donderdag, mei 08, 2008

'Orang-oetan Borneo over drie jaar uitgestorven'

Novum/Ap) - De grootste populatie van orang-oetans ter wereld, op het Indonesische eiland Borneo, is binnen drie jaar uitgestorven, zo heeft het Centrum ter Bescherming van de Orang-oetan woensdag gewaarschuwd. De voornaamste oorzaak ligt bij de almaar uitbreidende palmolieplantages.

Leefden er in 2004 nog ruim 31 duizend exemplaren in het tropische regenwoud van Midden-Kalimantan, nu is hun aantal gereduceerd tot nog maar twintigduizend apen, zo stelt een rapport van de natuurbeschermers. Als de regering geen dieren gaat beschermen tegen commerciƫle exploitatie, illegale kap en stropers dan zou de orang-oetan op Borneo in 2011 al uitgestorven kunnen zijn, zei Hardi Baktiantoro, het hoofd van de organisatie.

Doordat de leefomgeving van de orang-oetan almaar beperkt wordt, neemt de populatie op Borneo sinds 2004 jaarlijks met zo'n vijfduizend mensapen af, aldus Baktiantoro. Het probleem wordt nog eens vergroot door de beslissing van de Indonesische regering om 455 duizend hectare beschermd natuurgebied op te offeren voor palmolieplantages.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono kondigde vorig jaar bij de klimaatconferentie van Bali een grootscheepse reddingsactie voor de orang-oetan aan, maar blijkbaar ontbreekt het aan politieke steun om dat plan werkelijk door te voeren. Gebrek aan geld voor en kennis van natuurbescherming frustreren de overheidsplannen om dieren te beschermen, liet het ministerie van bosbouw weten.

0 reacties: