zondag, januari 04, 2009

Vier doden door aardbevingen in Oost-Indonesië

(Novum/AP) - In de oostelijke Indonesische provincie Papua heeft zich zondag een reeks krachtige aardbevingen voorgedaan. Vier mensen kwamen om het leven en tientallen raakten gewond. Gebouwen stortten in en elektriciteitsmasten braken.

Een van de bevingen, met een magnitude van 7,3, werd in Australië gevoeld en veroorzaakte kleine tsunami's aan de zuidoostkust van Japan, zonder schade aan te richten. Een tsunami bij Papua waarvoor gevreesd werd bleef uit.

De eerste schok, die een magnitude had van 7,6 en zich 35 kilometer onder de grond voordeed, had zijn epicentrum op 135 kilometer van de provinciehoofdstad Manokwari. De beving werd gevolgd door een serie naschokken.

President Susilo Bambang Yudhoyono zei tegen verslaggevers dat er in Papua zeker vier doden zijn gevallen en dat de luchthaven in de buurt van het epicentrum onklaar is geraakt.

Hij zei opdracht te hebben gegeven voor hulpverlening aan 'onze broeders' in Papua en herstel van de elektriciteit en andere voorzieningen.

Onder de doden is een meisje van 10 wier hoofd werd verbrijzeld. Ziekenhuizen meldden tientallen gewonden te hebben binnengekregen, de meeste met botbreuken, snijwonden en verbrijzelde vingers.

In Manokwari stortten enkele verdiepingen van het Mutiara-hotel in. Veel bewoners van de kustplaats ontvluchtten hun huizen uit vrees voor een tsunami, maar nadat was vastgesteld dat de beving zich onder land had voorgedaan werd een tsunamiwaarschuwing ingetrokken.

In Japan werden tsunami's van tien tot veertig centimeter gemeld en werd gewaarschuwd voor de mogelijkheid van meer en hogere tsunami's.

0 reacties: