vrijdag, april 27, 2007

Dode Indonesier zit dag op treintoilet

JAKARTA - Een Indonesier die in een treintoilet overleed heeft enkele malen tussen Tegal en Jakarta op en neer gereisd - een tocht van zes uur - voor hij werd ontdekt.

De 55-jarige man was met een groep vrienden vanuit Tegal vertrokken naar de hoofdstad, maar was er niet bij toen de groep uit de trein stapte. Zijn verontruste familieleden vonden hem na meer dan 24 uur op een treintoilet, nadat zij een treinbediende te pakken hadden gekregen die vertelde dat hij een van de toiletten niet kon schoonmaken omdat die op slot zat.

De doodsoorzaak was niet bekend, maar de man was kortgeleden getroffen door een beroerte. Zijn dochter zei van plan te zijn de spoorwegmaatschappij aan de klagen wegens nalatigheid.

(AP)

Strong Earthquake Panics Indonesia

A powerful earthquake has struck the Aceh province in Indonesia, the area hardest hit by the 2004 tsunami.

Residents ran from buildings today during the 6.3 quake, but there were no reports on injuries or damage.

Officials are saying that the quake also triggered panic on nearby islands.

The quake was centered 18 miles beneath the Indian Ocean and 50 miles southwest of Aceh's capital, according to the U.S. Geological Survey.

In December 2004, a huge earthquake occurred off Indonesia's Sumatra island, triggering a tsunami that killed more than 230,000 people.

About 160,000 of those were in Aceh.

And, a tsunami off Java Island last year killed nearly 5,000 people.

Source: Associated Press

donderdag, april 26, 2007

Gewonden bij bomaanslag op Ambon

(Novum/AP) - Op het Indonesische eiland Ambon is woensdag een bomaanslag gepleegd. Zes mensen raakten gewond, heeft de politie bekendgemaakt. De aanslag werd gepleegd bij een busstation en houdt mogelijk verband met de herdenking van het uitroepen van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS), 57 jaar geleden.

De RMS werd al snel veroverd door het Indonesie van president Soekarno. Na de val van dictator Suharto, de opvolger van Soekarno, in 1998, stak de beweging weer de kop op in de Molukken. Woensdag waren her en der RMS-vlaggen te zien in Ambon. De afgelopen jaren is er op de Molukken flink gevochten tussen islamitische en christelijke groepen.

Laagste aantal scheepskapingen in tien jaar

(Novum/AP) - In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 41 handelsschepen door piraten gekaapt. Dat is het laagste aantal sinds tien jaar, zo heeft het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) woensdag gemeld.

Vorig jaar werden in dezelfde periode 61 schepen gekaapt. In 2003 waren het er 103, een recordaantal. Volgens het IMB is de daling ten dele toe te schrijven aan voorzorgsmaatregelen van scheepsbemanningen en scheepvaartmaatschappijen.

De Indonesische wateren zijn nog het gevaarlijkst. Daar werden tot en met maart dit jaar negen schepen gekaapt, plus nog eens twee in de Straat van Malakka, die tussen Indonesie, Maleisie en Singapore ligt. Toch zwaait het IMB Indonesië lof toe voor zijn maatregelen om piraterij tegen te gaan, zoals patrouilles door de marine. In de eerste drie maanden van vorig jaar werden er in Indonesische wateren nog negentien schepen gekaapt.

In de wateren bij Nigeria, India, Sri Lanka en Tanzania werden juist meer schepen gekaapt dan vorig jaar.

zaterdag, april 21, 2007

Tientallen gewonden bij treinongeluk in Indonesie

(Novum/AP) - In Indonesie is zaterdag een passagierstrein ontspoord. Zeker zeventig inzittenden zijn gewond geraakt.

Het ongeluk gebeurde in Garut, in de provincie Centraal-Java. De trein was onderweg van de Indonesische hoofdstad Jakarta naar Kroya. Vijf van de acht wagons van de trein ontspoorden doordat de rails door hevige regenval waren beschadigd. Tientallen treinen moeten worden omgeleid.

Het gebied waar het ongeluk gebeurde, wordt niet beschouwd als risicovol. "Maar de natuur is altijd onvoorspelbaar", zegt een woordvoerder van de treinmaatschappij. Van de zeventig gewonden zijn er zestien slecht aan toe. De andere passagiers zijn met zo'n twintig bussen naar hun bestemming gebracht.

De laatste maanden wordt Indonesie geteisterd door dodelijke verkeersongelukken, waaronder vliegtuigcrashes, gezonken veerboten en treinongelukken. Daarbij kwamen meer dan vijfhonderd mensen om.

dinsdag, april 17, 2007

'Vraag China bedreigt Indonesische bossen'

(Novum/AP) - China heeft vorig jaar illegaal duizenden kubieke meters tropisch hardhout ingevoerd uit Indonesie om zijn bloeiende meubelindustrie van hout te kunnen voorzien en luxe meubels te kunnen produceren voor overzeese markten in de Verenigde Staten, Europa, Japan en Australie. Daardoor dreigen bepaalde schaarse houtsoorten, zoals merbau, veel eerder te verdwijnen dan is voorspeld, waarschuwt Greenpeace in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Chinese importbedrijven omzeilen het Indonesische verbod op de export van merbau door het als gewoon timmerhout te labelen. Ook worden documenten vervalst zodat het lijkt of Indonesische merbau afkomstig is uit Maleisië, zegt Greenpeace.

Terwijl eerder werd voorspeld dat merbau bij de huidige, wettig toegestane houtkap nog ongeveer 35 jaar te krijgen zou zijn, plaatst Greenpeace daar nu vraagtekens bij. ,,De marktvraag in China alsmede in Europa, Noord-Amerika en Japan en Australië leidt tot uitsterving van merbau', aldus Greenpeace-coördinator Tamara Stark.

China is thans de op een na grootste producent van houtproducten ter wereld en de grootste handelaar in tropisch hout. Een van iedere twee blokken tropisch hardhout die wereldwijd worden verhandeld, heeft als bestemming China en China heeft ook de grootste markt voor merbau, zegt Greenpeace.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing zei in een reactie op het Greenpeace-rapport dat de Chinese regering van het Chinese bedrijfsleven vereist dat het de wetgeving in andere landen respecteert. De woordvoerder stelde ook dat China hard optreedt tegen illegale houtkap en schending van importregels niet tolereert.

Greenpeace wil dat de Indonesische regering stappen neemt om merbau vermeld te krijgen op de lijst van de Conventie tegen de internationale handel van met uitsterving bedreigde soorten. De VS en de Europese Unie worden opgeroepen strengere wettelijke maatregelen te nemen tegen de import van illegale houtsoorten.

Vermelding godsdienst op identiteitskaart gecontesteerd

JAKARTA (RKnieuws.net) - In Indonesië is de vermelding van de godsdienst op de identiteitskaart verplicht. In naam van de vrijheid en om geweld te voorkomen gaan er stemmen op om de godsdienst niet langer op de identiteitskaart te vermelden.
"Er zijn al mensen gedood bij sectaire conflicten omdat de godsdienst op de identiteitskaart is vermeld", stelt een vertegenwoordiger van een NGO.

Zo’n 85 tot 90 procent van de Indonesiërs bekent zich tot de islam. De meesten van hen zijn gematigd maar in sommige streken zijn er hevige interconfessionele spanningen.

Indonesië erkent slechts zes godsdiensten: de islam, het katholicisme, het protestantisme, het boedhisme, het hindoeïsme en het confucianisme. De wet vereist dat één van deze zes godsdiensten op de identiteitskaart voorkomt. Het feit herkenbaar te zijn als behorend tot een (minderheids)godsdienst kan een bron van gevaar zijn. Vele Indonesische steden kennen christelijke- en moslimwijken. Om problemen te vermijden laten veel Indonesiërs de vermelding ’islam’ op hun identiteitskaart aanbrengen. (tb)

maandag, april 16, 2007

Terreurnetwerk wil Indonesische leiders vermoorden

SINGAPORE (ANP) - Het terreurnetwerk Jemaah Islamiyah (JI), vooral berucht door bloedige bom- en zelfmoordaanslagen in Indonesië, heeft een team schutters opgericht om tegenstanders in de archipel te vermoorden.

De Indonesische autoriteiten kwamen achter de tactiekwijziging na invallen op Java, vorige maand, meldde dagblad The Straits Times (Singapore) maandag.

Op de lijst van bij name genoemde 'ongelovigen' staan zowel Indonesiërs als buitenlanders. De extremistische moslimbeweging heeft het onder anderen voorzien op politiecommandanten, openbaar aanklagers en rechters. Ook de rector van de christelijke universiteit in Salatiga, Midden-Java, is doelwit van JI, aldus de leider van de Indonesische antiterreurbrigade, Ansyaad Mbai.

Wapens

De antiterreurpolitie vond behalve papieren met de nieuwe opzet van de organisatie ook grote hoeveelheden M16-geweren. ,,Dat is nog nooit eerder gebeurd'', aldus Mbai. De Indonesische autoriteiten weten de laatste jaren redelijk succesvol op te treden tegen de groepering. De schimmige organisatie zou, nadat leider Azahari Husin eind 2005 werd gedood, nu worden geleid door de extremist Abu Dujana.

JI streeft naar een moslimstaat die alle islamitische delen van Zuidoost-Azië moet beslaan. Om dat te bereiken pleegde het tot nog toe vooral in het oog springende aanslagen met meer dan tweehonderd doden tot gevolg, onder wie vijf Nederlanders.

zaterdag, april 14, 2007

Arrestaties in zaak Munir

JAKARTA - De Indonesische politie heeft een voormalige topman van de Indonesische vliegmaatschappij Garuda gearresteerd in verband met de moord op de Indonesische activist Munir Thalib Said in 2004. Ook een andere medewerker van Garuda is aangehouden.

Dat heeft een advocaat van de vliegmaatschappij zaterdag laten weten. Munir werd op een vlucht naar Schiphol vergiftigd met arsenicum. Enkele dagen geleden zei de Indonesische politiechef generaal Sutanto al dat de politie in het onderzoek naar de moord twee nieuwe mensen op het oog heeft.

De Indonesische piloot Pollycarpus Priyantyo werd in december 2005 door een Indonesische rechtbank veroordeeld tot veertien jaar cel wegens de moord op Munir. De vliegenier zat in het toestel van Garuda waarmee Munir reisde, maar was op dat moment niet in functie.

De advocaat van Garuda zei dat de politie de oud-topman van de vliegmaatschappij en de andere arrestant verdenkt van het helpen van Pollycarpus bij de moord.

In oktober vernietigde het hooggerechtshof in Jakarta het vonnis tegen Pollycarpus wegens moord. Pollycarpus werd alleen schuldig bevonden aan vervalsing van documenten en kreeg twee jaar cel. Hij kwam in december vorig jaar vrij.

bron: telegraaf.nl

donderdag, april 12, 2007

Nieuwe verdachten in zaak Indonesische activist

JAKARTA (ANP) - In het onderzoek naar de moord op de Indonesische activist Munir Thalib Said heeft de politie van het Aziatische land zeker twee nieuwe verdachten op het oog. Dat heeft de politiechef generaal Sutanto donderdag laten weten.

Sutanto wilde de naam van de verdachten niet vrijgeven. De mensenrechtenactivist Munir werd in 2004 op een vlucht naar Schiphol vergiftigd met arsenicum. De Indonesische piloot Pollycarpus Priyantyo werd in december 2005 door een Indonesische rechtbank veroordeeld tot veertien jaar cel wegens de moord op Munir. In oktober vernietigde het hooggerechtshof in Jakarta het vonnis wegens moord. Pollycarpus werd alleen schuldig bevonden aan vervalsing van documenten en kreeg twee jaar cel. Hij kwam in december vorig jaar vrij.

Sutanto zei donderdag dat de nieuwe verdachten bij de moord op Munir betrokken waren geweest. Zij zouden voor een vervalst document hebben gezorgd, waardoor Pollycarpus aan boord kon gaan van het toestel waarmee Munir naar Nederland reisde. Munir zou via vergiftiging om het leven zijn gebracht, maar volgens Sutanto is dat nog niet bewezen.

Aardbeving Indonesië veroorzaakte koraalsterfte

JAKARTA (ANP) - De zware aardbeving die twee jaar geleden het Indonesische eiland Nias trof, heeft een massale sterfte van koraal veroorzaakt. Het eilandje Simeulue kwam door het natuurgeweld, dat bijna duizend mensenlevens eiste, 1,2 meter omhoog. Koraalriffen over een lengte van 300 kilometer kwamen boven water te liggen. ,,Dit is een verhaal van massale sterfte op een schaal die nauwelijks is waargenomen'', aldus wetenschappers. ,,In tegenstelling tot bij andere bedreigingen voor koraal waaronder verbleking, heeft geen van de omhooggekomen koralen het overleefd.''
Sommige riffen beginnen zich echter weer te herstellen, zeggen de onderzoekers. De zwaarst getroffen koraalsoorten beginnen op sommige plaatsen de riffen opnieuw te koloniseren.
Door de recente zware aardbeving bij de Salomonseilanden kwamen ook koraalrifen boven water te liggen. Ook daar heeft massale sterfte plaats.

woensdag, april 11, 2007

Knokkelkoorts kost het leven aan minstens 41 mensen

In de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn dit jaar al minstens 41 mensen om het leven gekomen na een uitbraak van dengue of knokkelkoorts. In totaal werden al meer dan 11.000 mensen ziek. Volgens de Indonesische autoriteiten gaat het om een "uitzonderlijke gebeurtenis". Dat hebben de lokale media dinsdag bericht.

Volgens de gouverneur van de streek is het aantal dodelijke gevallen in Jakarta sinds januari drastisch gestegen. Ook het aantal personen dat dit jaar besmet raakte, bereikte een recordhoogte met meer dan 11.000 zieken.

Ter vergelijking: in 2006 raakten 24.942 mensen besmet met dengue en werden 51 doden genoteerd

In opkomst
Dengue is een virale infectieziekte waartegen geen vaccin of medicatie bestaat. Het virus wordt overgebracht door muggenbeten.

Dengue is een ziekte in opkomst en de kans op overdracht stijgt als veel mensen dicht bij elkaar wonen en de muggen er gemakkelijk toegang hebben.

(Belga/YG)

Massale ontsnapping gevangenis Atjeh

JAKARTA (ANP) - Ruim honderd gevangenen zijn ontsnapt uit een overvolle gevangenis in de Indonesische provincie Atjeh. Zij overweldigden enkele bewakers en dwongen hen deuren te openen, meldden Indonesische media dinsdag.

Dertien van de 108 ontsnapte gedetineerden zitten inmiddels weer vast. In de gevangenis waren 238 personen opgesloten, terwijl het complex bedoeld is voor de helft van dat aantal.

zaterdag, april 07, 2007

Vliegtuigcrash Yogyakarta door te hoge snelheid

UTRECHT/JAKARTA/SYNDEY - 07-04-2007 - De Boeing 737 van de Indonesische vliegtuigmaatschappij Garuda die vorige maand verongelukte op het vliegveld van Yogyakarta, had bij de landing een veel te hoge snelheid. Het toestel raakte de grond met een snelheid van 410 kilometer per uur.

Dat is bijna twee keer de normale snelheid bij landingen, zeggen onderzoekers. Het geheime onderzoeksrapport, dat de overheid onder het vloerkleed probeert te vegen maar waar de Australische krant Sydney Morning Herald de hand op wist te leggen, wijst op falen van de piloten van het toestel. Bij dergelijke landingssnelheden klinken in de cockpit alarmbellen om de vliegers erop te wijzen dat de snelheid te hoog was zodat ze hun landing kunnen afbreken.

Het rapport heeft nog een aantal tekortkomingen blootgelegd. De landingsbaan in Yogyakarta voldoet niet aan internationale standaarden. Uit de zwarte dozen blijkt dat er geen mechanische problemen waren voor de landing. Het weer was prima. Bewijzen voor onenigheid tussen de vliegers zijn er niet. De brandbestrijdingsvoertuigen op de luchthaven konden het toestel niet tijdig bereiken en waren niet voldoende toegerust op hun taak.

Het toestel stuiterde vorige maand van de landingsbaan, crashte en ging in vlammen op. Door het ongeluk verloren 21 mensen het leven.

© Tiscali/ANP

donderdag, april 05, 2007

Situatie in Papoea blijft kabinet zorgen baren

DEN HAAG - De mensenrechtenschendingen op Papoea blijven de regering zorgen baren. Het kabinet vraagt bij iedere gepaste gelegenheid en op ieder niveau, ook in EU-kader, aandacht voor de situatie in dit deel van Indonesië.

Dat heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken geantwoord op Kamervragen van SGP, ChristenUnie, VVD en CDA.

De autonomie van Papoea krijgt steeds meer vorm, schrijft Verhagen. Eind 2005 is er een Papoeavolksraad opgericht. Vorig jaar hebben er gouverneursverkiezingen plaatsgevonden in Papoea en West-Irian-Jaya. De gekozen gouverneurs hebben de internationale gemeenschap om steun gevraagd voor de ontwikkelingen in hun gebied.

Indonesië heeft meer geld voor de provincie toegezegd. Nederland en andere donorlanden overleggen nu met de overheid over een plan om het toegezegde geld ten goede te laten komen aan de bevolking.

bron: www.refdag.nl

Playboy-uitgever Indonesië vrijgesproken

JAKARTA - De hoofdredacteur van de Indonesische versie van het blad Playboy is donderdag vrijgesproken van het publiceren van immorele plaatjes. De rechter in de hoofdstad Jakarta wees de eis van twee jaar gevangenisstraf tegen hoofdredacteur Erwin Arnada af.

Volgens zowel de aanklager en islamistische activisten schaadde Arnada de moraal van het land door de publicatie. Hoewel de playmates in het Indonesische blad niet naakt op de foto staan en de teksten zijn gekuist, bestaat er toch veel verzet tegen het mannentijdschrift, dat sinds de eerste verschijning in april vorig jaar wel goed verkoopt.
Als gevolg van bedreigingen is de redactie van de Indonesische Playboy uitgeweken naar het hindoeïstische eiland Bali.

(ANP)

woensdag, april 04, 2007

Malang-Surabaya railway services halted

PASURUAN, East Java (Antara): All Malang-Surabaya railway services have been halted after a section of railway tracks in Porong, Sidoarjo, East Java was inundated by hot mudflow that has been coming out of Lapindo Brantas drilling operations.

Meanwhile, all trains serving Surabaya-Banyuwangi route have to take different routes to avoid the inundated section of the railway track, Harijanto, a local railway company official, said on Tuesday.

Harijanto said other activities that had been disrupted because of the incident.

He said practically the container train that carried around 40 containers a day had stopped operation.

dinsdag, april 03, 2007

Celstraf man die één van zijn 107 vrouwen slaat

JAKARTA (ANP) - Een rechtbank in Indonesië heeft een 74-jarige Indonesiër veroordeeld tot een celstraf omdat hij een van zijn 107 vrouwen had geslagen. Hij ranselde de vrouw voor de ogen van drie van zijn andere echtgenotes af omdat hij haar verdacht van ontrouw.

Dat heeft de Indonesische krant Koran Tempo dinsdag gemeld. Volgens een lokale politiechef op het eiland Java heeft Abdurahman zich schuldig gemaakt aan foltering van zijn tweede vrouw Tariah.

Volgens islamitisch gebruik mogen mannen tot vier echtgenotes hebben. Polygamie is wijdverbreid in Indonesië. Slechts vier van de echtgenotes van Abdurahman leven nog met hem samen.

maandag, april 02, 2007

Christenen Indonesie aangeklaagd voor moord moslims

JAKARTA (ANP)- Twaalf Indonesische christenen zijn maandag aangeklaagd voor de moord op moslims op het eiland Sulawesi.

De twaalf zouden in september vorig jaar betrokken zijn geweest bij rellen en toen een vishandelaar en diens assistent hebben gedood.

Duizenden christenen gingen in september in Sulawesi de straat op uit woede over de executie van drie geloofsgenoten. De drie christenen waren tot de doodstraf veroordeeld omdat ze in 2000 in het district Poso op Sulawesi meer dan tweehonderd moslims om het leven brachten tijdens godsdienstrellen.

zondag, april 01, 2007

Ruzie piloten lijkt oorzaak crash

(Novum/AP) - Een ruzie tussen de piloten is mogelijk de oorzaak van het vliegtuigongeluk op de luchthaven van het Indonesische Yogyakarta. Bij het ongeluk, op 7 maart, kwamen 21 mensen om het leven.

Een lid van het team dat onderzoek deed naar het ongeluk maakte de bevindingen zondag bekend. Hij zei dat menselijk falen mogelijk de oorzaak is van het vliegtuigongeluk. 'Ik ben bang dat het ongeluk is veroorzaakt doordat de piloten er met hun hoofd niet bij waren.'

De audio recorder van de cockpit duidt erop dat de piloten kort voor de noodlottige landing ruzie maakten over de snelheid en de stand van de vleugels. De twee vlogen voor het eerst samen. De hoofdpiloot had meer dan 15 duizend vlieguren, de jeugdige co-piloot tweeduizend.