Indonesië verwacht niet dat Israël moeilijk doet over de bijdrage aan de VN-vredesmacht Unifil in Zuid-Libanon. Dat zei de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda maandag in Den Haag. Hij brengt deze week een bezoek aan Nederland en sprak maandag met minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne. Indonesië heeft aangeboden duizend man naar het gebied te sturen.
Wirajuda zei dat Israël weinig heeft te zeggen over de samenstelling van Unifil. "Dit is een VN-aangelegenheid. De troepen worden gestuurd op basis van een VN-resolutie." Israël heeft te kennen gegeven niets te zien in de inzet van troepen afkomstig uit landen die de joodse staat niet erkennen. Indonesië onderhoudt geen diplomatieke banden met Israel. Naast Indonesië willen ook Bangladesh en Maleisië een bijdrage leveren aan de vredesmacht waartoe de internationale gemeenschap besloot na het Israëlische-Libanese conflict.
Minister Bot verwacht evenmin dat Israel dwars gaat liggen. "Israël heeft weliswaar zijn twijfels uitgesproken, maar heeft geen principiële bezwaren." Over de rol die Nederland hierin heeft gespeeld, bleven beide bewindslieden onduidelijk. Bot bezocht vorige week de regio en zou een lans hebben gebroken voor een Indonesische bijdrage. Het is volgens de bewindsman goed als Unifil niet alleen bestaat uit Europese soldaten, maar dat ook moslimlanden een bijdrage leveren.
Wirajuda prees de 'positieve visie' op Indonesische deelname die Bot Israel heeft voorgehouden, maar benadrukte daarnaast dat zijn land goede 'track record' heeft als het gaat om het sturen van vredestroepen naar het Midden-Oosten. Het land was eerder actief in de regio en kent de moeilijkheden die komen kijken bij een dergelijke missie.
Het was de eerste ontmoeting tussen bewindslieden van beide landen sinds de Nederlandse regering vorig jaar spijt betuigde over het verloop van de politionele acties, die volgens Bot langduriger en gewelddadiger waren dan nodig. Naast de situatie in het Midden-Oosten bespraken de ministers maandag terreinen waarop Nederland en Indonesië meer kunnen samenwerken. Dat zijn onder meer de dialoog met de islamitische wereld, de handelsbetrekkingen en de opbouw van Indonesië na de tsunami van december 2004.
Wirajuda spreekt dinsdag nog met premier Jan Peter Balkenende en de ministers van Justitie Piet Hein Donner en van Economische Zaken Joop Wij. In oktober bezoekt Van Ardenne Indonesië.
Copyright, Novum