Mensenrechtenorganisaties en christenen geloven dat godsdienst een grote rol heeft gespeeld bij de uitvoering van het doodvonnis van de drie christenen op Sulawesi.
Velen zien een verband met de doodstraf die is opgelegd aan drie moslims die zijn veroordeeld voor hun aandeel in de bomaanslagen op Bali in 2002. Daarbij kwamen 202 mensen om. Hun executie is al meerdere malen uitgesteld. Sommige analisten geloven dat die executie pas kan plaatsvinden ná de dood van de christenen. Anders zou de executie te veel politieke onrust teweeg brengen.
Azyumardi Azra, rector aan de Islamitische Universiteit van Jakarta, bestrijdt deze lezing. „In het geval van de christenen waren religieuze sentimenten heel sterk, terwijl we dat verschijnsel niet zien in de Bali-zaak. Er zijn geen islamitische groeperingen die eisen dat de daders van Bali niet worden geëxecuteerd”. Volgens vice-president Jusuf Kalla hebben de executies niets met godsdienst te maken: „Ze waren puur een kwestie van rechtspraak.”
Volgens Amnesty International zitten 90 mensen op hun executie te wachten. Sinds mei 2005 is niemand meer ter dood gebracht. In Indonesië is zo’n 88 procent van de bevolking moslim en acht procent christen. Dat uitgerekend na ruim een jaar drie christenen ter dood worden gebracht, wekt verbazing.
Daar komt nog bij dat volgens rechtsdeskundigen de Indonesische rechterlijke macht corrupt is en ontvankelijk voor invloeden van buitenaf. In de zaak tegen de christenen zouden getuigenverklaringen van de verdediging door de rechter zijn genegeerd.
Ook hebben moslims met intimidaties de rechtzaak verstoord. „De advocaten van het drietal ontvingen enkele doodsbedreigingen”, zegt Isalbelle Cartron van Amnesty International in Londen. „In het huis van een van de advocaten was een bom geplaatst. En demonstranten buiten de rechtszaal, bewapend met stenen, eisten dat het drietal ter dood veroordeeld zou worden”. Mensenrechtenorganisaties ontkennen niet dat het christelijk drietal deel heeft genomen aan godsdienstrellen, maar wel dat ze leiding hebben gegeven aan de menigte.
Op Sulawesi woedde in de periode 1998 tot 2002 een gewelddadig conflict tussen moslims en christenen, waarbij aan beide zijden meer dan 1000 doden vielen. In februari 2002 sloten de partijen een vredesakkoord, maar dat bleek broos. Het geweld bleef voortduren.
Naar aanleiding van het religieuze geweld zijn ook verschillende moslims opgepakt, maar slechts een handvol moslims is de afgelopen jaren veroordeeld. De rechtbank veroordeelde geen van hen tot langere straffen dan vijftien jaar cel.
bron: trouw.nl
vrijdag, september 22, 2006
Koehandel rond executies Indonesië
Labels: bali, terrorisme
Gepost door Raoul op 9:50 p.m.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten