woensdag, februari 28, 2007

Indonesië wil verbod op oudere vliegtuigen

(Novum/AP) - De Indonesische regering wil de 23 luchtvaartmaatschappijen die het land telt verbieden met vliegtuigen te vliegen die ouder zijn dan tien jaar. De maatregel moet ertoe leiden dat er minder vliegongelukken gebeuren maar volgens de meeste deskundigen speelt de leeftijd van een vliegtuig meestal geen rol bij ongelukken.

De maatregel zal een aantal luchtvaartmaatschappijen mogelijk de das omdoen of dwingen te fuseren. Minister van transport Hatta Rajasa zei dat de regering, die woensdag aan boord van de presidentiële trein kabinetsberaad hield over verbetering van de transportveiligheid, ook oude veerboten wil verbieden. Rajasa staat onder druk door een reeks ongelukken die zich de afgelopen tijd heeft voorgedaan: op 1 januari kwamen 102 mensen om het leven toen een zeventien jaar oud vliegtuig van budgetmaatschappij Adam Air in zee stortte en vorige week vloog in de Javazee een veerboot in brand.

Rajasa zei niet wanneer het verbod zou moeten ingaan. Het gebeurt in Indonesië geregeld dat ministers maatregelen aankondigen waar vervolgens nooit meer iets van wordt vernomen.

Momenteel moeten vliegtuigen worden afgeschreven als ze twintig jaar oud zijn. Volgens luchtvaartdeskundige Dudi Sudiboyo is de gemiddelde leeftijd van de ruim driehonderd vliegtuigen tellende Indonesische luchtvloot 10,5 jaar, wat betekent dat de luchtvaartindustrie enorme investeringen zou moeten doen als het verbod er komt. Volgens hem spelen factoren als onderhoud en het aantal uitgevoerde vluchten een grotere rol bij ongelukken dan de ouderdom van een vliegtuig. Wel zou het in zijn ogen goed zijn als luchtvaartmaatschappijen fuseren. "Indonesië zou vijf of tien grote maatschappijen moeten hebben, niet de 23 die er nu zijn."

Nieuwe haaien en roggen op Indonesische vismarkten

SYDNEY (ANP) – Australische onderzoekers hebben op Indonesische vismarkten ten minste twintig nieuwe haaien- en roggensoorten ontdekt. De wetenschappers gingen de afgelopen vijf jaar elf havens af om gevangen vissen te fotograferen en te beschrijven.
Nergens in de wereld komen zo veel verscheidene soorten haaien en roggen voor als in Indonesie. „Tot aan dit onderzoek bevonden zich evenwel grote gaten in onze kennis van haaien en roggen in deze regio", aldus William White van het wetenschappelijke instituut Csiro, een van de auteurs van de studie, woensdag.

dinsdag, februari 27, 2007

Kogels tegen modderstroom

JAKARTA - Het Indonesische rampenteam wil de vulkanische modderstroom in Oost-Java te lijf gaan met tientallen aan elkaar geketende ballen van cement. Volgens sommige ingenieurs is het een gevaarlijk en absurd plan.

Indonesië probeert wanhopig de hete blubberstroom te stoppen die al sinds eind mei in Sidoarjo uit de grond spuit. Dagelijks borrelt er 150 kuub stinkende modder op die al 25.000 mensen uit hun huizen heeft gedreven. Door tientallen 350 kilo zware cementen kogels in het spuitgat te storten, zal de blubber ‘een zachte dood sterven’, claimt de scheikundige die de techniek heeft bedacht. De stroom zou met zeventig procent teruglopen. Technici waarschuwen voor deze ‘gevaarlijke’ strategie, waarbij de kogels via een immense stellage van twee hijskranen worden gelanceerd. Zij vrezen dat de aarde de kogels weer met volle kracht uitspuwt. Volgens experts is de blubber die opborrelt uit een immens ondergronds reservoir onmogelijk te stoppen en kan het nog jaren zo doorgaan.
bron: AD.nl

Oplopend dodental door brand Indonesische veerboot

JAKARTA (ANP) - Het dodental als gevolg van de brand op een veerboot voor de kust van het Indonesische eiland Java is opgelopen tot 53. Dit blijkt uit een nieuwe balans van de hulpverleners.

Op de veerboot Levina brak vorige week donderdag brand uit. Het schip was op weg van de hoofdstad Jakarta naar het eiland Bangka bij Sumatra. Later zonk het uitgebrande schip in de haven van Jakarta.

zondag, februari 25, 2007

Dode bij ongeluk veerboot in Jakarta

(Novum/AP) - Een Indonesische veerboot die donderdag in de Javazee in brand vloog, is zondag omgeslagen terwijl inspecteurs, politiemensen en journalisten aan boord de schade bekeken. Daarbij is zeker één persoon om het leven gekomen. Drie mensen worden vermist.

Eerder op de dag was bekendgemaakt dat het dodental van de brand was opgelopen van 24 tot 42. Het schip sloeg om na naar de haven van Jakarta te zijn gesleept en daar voor anker te zijn gelegd. Volgens getuigen verdween het schip vrijwel volledig onder water.

De veerboot had meer dan 330 passagiers aan boord toen er donderdag op het autodek brand uitbrak in een vrachtwagen. Het vuur verspreidde zich snel en de meeste passagiers sprongen in zee en meer dan 290 van hen werden gered. In het weekeinde werden ongeveer vijftig kilometer verwijderd van de plek waar het schip in brand vloog de lichamen van achttien slachtoffers gevonden, onder wie een baby.

Toen het schip zondag omsloeg waren er zestien mensen aan boord. Een cameraman verdronk en nog een cameraman plus twee politiemannen worden vermist. Zeker vier mensen zouden ernstig gewond zijn geraakt. Het gezelschap was pas vijf minuten aan boord toen de veerboot omsloeg, zei een journalist die zichzelf ternauwernood wist te redden. Hij zei ook dat veel van de journalisten geen zwemvest droegen.

Dodental brand Indonesische veerboot loopt op


JAKARTA (ANP) - Het dodental door de brand op een veerboot voor de kust van het Indonesische eiland Java is opgelopen tot 41. Vissers hebben zondag nog eens 21 lijken gevonden, meldde een woordvoerder van de nationale zoek- en reddingsdienst.

Op de veerboot Levina brak donderdag brand uit. Het schip was op weg van de hoofdstad Jakarta naar het eiland Bangka bij Sumatra. Hulpverleners hebben ongeveer 280 mensen gered. Tientallen mensen worden nog vermist. Het schip werd teruggesleept naar de haven van Jakarta.

De zwaargehavende Levina zonk zondag onverwacht voor de kust van de hoofdstad. Onderzoeksteams waren nog aan boord. Een onderzoeker kwam om het leven. Drie teamleden worden vermist.

donderdag, februari 22, 2007

Functionarissen houden orang-oetans als huisdier

MEDAN (ANP) - Hoge militaire en politiefunctionarissen op het Indonesische eiland Sumatra houden tientallen bedreigde orang-oetans als huisdier. Dat heeft de organisatie SOCP gemeld, die zich bezighoudt met de bescherming van de mensapen.

Ze schat dat in totaal honderd dieren vastzitten in particuliere huizen, ook bij zakenlieden en lokale bestuurders. De politie en ook de militairen hebben een taak in het beschermen van de dieren en het tegengaan van de illegale handel. Het is evenwel niet erg moeilijk om orang-oetans te kopen, aldus de SOCP. Het bestuur van Sumatra werkt aan een speciale verordening die politiemannen en militairen extra straft als ze worden betrapt met een orang-oetan in huis.

Indonesie houdt 737's van Adam Air aan de grond

(Novum/AP) - De Indonesische luchtvaartautoriteiten hebben donderdag een vliegverbod ingesteld voor alle zeven Boeings 737-300 van de budgetmaatschappij Adam Air. Directe aanleiding is de breuk van een toestel woensdag bij een harde landing in Surabaya, maar vliegtuigen van de in 2003 opgerichte maatschappij waren de laatste maanden bij verscheidene meer en minder ernstige incidenten betrokken.

Zo stortte enkele weken geleden een Boeing van Adam Air met 102 inzittenden in zee en raakte vorig jaar een ander toestel door een defect aan de navigatie- en communicatieapparatuur volledig uit de koers.

De autoriteiten willen onderzoeken of de toestellen - een derde van de vloot van Adam Air - nog luchtwaardig zijn, zegt Bambang Istiono van het ministerie van verkeer. 'Wij gaan ze checken omwille van de veiligheid van het land.' In het Indonesische parlement zijn stemmen opgegaan om alle operaties van Adam Air stil te leggen.

Adam Air heeft een vloot van zeventien vliegtuigen die naar populaire toeristenbestemmingen vliegen zoals Bali en Yogyakarta, alsook naar Singapore en Maleisië. Het is een van de tientallen particuliere maatschappijen die in Indonesië zijn opgericht sinds de deregulering van de luchtvaart aan het eind van de jaren '90.

Doden bij brand op Indonesische veerboot

(Novum/AP) - Een brand aan boord van een Indonesische veerboot heeft donderdag aan minstens zestien van de ongeveer driehonderd passagiers het leven gekost. Ten minste 275 passagiers en bemanningsleden werden gered. Zeventien personen worden nog vermist. Dat heeft minister van verkeer Hatta Rajasa tegen het radiostation El-Shinta gezegd.

De brand brak uit enkele uren nadat het schip de Levina I uit Jakarta naar het noordwestelijke eiland Bangka was vertrokken. Twee oorlogsschepen, drie helikopters, een sleepboot en negen vrachtschepen werden naar de veerboot gedirigeerd om hulp te bieden. Het schip dreef op ongeveer tachtig kilometer ten noorden van de Indonesische hoofdstad, zei woordvoerder Hambar Wiyadi van de haven van Jakarta.

Geredde passagiers die in Jakarta aan land werden gezet verklaarden dat de brand uitbrak op het autodek en almaar groter werd. "Veel mensen onder wie ikzelf sprongen het water. Iemand kwam en trok me op een ander schip", zei de 30-jarige Ebun. De 29-jarige Heru vertelt hoe hij een moeder met haar anderhalf jaar oude baby in haar armen overboord zag gaan en in de golven zag verdwijnen. De brand ontstond mogelijk in een vrachtwagen. Over de oorzaak konden de autoriteiten nog niets zeggen.

Volgens de marine bevonden zich driehonderd passagiers aan boord. In het logboek stonden 228 passagiers, 42 vrachtwagens en acht personenauto's vermeld, maar zulke tellingen zijn doorgaans onvolledig.

woensdag, februari 21, 2007

Toestel AdamAir zwaar beschadigd tijdens landing in Surabaya


JAKARTA - Een Boeing 737-300 van de Indonesische low cost carrier AdamAir is woensdag (21 februari) tijdens de landing op de luchthaven van Surabaya zwaar beschadigd geraakt. Door de harde klap is de romp van het vliegtuig geknakt, maar niet compleet afgebroken. De 148 passagiers zijn met de schrik vrijgekomen, zo melden Indonesische media.

Op foto’s is te zien dat de romp van het toestel halverwege is gebroken. De achterzijde van het vliegtuig helt daardoor sterk naar beneden.

De weersomstandigheden waren op het moment van de harde landing zeer slecht. Mogelijk is het toestel door windshear - een plotselinge neerwaartse luchtstroming - hard tegen de baan gesmeten.

Het dertien jaar oude vliegtuig vloog pas sinds enkele maanden voor AdamAir. Voorheen was de Boeing 737 onder meer in gebruik bij Varig, Tarom, TAESA en het Portugese Air Columbus.

Het incident van woensdag betekent opnieuw slechte publiciteit voor AdamAir. Op 1 januari verdween een Boeing 737-400 van de maatschappij tijdens een binnenlandse vlucht. Sindsdien zijn slechts enkele brokstukken van het vliegtuig in zee teruggevonden. De 102 inzittenden zijn om het leven gekomen.

Paniek door zeebeving bij Molukken

(Novum/AP) - Een zeebeving in de Molukse Zee heeft bewoners van het eiland Ternate dinsdag in paniek de straat op gejaagd. Na de beving, die een momentmagnitude van 6,5 had, werd een tsunami-waarschuwing uitgevaardigd, maar doe werd al snel weer ingetrokken.

Het was niet direct duidelijk of er gewonden vielen door de zeebeving. De materiële schade bleef waarschijnlijk beperkt tot scheuren in gebouwen. In de stad Ternate werd zeker een hotel geëvacueerd.

Vorige maand deed zich ook een beving voor in de Molukse zee. Toen vielen er drie doden op het eiland Sulawesi.

Nederland helpt Indonesië bij overstromingen

(Novum) - De Nederlandse overheid wil Indonesië helpen bij het vinden van duurzame oplossingen voor de overstromingen in dat land. Dat heeft scheidend staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz (VVD) het Indonesische ministerie van publieke werken laten weten.

Directe aanleiding zijn de overstromingen begin deze maand in Jakarta waarbij de stad voor driekwart onder water kwam te staan. Enkele honderdduizenden mensen zijn hierdoor dakloos geworden en tientallen mensen overleden als gevolg van de overstroming. Minister voor Ontwikkelingszaken Agnes van Ardenne (CDA) stelde een miljoen euro beschikbaar voor Jakarta.

Indonesië heeft een beroep gedaan op een samenwerkingsovereenkomst op watergebied die tussen Nederland en Indonesië bestaat, zo meldt het ministerie. Naar aanleiding van eerdere overstromingen is een studie uitgevoerd en een plan van aanpak ontwikkeld. Daarnaast studeren beide landen al enige jaren op integrale oplossingen voor de waterproblematiek in centraal Jakarta rond de rivier de Ciliwung. Deze studies kunnen dienen als basis.

Schultz werkt samen met het Netherlands Water Partnership, een onafhankelijk coördinatie- en informatiepunt voor de Nederlandse watersector. Nog deze week vertrekt een team van waterexperts naar Jakarta om het aanbod van Schultz verder uit te werken.

maandag, februari 19, 2007

Doden door aardverschuiving Indonesië

JAKARTA - Door een aardverschuiving op het Indonesische eiland Java hebben zeker dertien mensen het leven verloren.

Volgens de autoriteiten hebben zeker twintig mensen verwondingen opgelopen en wordt een nog onbekend aantal mensen vermist. Reddingswerkers graven verwoed en soms met blote handen in de modderstroom op zoek naar overlevenden, meldden lokale media maandag.

De aardverschuiving werd veroorzaakt door overvloedige regenval. Het ongeluk had plaats toen naar schatting vijfhonderd mensen op een helling een greppel aan het graven waren. Zeker 150 mensen zouden zijn meegesleurd door de aardverschuiving. (ANP)

Eerste bus voor vrouwen in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Een Indonesische busmaatschappij is voor het eerst in de geschiedenis van het merendeel islamitische land een busdienst begonnen die alleen toegankelijk is voor vrouwen. Vijf bussen gaan een nieuwe route rijden in Pekanbaru, in het midden van het eiland Sumatra.

Dit meldden Indonesische media maandag. De dienst is bedoeld om vrouwen veilig vervoer te bieden en hen te beschermen tegen seksuele intimidatie. De bussen blijven wel bestuurd door mannen, omdat de maatschappij nog geen vrouwelijke chauffeurs heeft kunnen vinden.

Meer dan 80 procent van de Indonesiërs is moslim. De meesten hangen een gematigde vorm van de islam aan.

zondag, februari 18, 2007

Aidsepidemie Indonesië een van de snelst groeiende

(Novum/AP) - De aidsepidemie in Indonesië behoort tot de snelst groeiende in Azië en breidt zich met name onder drugsverslaafden en prostituees uit. De helft van de nieuwe infecties is geconstateerd in de Indonesische provincie Papoea, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Een onafhankelijk onderzoeksteam van de WHO heeft twee weken lang onderzoek verricht naar de aanpak van het aidsvirus in verschillende Indonesische provincies. Het team kwam tot de ontdekking dat de Indonesische regering weliswaar op een goede manier met de epidemie omgaat, maar dat er meer op lokaal niveau gedaan moet worden. Zo is het belangrijk dat op de lange termijn geld beschikbaar blijft voor de bestrijding van het virus en moet de toegang tot condooms, aidstests en artsen verbeterd worden. Ook benadrukte de WHO de noodzaak van de bestrijding van seksueel overdraagbare aandoeningen.

Volgens het rapport van de WHO waren er in 2006 2.873 nieuwe gevallen van aids in Indonesië, een toename van 140 procent ten opzichte van 2004. Papoea, de meest afgelegen provincie van Indonesië, kent het grootste aantal dragers van het aidsvirus. Het gemiddelde ligt hier twintig keer hoger dan in de rest van Indonesië. Twee procent van de bevolking in de provincie is besmet met het virus.

De WHO waarschuwde Indonesië, met zijn 220 miljoen inwoners, eind 2006 al voor het uit de hand lopen van de aidsepidemie. In tegenstelling tot omringende landen als Thailand en Cambodja heeft Indonesië zijn aidsepidemie nog steeds niet onder controle. In totaal zijn tussen de 169 duizend en 216 duizend Indonesiërs besmet met het aidsvirus.

zaterdag, februari 17, 2007

Gevangenen ontsnapt in Oost-Timor

(Novum/AP) - Veertig gedetineerden zijn ontsnapt uit een gevangenis in Oost-Timor. Dat heeft de VN-vredesmacht bekendgemaakt. Vier van hen staan terecht voor brandstichting en de vijfde is veroordeeld voor diefstal. Een gevangenisbewaarder had eerder zaterdag gezegd dat tot veertig gedetineerden waren ontsnapt. Het verschil was niet onmiddellijk te verklaren.

Het is de tweede keer dat gedetineerden in de Becora-gevangenis in de hoofdstad Dili zijn ontsnapt sinds de dodelijke onrusten in mei. De rellen braken uit nadat premier Mari Alkatiri zeshonderd opstandige soldaten ontsloeg. Rivaliserende politie- en legerfacties bestreden elkaar in de straten en er braken gevechten tussen bendes uit. In Oost-Timor, dat in 1999 onafhankelijk werd van Indonesië, worden in april presidentsverkiezingen gehouden, die volgens sommigen mogelijk leiden tot nieuwe gewelddadigheden.

WHO krijgt geen monster H5N1 meer van Indonesie

(Novum/AP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgt geen monsters van het vogelgriepvirus H5N1 van Indonesië zolang de organisatie die zonder toestemming van dat land aan medicijnfabrikanten blijft leveren. Dat heeft de Indonesische minister van volksgezondheid, Siti Fadilah Supari, donderdag gezegd.

Vorige week sloten Indonesie en de Amerikaanse medicijnfabrikant Baxter Healthcare Group een contract voor de ontwikkeling van een vogelgriepvaccin. Indonesie liet toen weten in verband daarmee geen H5N1-monsters meer aan buitenlandse laboratoria te zullen afstaan. Baxter heeft naar eigen zeggen niets te maken met het besluit van Indonesie, dat het internationale onderzoek naar vogelgriep zou kunnen belemmeren. Supari praat vrijdag met hoge vertegenwoordigers van de WHO over de kwestie.

Indonesie zegt te vrezen dat medicijnfabrikanten met een vaccin zullen komen dat onbetaalbaar is voor ontwikkelingslanden. China, Thailand en Vietnam weigerden eerder om dezelfde reden al monsters van het virus af staan aan buitenlandse laboratoria. "We hebben het contract met Baxter gesloten om de vaccins niet tegen een marktprijs te hoeven kopen", zei het hoofd van het Indonesische instituut voor gezondheidsonderzoek, Triono Soendoro.

Troostmeisje doet haar verhaal in VS

AP, Reuters

WASHINGTON - Troostmeisje van Nederlandse afkomst vertelt over haar ervaringen in Japans kamp.

Al is het meer dan zestig jaar geleden, de pijn is gebleven. Vol ingehouden woede vertelde Jan Ruff O’Herne vrijdag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over haar jaren als ‘troostmeisje’ voor de Japanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Twintig was ze, en ze heette nog Jeanne, toen ze in 1942 door de Japanners werd ontvoerd van de suikerplantage op Java waar haar uit Nederland afkomstige familie al drie generaties woonde. ‘Niet één Japanner heeft me zonder meer kunnen verkrachten, ik heb iedere keer teruggevochten’, vertelde ze de subcommissie voor Azië van het Huis.

Ze schreeuwde, stompte en schopte haar belagers. Zelfs de dokter die de ‘troostmeisjes’ regelmatig moest controleren op geslachtsziektes verkrachtte haar bij ieder onderzoek.

Om zichzelf zo onaantrekkelijk mogelijk te maken schoor ze haar hoofd kaal. In haar pogingen om zich te verbergen klom ze een keer zelfs in een boom. Ze kroop bijeen met andere vrouwen die tot prostitutie werden gedwongen en bad om redding. ‘Ik heb je Japanners vergeven wat ze me hebben aangedaan, maar vergeten kan ik het niet’, zei ze.

Samen met twee Koreaanse ‘troostmeisjes’ drong ze er bij de subcommissie op aan een resolutie goed te keuren die van Japan verlangt dat het zijn historische verantwoordelijkheid met zoveel woorden erkent en zijn verontschuldigingen aanbiedt aan de vrouwen, die jaren lang dag in dag uit werden verkracht.

Bovendien wordt van de Japanse regering verlangd dat deze de ontkenning van deze historische feiten door bepaalde groepen Japanners tegengaat. De Japanse schooljeugd moet ervan op de hoogte worden gesteld.

De Japanse regering heeft in de jaren negentig erkend dat zijn leger in Nederlands Indië en andere bezette gebieden vrouwen tot prostitutie dwong. In 1995 heeft Tokio een fonds in het leven geroepen waaruit smartengeld kon worden uitgekeerd. De meeste ‘troostmeisjes’ wilden echter geen geld.

woensdag, februari 14, 2007

Koranles verplicht

Scholieren en huwende paartjes in West-Sumatra zijn vanaf volgend jaar verplicht koranlessen te volgen, ook wanneer zij geen moslim zijn. Dat heeft het provinciaal bestuur besloten. Alleen de Mentawai-eilanden vallen niet onder de regeling vanwege de niet-islamitische meerderheid.
In zeven van de negentien steden en districten gelden al soortgelijke maatregelen. In sommige districten wordt leerlingen verplicht in de school te bidden. Volgens het hoofd van de commissie die de maatregel heeft ontworpen, hoeven niet-moslims niet bang te zijn: “Islam is barmhartig. Hoe religieuzer men is, des te beter men is voor anderen, niet-moslims incluis. Koran-onderwijs is erop gericht vooral jongeren een goede moraal bij te brengen.” (KN/ AsiaNews)

Miljoenen dienstmeisjes uitgebuit in Indonesie

(ANP)

In Indonesie worden miljoenen dienstmeisjes uitgebuit die soms niet ouder dan twaalf jaar zijn. De naar schatting 2,6 miljoen huishoudelijke hulpen worden soms geslagen of zelfs verkracht. Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een woensdag gepresenteerd rapport.

De arbeidsomstandgheden zijn soms jammerlijk, de werkdagen duren eindeloos lang. In een aantal gevallen zijn de huishoudsters door hun bazen doodgeslagen. Misbruikte dienstmeisjes schamen zich vaak voor hun lot en durven geen hulp te zoeken. De autoriteiten tonen zich onverschillig over hun lot.
Amnesty eist dat de Indonesische regering ,ophoudt de hulpen in de huishouding als inferieure wezens te beschouwen en hun dezelfde wettelijke bescherming biedt als andere werknemers''.

In 2005 had mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ook al de uitbuiting van honderdduizenden minderjarige dienstmeisjes in Indonesie aan de kaak gesteld. De minister van Sociale Zaken had daarop gezegd dat de meisjes maar moeten weglopen als zij zich slecht behandeld voelen.

maandag, februari 12, 2007

Buurlanden gaan een derde Borneo beschermen

DENPASAR - Drie Zuidoost-Aziatische landen hebben maandag afgesproken dat ze een groot stuk regenwoud op het eiland Borneo gaan beschermen. Indonesië, Maleisië en het sultanaat Brunei gaan het ongerepte bergachtige gebied duurzaam beheren.
Natuurbeschermingsorganisatie Wereld Natuur Fonds (WNF), dat lang heeft gelobbyd voor het grensoverschrijdende akkoord, sprak in een reactie van een ,,historische verklaring''. Met de overeenkomst zijn eerdere plannen als de voorgenomen aanleg van een 1,8 miljoen hectare grote palmolieplantage niet langer mogelijk.
In de grote stukken regenwoud in het zogeheten Hart van Borneo dat ruim vijf keer zo groot is als Nederland en een derde van het eiland, beslaat leven onder meer orang-oetans, de Maleisische beer en de neushoornvogel. Ook ontspringen er veertien van de twintig grootste rivieren van Borneo.
De landen hebben geen concrete maatregelen afgesproken. De ,,papieren bescherming'' is dan ook nog maar een eerste stap, aldus een WNF-woordvoerster. ,,Maar hier hebben mensen ik weet niet hoe lang voor gestreden. Aan deze afspraak kunnen we regeringen houden, mochten ze die uit het oog verliezen.''

(ANP)

Honderdduizenden ziek na overstromingen Indonesie

JAKARTA (ANP) - Door de zware overstromingen in Indonesie zijn bijna 200.000 personen ziek geworden. De meeste slachtoffers hebben last van diarree, knokkelkoorts en ernstige ademhalingsproblemen.

Slechts een klein deel van de patiënten is in een ziekenhuis opgenomen, verklaarde het Indonesische ministerie van Volksgezondheid maandag. Het ministerie riep de bewoners van de getroffen gebieden eerder al op alles zo snel mogelijk schoon te maken om een uitbraak van besmettelijke ziekten te voorkomen.

Op het hoogtepunt van de overstromingen waren 400.000 mensen hun huis ontvlucht. Een groot deel is inmiddels naar huis teruggekeerd. Ruim honderd personen kwamen om het leven. De hoofdstad Jakarta en omliggende provincies waren onder water komen te staan, nadat het ruim een week ononderbroken had geregend.

zondag, februari 11, 2007

Weer dode door vogelgriep Indonesie

JAKARTA - Een 20-jarige vrouw in het westen van Java is zondag overleden aan de gevolgen van besmetting met vogelgriep. Ze is de 64e persoon die in Indonesië aan de gevaarlijke variant van de griep, H5N1, bezwijkt.

Het land van meer dan 200 miljoen inwoners telde sinds de ziekte halverwege 2005 opdook 84 patiënten. Wereldwijd zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sinds 2003 272 mensen besmet geraakt en daarvan zijn er 167 overleden.

zaterdag, februari 10, 2007

Dodental watersnood Indonesie naar 80

Het aantal doden als gevolg van de overstromingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta en omgeving is opgelopen tot 80.

Besaki en Tangerang
In Jakarta kwamen 48 mensen om. De andere doden zijn gevallen in de Bekasi en Tangerang, aldus de zegsman. Dat meldt een woordvoerder van het crisiscentrum van de regering. Van de circa 400.000 mensen die vanwege het stijgende water hun huizen uit moesten, is circa driekwart weer huiswaarts gekeerd.

Straatvuil
De inwoners van Jakarta zijn begonnen met het schoonmaken van hun huizen. Tienduizenden huizen in de miljoenenstad zijn vervuild door modder en straatvuil. De regering heeft de mensen opgeroepen zo snel mogelijk alles schoon te maken om een uitbraak van besmettelijke ziekten te voorkomen. Vooral cholera wordt gevreesd.

Ziekenhuizen
In ziekenhuizen zijn tot nu toe circa 100 mensen behandeld voor aandoeningen die direct het gevolg zijn van vervuild water, meldt een functionaris van het ministerie van Volksgezondheid. Drie patiënten leden aan leptospirose, een gevaarlijke infectieziekte die wordt verspreid door ratten en gepaard gaat met onder meer hoge koorts, leverontsteking en bloedingen.

bron: rtlnieuws.nl

Hulpverlening in Jakarta rammelt aan alle kanten

JAKARTA - De opvang van de ongeveer 250.000 mensen in het nog altijd grotendeels overstroomde Jakarta rammelt aan alle kanten. De meesten hebben nog steeds geen schoon drinkwater of ze verblijven in tentenkampen waar de hygiënische omstandigheden slecht zijn.

In verscheidene delen van de Indonesische hoofdstad waar het water was verdwenen, staat sinds vrijdag weer water in de straten door de aanhoudende regenval. Hulporganisaties zijn steeds meer bevreesd voor de uitbraak van besmettelijke ziekten.

Duizenden mensen kampen met maag- en darmstoornissen en bij een man in de stad is een hersenaandoening geconstateerd door een virusinfectie, het gevolg van blootstelling aan smerig water. Volgens The Jakarta Post zijn zeker 55 mensen gedood door de overstromingen.

Hulp

Indonesië heeft intussen van verscheidene landen hulp gekregen. Hulpgoederen en voedsel bereiken evenwel nog altijd niet alle getroffenen, zo klaagden functionarissen van hulporganisaties vrijdag. Een zegsman van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, verklaarde dat grote groepen mensen al een week lang geen schoon water hebben gehad.

Maandag zal Unicef desinfecterende middelen verspreiden in wijken die zijn drooggevallen en waar de bewoners langzaam terugkeren. President Susilo Bambang Yudhoyono waarschuwde vrijdag dat tegen plunderaars die nu hun slag willen slaan in leegstaande wijken, keihard zal worden opgetreden.

vrijdag, februari 09, 2007

Partij wil Jakarta verplaatsen na overstromingen

JAKARTA (ANP) - Een grote Indonesische politieke partij heeft donderdag opgeroepen om Jakarta te verplaatsen. De oproep volgde op de grootschalige overstromingen van de dertien rivieren die de stad doorkruisen, waardoor vijftig mensen zijn omgekomen en meer dan 340.000 mensen op de vlucht moesten.

De overstromingen hebben een groot deel van de stad met bijna 10 miljoen inwoners onder water gezet. Daardoor roepen de Indonesiërs om maatregelen die een dergelijke ramp in het vervolg kunnen voorkomen. De Partij voor Nationale Bewustwording, de derde partij van het land, vindt dat Indonesië een administratieve en een economische hoofdstad moet hebben.

Volgens partijleider Muhaimin Iskandar is de stad nu ,,te chaotisch en steeds minder in staat om zowel de functie van regeringscentrum als die van economische hoofdstad te ondersteunen''.

Terugkerend fenomeen

De gouveneur van Jakarta, Sutiyoso, oordeelt dat de overstromingen een terugkerend natuurlijk fenomeen zijn.

Tienduizenden mensen begonnen donderdag aan de moeizame taak om hun huizen weer bewoonbaar te maken. Het water is inmiddels gezakt, waardoor de vluchtelingen langzaam aan kunnen terugkeren naar huis.

donderdag, februari 08, 2007

Gevangen terroristen verliezen mobiele telefoon

(Novum/AP) - Bij het doorzoeken van cellen hebben Balinese gevangenbewaarders van negen extremisten mobiele telefoons afgenomen uit angst dat zij bellen met medestanders buiten de gevangenis. Dat heeft een gevangenisfunctionaris donderdag bekendgemaakt. De extremisten zitten vast vanwege hun betrokkenheid bij de bomaanslagen op een discotheek in 2002.

Een van de terroristen, die in de dodencel zit vanwege zijn aandeel in de aanslagen, heeft via zijn mobiele telefoon instructies gegeven aan extremisten op Sulawesi. Zij worden op hun beurt verantwoordelijk gehouden voor een reeks bloedige aanslagen op christenen. Dat meldde de politie van Bali deze week.

Een andere terrorist die voor dezelfde aanslagen ter dood is veroordeeld heeft volgens de politie vorig jaar een laptop en een draadloze internetaansluiting gebruikt om met andere extremisten te overleggen hoe zij aan geld konden komen.

De beveiliging van Indonesische gevangenissen is erg slecht. Gedetineerden kunnen drugs kopen en gebruiken, bellen, en zelfs bezoek ontvangen van prostituees.

Meer dan dertig mensen zijn tot nu toe veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de aanslagen op Bali in 2002. Bij de aanslagen kwamen 202 mensen om het leven, voor het merendeel toeristen

Water in Jakarta stijgt opnieuw

(Novum/AP) - Door nieuwe regenval is het water dat een week geleden de Indonesische hoofdstad Jakarta overstroomde donderdag weer gestegen. Veel moeite bij het schoonmaken is hierdoor voor niets geweest.

Van de delen van de stad die onderliepen staat nu nog veertig procent blank. Het zijn vooral de armste buurten die het laagst liggen en onder water staan.

Het aantal doden is volgens het ministerie van Volksgezondheid opgelopen tot 53. Ongeveer 84 duizend mensen moesten worden behandeld voor aandoeningen die werden veroorzaakt door contact met verontreinigd water, zoals huidirritaties en hoesten.

Tussen de 240 duizend en 400 duizend mensen kunnen volgens de overheid nog niet naar hun huizen terugkeren. De autoriteiten vrezen dat de wateroverlast zal voortduren tot het einde van het regenseizoen, eind volgende maand.

Ook buiten Jakarta doet zich wateroverlast voor. Ongeveer 43 duizend hectare aan rijstvelden, dorpen, boerderijen en bedrijven in de provincie West-Java staan onder water.

Voormalige rebel ingezworen als gouverneur Atjeh

ANP/RT

BANDA ATJEH - De voormalige opstandeling Irwandi Yusuf is donderdag geïnstalleerd als gouverneur van de Indonesische provincie Atjeh. De 46-jarige oud-woordvoerder van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) hield een koran boven zijn hoofd toen hij werd ingezworen.

Hij beloofde trouw aan de ideologie en de grondwet van Indonesië. Honderden mensen waren naar het parlementsgebouw in de provinciehoofdstad Banda Atjeh gekomen om de installatie van Yusuf bij te wonen.

Yusuf won in december de eerste democratische verkiezingen ooit voor het gouverneurschap van Atjeh. De Beweging Vrij Atjeh (GAM) streed gedurende 29 jaar voor onafhankelijkheid voor het landsdeel in het noorden van Sumatra. Aan de strijd, die bijna 15.000 levens eiste, kwam in 2004 een einde. De GAM gaf de eis voor onafhankelijkheid op in ruil voor autonomie.

Yusuf is een dierenarts die in de Verenigde Staten studeerde. Hij speelde een belangrijke rol binnen de GAM. In 2003 belandde hij in de cel wegens rebellie. In de chaos na de tsunami van eind 2004, die Atjeh hard trof, ontsnapte hij. Daarna werkte hij mee aan verzoening tussen de opstandelingen en het landsbestuur in Jakarta.

Yusuf wacht een zware taak. De inwoners hebben hoge verwachtingen op economisch gebied. Bovendien moet de integratie van ongeveer 3000 voormalige strijders van de GAM in goede banen worden geleid.

woensdag, februari 07, 2007

Bevolking Indonesie woedend op regering

(Novum/AP) - Terwijl woensdag het waterpeil in veel delen van de Indonesische hoofdstad Jakarta zakte en een stinkende laag bezinksel achterbleef in de straten, steeg onder de Indonesische bevolking de woede ten aanzien van de overheid.

De overstroming van Jakarta was de zoveelste ramp die Indonesië in korte tijd treft. Volgens het ministerie van volksgezondheid kwamen ten minste vijftig mensen om het leven als gevolg van de overstroming, vooral door verdrinking of elektrocutie. Honderdduizenden mensen zijn hun huizen kwijtgeraakt.

"Elk jaar belooft de overheid weer dat er geen overstromingen meer zullen komen, maar kijk maar eens om je heen", zei Endang Trisilowati, terwijl haar kinderen zakken vol zwarte modder naar buiten sleepten. Dayu Setyianing, die met haar twee kinderen meerdere nachten op een begraafplaats doorbracht omdat haar huis blank stond, zei: "Het lijkt soms of we helemaal geen overheid hebben. Ze praten veel, maar er gebeurt nooit iets."

De afgelopen jaren is Indonesie getroffen door een reeks tragedies, met een menselijke of natuurlijk oorzaak. Nadat 160.000 Indonesiërs als gevolg van de tsunami omkwamen, is het land het toneel geweest van bomaanslagen en twee dodelijke aardbevingen. In december kwamen meer dan vierhonderd opvarenden van een gezonken passagiersschip om het leven en op nieuwjaarsdag kwamen alle 102 inzittenden van een vliegtuig om toen het in zee neerstortte.

De Europese Unie beloofde dinsdag 600 duizend euro te doneren om de slachtoffers van de overstromingen te helpen. De Verenigde Staten geven omgerekend bijna 80.000 euro. Nederland doneert een miljoen euro aan noodhulp aan zijn voormalige kolonie.

dinsdag, februari 06, 2007

Regenval verergert situatie in overstroomd Jakarta


(Belga) Het aantal slachtoffers bij de zware overstromingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta en omgeving is dinsdag opgelopen tot 56. Alleen al in Jakarta stierven ten minste 44 mensen, in aanpalende provincies op het eiland Java werden nog eens 12 mensen bij overstromingen en grondverschuivingen gedood.
Volgens de politie kwamen de meeste slachtoffers door verdrinking of onderkoeling om het leven. De kritieke situatie werd door nieuwe regenval 's nachts nog verscherpt. Volgens berichten van de plaatselijke media werden de straten door de watermassa opnieuw onbruikbaar en raakten hele wijken van de buitenwereld afgesloten. Reddingsteams probeerden ingesloten bewoners te redden. Al meer dan 340.000 mensen in Jakarta en omgeving moesten alles achterlaten.

Rode Kruis opent giro 661 voor hulp aan Jakarta

Den Haag - Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 661 voor hulp aan de slachtoffers in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft het Nederlandse Rode Kruis 500.000 euro. Ook multinational AkzO Nobel geeft het Nederlandse Rode Kruis geld voor hulp in Indonesië, een bedrag van 100.000 euro.

Overstromingen hebben in Jakarta tientallen levens geëist. Honderdduizenden mensen zijn dakloos geraakt. Honderden inwoners van Jakarta zitten gevangen in hun huizen. Meer dan de helft van de stad staat onder water. Het risico op uitbraken van diaree en dysenterie is groot. Deze ziektes worden overgebracht door besmet water.

Geld is nodig voor onder meer voedselpakketten, schoon drinkwater, medicijnen en rubberbootjes. Met de bootjes kunnen hulpverleners de slachtoffers bereiken. Ook kunnen slachtoffers met de bootjes worden vervoerd.

Het geld van AkzO Nobel zal worden besteed aan schoolkits. Deze kits bestaan onder meer uit schooluniformen, schriften en een tas waar de schoolspullen in kunnen.

De bedoeling van de schoolkits is om kinderen zo snel mogelijk weer de leefsituatie te kunnen geven zoals die was voor de ramp. Ook naar school gaan hoort daar bij.

De overstromingen in Jakarta zijn veroorzaakt door de hevige regen die al sinds begin februari aanhoudt. In Indonesië komen tijdens het regenseizoen vaker overstromingen voor. De overstromingen van afgelopen dagen zijn echter de ergste in vijf jaar, gezien de grote verwoesting die ze hebben veroorzaakt. Mede door de opwarming van de aarde neemt het risico op zulke extreme regenval toe. De huidige regen zal volgens de weersvoorspellingen nog zeker een week aanhouden.

Het Nederlandse Rode Kruis is niet alleen betrokken bij de huidige ramp in Jakarta. Het Nederlandse Rode Kruis is ook bezig met een project om de mensen in de armste wijken van deze stad weerbaarder te maken voor overstromingen zoals deze.

maandag, februari 05, 2007

Natuurramp Indonesie maakt velen dakloos

Een groot deel van de Indonesische hoofdstad Jakarta staat onder water. Als gevolg van hevige regenval heeft ongeveer 75 procent van de stad te kampen met wateroverlast, zo meldden de autoriteiten maandag.

Het dodental als gevolg van de overstromingen is inmiddels gestegen tot 29, zo deelde de politie mee. Het crisiscentrum van de regering houdt het dodental nog op achttien.

Circa 340.000 mensen zijn dakloos geworden en er wordt gevreesd voor de uitbraak van besmettelijke ziekten door het verontreinigde water. Het openbare leven is voor een deel tot stilstand gekomen. Het water staat in sommige delen van de stad drie meter hoog.

zondag, februari 04, 2007

Tienduizenden dakloos door overstromingen Jakarta

(Novum/AP) - Het aantal daklozen in de Indonesische hoofdstad Jakarta als gevolg van de overstromingen vrijdag is zondag opgelopen tot 200 duizend. Dat hebben overheidsfunctionarissen en getuigen gemeld. Door hevige regenval traden rivieren buiten hun oevers waardoor duizenden huizen onder water liepen en vele wegen onbegaanbaar werden.

De ramp heeft tot nu toe aan zeker negen mensen het leven gekost. "Jakarta is overgegaan op het hoogste alerteringsniveau", zei Sihar Simanjuntak, een functionaris die het waterpeil in de gaten houdt.

Woonwijken en winkelgebieden in de twaalf miljoen inwoners tellende stad hebben te kampen met modderstromen tot twee meter hoog. Volgens de lokale autoriteiten is sprake van de ergste overstromingen sinds 2002.

zaterdag, februari 03, 2007

Indonesiers massaal op de vlucht voor water

ANP

JAKARTA - Naar schatting honderdduizend mensen zijn in de Indonesische hoofdstad Jakarta en omgeving op de vlucht geslagen voor overstromingen die volgden op aanhoudende zware regenval. Het noodweer heeft zeker vijf mensen het leven gekost, aldus de rampenbestrijdingdienst zaterdag.

Jakarta wordt jaarlijks geplaagd door overstromingen, maar de huidige schade en overlast is de ernstigste in vijf jaar. De dertien rivieren die de miljoenenstad doorsnijden zijn door de voortdurende regen buiten hun oevers getreden. Het modderbruine water zette huizen, moskeeën en snelwegen onder water. In sommige delen van Jakarta staat het water twee tot drie meter hoog.

De vluchtelingen kamperen langs de rand van de weg of in noodonderkomens in hoger gelegen gebieden. Met zoveel ontheemden vrezen de autoriteiten voor gezondheidsproblemen. Het westen van het eiland Java heeft ook al te kampen met een epidemie van dengue (knokkelkoorts).

Ceremonie op zee voor slachtoffers vliegramp

JAKARTA - Nabestaanden van de 102 inzittenden van het Indonesische vliegtuig dat op nieuwjaarsdag spoorloos is verdwenen, hebben een emotionele herdenkingsceremonie gehouden. Op de plaats waar de zwarte doos van het vliegtuig op de zeebodem is gevonden, wierpen nabestaanden bloemen op het water.
Een Amerikaans marineschip vond de zwarte dozen van het rampvliegtuig op een diepte van 2000 meter voor de westkust van Sulawesi. Ze zijn nog niet opgedoken. Geen van de inzittenden is geborgen en van het toestel zijn alleen kleine brokstukken aangespoeld.

(ANP)

vrijdag, februari 02, 2007

Hoogwater isoleert Jakarta

JAKARTA - Dagenlange zware regenval heeft vrijdag delen van de Indonesische hoofdstad Jakarta onder water gezet en het openbare leven lamgelegd. Het hoge water versperde straten en blokkeerde het openbaar vervoer. De meeste scholen waren gesloten.
De inwoners van de metropool zijn wel gewend aan jaarlijkse overstromingen, maar dit jaar staat het water in sommige delen van de stad bijna twee meter hoog. Sommigen hebben toevlucht gezocht in moskeeën.

(ANP)

donderdag, februari 01, 2007

Massale vissterfte door rode golf

DENPASAR (BALI) - Op Bali zijn deze week meer dan een miljoen vissen en andere zeedieren dood aangetroffen. Vooral de kuststrook in het zuidoostelijk gelegen Tabanan werd de afgelopen twee dagen overspoeld door dode vissen, schildpadden en kreeften.

Volgens Ida Bagus Putu Wisnawan, het hoofd Visserij en Zee van de provincie Bali zijn de dode vissen niet door verontreiniging of menselijk handelen omgekomen maar is het massale afsterven het gevolg van het zogenoemde Red Tide-fenomeen.

Red Tide vindt tussen de zes maanden en een jaar na een El Nino-storm plaats, waarbij zeestromingen uit de Stille Oceaan en Indische oceaan samenkomen en een giftige werking hebben op plankton in de Straat van Bali. De nieuwe, warmere zeestroming doodt het plankton en brengt een nieuw phytoplankton-organisme voort dat bij opname door voeding het weefsel van zeedieren vergiftigt. Zo werkt de plankton-soort als een dodelijke olievlek die iedere vis en schaal-of schelpdier in de directe omtrek doodt.

Dit giftige plankton geeft het zeewater een rode, goudgele gloed waardoor het de bijnaam ‘Red Tide’ heeft gekregen en steevast een grote publiekstrekker is als het in zee wordt waargenomen.

De provinciale overheid in Bali heeft de lokale bevolking gewaarschuwd de dode vissen en zeedieren niet op te eten, omdat het toxische gehalte diarree kan veroorzaken en in een extreem hoge concentratie zelfs dodelijk kan zijn.

Het Red Tide fenomeen vond al eerder plaats in Sulawesi en Oost Kalimantan en is in het verleden ook waargenomen voor de kust van Peru en Chili.
bron: telegraaf.nl

Kippenverbod van kracht in Jakarta

In de Indonesische hoofdstad Jakarta geldt vanaf vandaag een verbod op het houden van kippen. Het is een maatregel tegen de vogelgriep. In Indonesië heeft de voor mensen gevaarlijke variant H5N1 al 63 mensenlevens gekost, een derde van het totale aantal doden op de wereld.

De inwoners van Jakarta hebben weken de tijd gekregen om hun kippen kwijt te raken. In sommige wijken zal van deur tot deur worden gecontroleerd of het verbod wordt nageleefd.

Critici betwijfelen of het veel helpt. Veel mensen zullen hun kippen verborgen houden en controleurs omkopen om dat door de vingers te zien, denken ze.
bron: nos.nl