vrijdag, maart 27, 2009

Tientallen doden door dambreuk in Jakarta

ANP

Jakarta, 27 maart. Bij een dambreuk in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn zeker 58 mensen omgekomen. Dat hebben Indonesische overheidsfunctionarissen laten weten.Nog vele tientallen mensen worden vermist. Een medewerker van het ministerie van Gezondheid zei dat ongeveer vijfhonderd huizen zijn verwoest of onder water staan.

Water overstroomde de buitenwijk Cireundeu in het district Tangerang om 02.00 uur (plaatselijke tijd) en verraste de bewoners in hun slaap. Volgens een overlevende leek de ramp op „een tsunami”. De dambreuk kwam na uren van zware regenval en harde wind, waardoor tal van bomen ontwortelden.

Na de dambreuk rolde een vloedgolf van bruin water vol modder over de laaggelegen woonwijk. Op sommige plekken kwam het water 6 meter hoog te staan. Mensen vluchtten naar de daken van hun huizen en wachten er op redding. Onder de doden zijn zeker vier kinderen.

De Indonesische televisie toonde beelden van reddingswerkers die door het water liepen en lichamen uit de modder haalden. Het staatselektriciteitsbedrijf PLN moest het leveren van stroom aan het getroffen gebied staken, omdat zeker vijf krachtcentrale's onder water staan.

Hoofd Rustam Pakaya van het crisiscentrum zei dat er tien rubberboten zijn ingezet om de mensen te evacuëren. Zij worden opgevangen in een universiteitsgebouw in een hoger gelegen zone.

Een politiewoordvoerder zei dat de precieuze oorzaak van de dambreuk nog niet duidelijk was. Door hevige regenval in de afgelopen periode stond het water hoger dan gebruikelijk in het Situ Gintung-meer. Volgens Indonesische functionarissen is het drainagesysteem in Jakarta verouderd en slecht onderhouden. In 2007 vielen door overstromingen in Jakarta meer dan vijftig doden.

0 reacties: