dinsdag, april 22, 2008

Nederlandse demonstrant opgepakt in Jakarta

(Novum/AP) - Een Nederlander is dinsdag opgepakt bij een demonstratie in aanloop naar de olympische fakkeltocht in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Terwijl hij door agenten in burger werd weggevoerd, voerde de Nederlander aan dat hij slechts vreedzaam protesteerde tegen mensenrechtenschendingen in Tibet.

Ook vier andere actievoerders werden gearresteerd tijdens de rumoerige demonstratie bij het stadion in de stad waar de olympische vlam dinsdag wordt rondgedragen. De politie nam Tibetaanse vlaggen in beslag en haalde spandoeken weg van het hek van het stadion, maar stond de ongeveer honderd andere demonstranten toe hun actie voort te zetten.

De Indonesische fakkelestafette wordt geen grootse aangelegenheid. Een tocht door Jakarta, zoals aanvankelijk gepland, werd afgeblazen en vervangen door een rondgang in het stadion. Op verzoek van China zal die slechts kort duren en alleen voor genodigden toegankelijk zijn.

In Griekenland, Groot-Brittanniƫ, Frankrijk en de Verenigde Staten werd de fakkelloop door demonstranten verstoord. Recente evenementen in Aziƫ verliepen vreedzamer. Een fakkelloop alleen voor genodigden werd tot nu toe alleen gehouden in Pakistan, dat daarvoor veiligheidsredenen aanvoerde.

0 reacties: