donderdag, augustus 21, 2008

Proces tegen verdachte gifmoord Munir begonnen

(Novum/AP) - In Jakarta is donderdag het proces begonnen tegen de gepensioneerde generaal Muchdi Purwoprandjono, die ervan verdacht wordt de opdracht te hebben gegeven tot de moord op de mensenrechtenactivist Munir Thalib.

Purwoprandjono (59) werd in juni gearresteerd op beschuldiging van betrokkenheid bij de vergiftiging van Munir. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen. De zaak wordt van grote betekenis geacht, omdat het voor het eerst is dat een voormalig topman van de Indonesische inlichtingendienst BIN is aangeklaagd.

Munir, die veelvuldig kritiek leverde op de Indonesische strijdkrachten, overleed in september 2004 op een vlucht van Jakarta naar Amsterdam, nadat hij tijdens een tussenstop in Singapore een met arsenicum vergiftigd drankje had gedronken. Hij was 38 jaar.

Pollycarpus Priyanto, een 46-jarige ex-piloot die Munir het giftige drankje voorzette, werd begin dit jaar door het hooggerechtshof tot twintig jaar cel veroordeeld. Tijdens het proces bleek dat Priyanto voor de moord telefonisch contact had gehad met Purwoprandjono. Onafhankelijk onderzoek toonde later aan dat Priyanto zelfs tientallen malen belde met een telefoon die op naam van Purwoprandjono stond geregistreerd.

Aanklager Cyrus Sinaga zei donderdag in de afgeladen rechtszaal dat de verdachte opdracht tot de moord op Munir had gegeven, omdat Munir de betrokkenheid van Purwoprandjono bij de ontvoering van dertien actievoerders had aangetoond. Die onthulling leidde tot het ontslag van Purwoprandjono als commandant van de Kopassus (de Speciale Strijdkrachten). "De beklaagde haattte Munir omdat hij na pas 52 dagen als commandant van de Kopassus werd ontslagen", zei Sinaga.

De advocaat van de verdediging, Lutfi Hakim, noemde de beschuldiging 'absurd'. Hij zei dat de aanklacht is gebaseerd op 'aannames in plaats van feiten'.

Munir maakte veel vijanden doordat hij wangedrag van het Indonesische leger in Oost-Timor en Papua tijdens het bewind-Suharto aankaartte. Purwoprandjono zegt onschuldig te zijn. Hij verklaarde onder ede dat hij zijn telefoon deelde met familieleden en stafmedewerkers.

0 reacties: