maandag, februari 11, 2008

Garuda-directeur krijgt jaar cel voor moord op Munir

JAKARTA - Een voormalige directeur van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda, Indra Setiawan, is maandag tot een jaar celstraf veroordeeld voor zijn rol bij de moord - in een vliegtuig van Garuda - op de Indonesische mensenrechtenactivist Munir Said Thalib.

Setiawan zei in beroep te gaan. 'Bij God, ik ben niet schuldig', zei hij nadat de rechtbank in Jakarta het vonnis had geveld.

Munir, die veelvuldig kritiek had geleverd op de Indonesische strijdkrachten, overleed in september tijdens een vlucht van Jakarta naar Amsterdam, nadat hij tijdens een tussenstop in Singapore een met arsenicum vergiftigd drankje had gedronken. De rechtbank zei dat Setiawan zijn positie heeft misbruikt om Polycarpus Priyanto, de piloot buiten dienst die Munir het giftige drankje serveerde, aan boord te brengen van het toestel. Priyanto werd vorige maand tot twintig jaar cel veroordeeld.

Setiawan verklaarde tijdens zijn proces dat de geheime dienst BIN hem had gevraagd Priyanto voor de vlucht naar Singapore aan boord te nemen als veiligheidsagent. Hij kon dat niet meer bewijzen, zei hij, omdat de brief met het verzoek in een tas zat die vorig jaar werd gestolen bij een inbraak in zijn auto.

De politie beweerde vorige week de brief te hebben gevonden, maar gaf geen verdere bijzonderheden. Maandag zei de politie dat zij BIN-agenten zal verhoren over hun veronderstelde betrokkenheid bij de moord.

0 reacties: