiland Sulawesi te zijn neergestort. Reddingswerkers hebben het toestel in de bergen gevonden, aldus de Indonesische radio.

Reddingswerkers hebben het toestel in de bergen vanuit de lucht gelokaliseerd. Volgens het Indonesische leger ligt de Boeing 737-400 in stukken op een hoogte van 700 meter in een afgelegen bergachtig gebied.

Het verkeersvliegtuig van Adam Air verdween maandag tijdens slecht weer van de radar, twee uur nadat het van de luchthaven van Surabaya om 13.00 uur (lokale tijd) was opgestegen. Het toestel was onderweg naar Manado, in het noorden van Sulawesi.

Aan boord van het vliegtuig zaten 85 volwassen passagiers, elf kinderen en zes bemanningsleden.

Het is al de tweede grote ramp in korte tijd in Indonesië. Een veerboot zonk vrijdag rond middernacht, terwijl het schip onderweg was van het eiland Kalimantan (Borneo) naar Java. Het schip kapseisde tijdens een zware storm. Nog altijd wordt op zee gezocht naar overlevenden, maar waarschijnlijk zijn honderden mensen die worden vermist verdronken.

maandag, januari 01, 2007

Verkeersvliegtuig in Indonesië verdwenen

JAKARTA (ANP) - Een verkeersvliegtuig met aan boord 102 mensen is in Indonesië verdwenen. Het contact met het toestel van Adam Air is verbroken kort nadat het een noodsignaal had uitgezonden, maakte het Indonesische ministerie van Transport maandag bekend.

Het gaat om een Boeing 737 die op weg was van de Javaanse stad Surabaya naar Manado in het noorden van Sulawesi, aldus het Indonesische persbureau Antara. Het zou in slechte weersomstandigheden verdwenen zijn in de omgeving van Makassar in het zuiden van Sulawesi.

Reddingsteams zijn inmiddels onderweg naar de provincie West-Sulawesi. Het contact met vlucht KI 754 werd even na drieën 's middags verloren. Aan boord van het vliegtuig waren 85 volwassen passagiers en elf kinderen. Het toestel telde zes bemanningsleden.

Minister van Transport Hatta Radjasa zei tegen een lokaal radiostation dat er nog veel onduidelijk is. De reddingswerkers zijn volgens hem afgereisd naar Mamuju dat ongeveer 750 kilometer van de plaats van bestemming van het vliegtuig ligt.

Ruim 170 overlevenden zeeramp Java

Na de veerbootramp in Indonesië zijn tot nu toe 177 mensen levend uit het water gehaald. Dat heeft de Indonesische minister van Transport gezegd. De boot kapseisde en zonk zaterdag tijdens een storm in de Javazee. Het schip was op weg van Kalimantan naar Java.

Honderden mensen worden nog vermist. Met marineschepen en vliegtuigen wordt naar hen gezocht. Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door het slechte weer in het gebied. Inmiddels zijn de lichamen van 66 slachtoffers geborgen. Ze zijn door vissers uit het water gehaald.

Koningin Beatrix heeft condoleances overgebracht aan president Yudhoyono.
bron: nos.nl